Τρία χρόνια με αναστολή σε Λιβανέζο για πλαστά έγγραφα σε μετανάστες

Συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 55χρονο από το Λίβανο που κατηγορείται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν σε Λέρο, Κάλυμνο και Αθήνα,  στην πλαστογραφία, κατοχή πλαστών εγγράφων, διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα πολιτών τρίτης χώρας και διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών.

Ο 55χρονος είχε συλληφθεί στην Αθήνα στις 6 Φεβρουαρίου 2022 κατά την εξιχνίαση της υπόθεσης από τις αρμόδιες Λιμενικές αρχές και μετά την απολογία του είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος. Ωστόσο δια του δικηγόρου του κ. Στέλιου Αλεξανδρή κίνησε τη διαδικασία ποινικής διαπραγμάτευσης το πρακτικό της οποίας επικυρώθηκε προχθές από το δικαστήριο και έτσι καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή.

Εκτός από τον 55χρονο από το Λίβανο είχαν συλληφθεί ένας 22χρονος αλλοδαπός στην Κάλυμνο και ένας ακόμη 45χρονος αλλοδαπός άνδρας  στην Αθήνα έχοντας στην κατοχή τους διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης και άλλα έγγραφα διαφόρων εθνικοτήτων.

Όλοι οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε προσήχθησαν ενώπιον του ανακριτή Κω όπου και απολογήθηκαν για τα αδικήματα που τους βαραίνουν.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, οι συλλήψεις έγιναν από τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Καλύμνου, της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Κλιμάκιου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για παραβάσεις των νόμων περί εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας, κατοχή πλαστών εγγράφων, διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα πολιτών τρίτης χώρας, διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας κατ’ επάγγελμα και κερδοσκοπία.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συλλογής – αξιοποίησης πληροφοριών και συστηματικών ελέγχων σε λιμένα της Καλύμνου, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 22χρονος αλλοδαπός να έχει προμηθεύσει με πλαστά έγγραφα υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι προέρχονταν από το ΚΥΤ της Λέρου με σκοπό να μεταβούν στον Πειραιά και εν συνεχεία σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Από το προανακριτικό υλικό της Λιμενικής Αρχής Καλύμνου, προέκυψε η εμπλοκή στο κύκλωμα δύο ακόμη αλλοδαπών του 45χρονου και του 55χρονου που διέμεναν στην Αθήνα.

Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των στελεχών της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Κλιμάκιου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.), διενεργήθηκαν νομότυπες κατ’ οίκον έρευνες σε δωμάτιο ξενοδοχείου, κατάστημα και διαμέρισμα.

Συγκεκριμένα, αρχικά διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα σε δωμάτιο ξενοδοχείου σε περιοχή της Αθήνας, όπου εντοπίστηκε ο 45χρονος να κατέχει δύο (02) δελτία αιτούντος ασύλου τρίτων προσώπων, καθώς και μία (01) συσκευή κινητής τηλεφωνίας.

Στη συνέχεια, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό κατάστημα, συνελήφθη ο 55χρονος υπεύθυνος του ανωτέρω καταστήματος, να κατέχει δέκα (10) διαβατήρια, οκτώ (05) ταυτότητες και πέντε (05) διπλώματα οδήγησης, όλα διάφορων εθνικοτήτων, τα οποία ανήκουν σε τρίτα πρόσωπα και είναι αμφιβόλου γνησιότητας. Επίσης,  βρέθηκαν δύο (02) συσκευές κινητής τηλεφωνίας, δύο (02) tablet και ένας (01) φορητός υπολογιστής (laptop).

Τέλος, διενεργήθηκε και νομότυπη κατ’ οίκον έρευνα στο διαμέρισμα του 55χρονου, όπου εντοπίστηκαν δεκατρία (13) δελτία ταυτότητας, ένα (01) δίπλωμα οδήγησης, όλα διάφορων χωρών, καθώς και ένα πλαστό ελληνικό δελτίο ταυτότητας, τα οποία ανήκουν σε τρίτα πρόσωπα και είναι αμφιβόλου γνησιότητας.

Όλα τα ανευρεθέντα κατασχέθηκαν από τη Λιμενική Αρχή Ραφήνας και στάληκαν στη ΔΕΕ για περεταίρω διερεύνηση, ενώ οι δύο συλληφθέντες προσήχθησαν στον αρμόδιο ανακριτή της Κω.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Ο στρατός διέσωσε 27 Σύρους μετανάστες

Ο στρατός του Λιβάνου διέσωσε 27 Σύρους μετανάστες όταν βυθίστηκε το σκάφος τους στην Ανατολική Μεσόγειο, στα σύνορα των δύο χωρών. Το Πολεμικό Ναυτικό, με τη βοήθεια της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, «διέσωσε 27 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό το

«Αν δεις κάτι, πες το μας…»

Ειδικότερα, η ΜΚΟ απευθύνει αίτημα στους εργαζόμενους του Frontex με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Προσκαλούμε προσωπικό/αξιωματούχους του Frontex να αναφέρουν και να αποκαλύπτουν κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου της οποίας γίνονται μάρτυρες. Χρειαζόμαστε διαφάνεια στις δραστηριότητες του Οργανισμού στα

Εντείνονται οι έλεγχοι στα ιταλογαλλικά χερσαία σύνορα

Λόγω των αυξημένων αφίξεων στην Ιταλία, ολοένα περισσότεροι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν από τη Βόρεια Ιταλία στη Γαλλία. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν την αυξημένη παρουσία της Γαλλικής Χωροφυλακής στα σύνορα με την Ιταλία, ενόσω μετανάστες επιδιώκουν να εισέλθουν στη Γαλλία από

Πειραιάς: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα στο λιμάνι

Μεταξύ των έργων αυτών είναι η επέκταση στο νότιο προβλήτα κρουαζιέρας όπου θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιερόπλοιων αλλά και η βυθοκόρηση στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Τα έργα αυτά είχαν διακοπεί έπειτα από προσφυγή δημάρχων της περιοχής στο Συμβούλιο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο