Τρία παράκτια σκάφη Protector για το Λιμενικό στο αμερικανικό πακέτο

Η επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τα διαθέσιμα αμερικανικά οπλικά συστήματα τα οποία προσφέρονται για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τα παρακάτω αφορούν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, με το βάση το πρόγραμμα του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (Excess Defense Articles, EDA).

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Επισήμως, επιβεβαιώνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων για την απόκτηση τεσσάρων LCS της κλάσης Freedom. Παράλληλα, γίνεται λόγος για την απόκτηση τριών παράκτιων σκαφών της κλάσης Protector για το Λιμενικό Σώμα. Σημειώνεται, πως σκάφη της κλάσης Protector έχουν δοθεί εκτός της χώρας μας στο Ναυτικό του Λιβάνου και της Ουρουγουάης. Επίσης, στο πακέτο του Πολεμικού Ναυτικού περιλαμβάνονται και δέκα κινητήρες για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β Orion.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Αναφορικά με τη Πολεμική Αεροπορία, προωθείται η άμεση προμήθεια δυο μεταχειρισμένων C-130H ενώ σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα αναμένεται η αποδέσμευση εφόσον καταστούν διαθέσιμα από τις ΗΠΑ, ιπτάμενων τάνκερ KC-135 (ίσως η πιο θετική είδηση της ημέρας) καθώς και νεότερη ενημέρωση τιμών για τα νέας γενιάς C-130J.

Τέλος, για τον Στρατό Ξηράς, άμεσα προχωρά η πρόσκτηση συνολικά 60 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley. Υπενθυμίζεται, πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε ζητήσει περί τα 300 με 400 ΤΟΜΑ για τη κάλυψη των ελληνικών αναγκών. Επιπλέον, θα δοθεί στον Ελληνικό Στρατό ικανός αριθμός λοιπών οχημάτων κάλυψης αναγκών διοικητικής μέριμνας (κεφαλές αρματοφορέων) καθώς και αριθμός οχημάτων κατηγορίας MRAP.

Συνολικά η χώρα μας θα λάβει 60 (εξήντα) εκατομμύρια δολάρια ως Foreign Military Financing, FMF ενώ γίνεται αναφορά πως εάν η Ελλάδα συμμετέχει πιο ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας παραχωρώντας οπλικά συστήματα η αμερικανική οικονομική βοήθεια μπορεί δυνητικά να φτάσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια σε βάθος χρόνου.

Τέλος, κεντρικό ζήτημα στην επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στον Έλληνα πρωθυπουργό αποτελεί το πρόγραμμα απόκτησης 40 F-35 έναντι δυνητικού κόστους $8.6 δισ. Φυσικά αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στην ελληνική έγκριση ουδεμία αναφορά γίνεται για όπλα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σούπερ μάρκετ» ακόμη και με ναρκωτικά είχε στήσει το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων

Την «πληγή» των παράνομων συνταγογραφήσεων που δημιουργούν «τρύπα» στα οικονομικά του Δημοσίου έφερε στο φως μία ακόμα μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για το ξήλωμα κυκλώματος με «πρωταγωνιστές» γιατρούς και φαρμακοποιούς υπεράνω υποψίας. Η νέα υπόθεση που αποκαλύφθηκε χθες το βράδυ μετά από συλλήψεις που έγιναν από το ελληνικό FBI αφορά σε παράνομες

Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί τα έργα αναβάθμισης στη μαρίνα Βουλιαγμένης

Εγκρίθηκαν τα έργα αναβάθμισης της μαρίνας Βουλιαγμένης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναλυτικά, εγκρίθηκε η αίτηση ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου με τίτλο «Αναβάθμιση Υποδομών Υφιστάμενου Τουριστικού Λιμένα» του δικαιούχου «ΑΣΤΗΡ ΜΑΡΙΝΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Εκμετάλλευσης

Το Δημόσιο δικαιώνει τον σατιρικό ποιητή Γιώργο Σουρή

Το ποίημα του “σύγχρονου Αριστοφάνη”, όπως αποκαλούσαν μερικοί τον ποιητή Γιώργο Σουρή την εποχή του, “Δυστυχία σου Ελλάς”, είναι ένα από τα πιο πετυχημένα   που έχουν γραφτεί. Κι αυτό γιατί περιγράφει την κατάσταση στη χώρα στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα η οποία όμως μοιάζει οικεία σε μας ακόμη και σήμερα. Υπενθυμίζουμε μερικούς στοίχους του

Οι ολιγάρχες της Silicon Valley στον Λευκό Οίκο: “Απλά είναι θέμα αμοιβαίου συμφέροντος”

Ο Τραμπ επιδιώκει να ευθυγραμμιστεί με τα συμφέροντα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, ιδίως όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη Οι ειδικοί επισημαίνουν την έντονα “απορρυθμιστική” προσέγγιση της νέας κυβέρνησης Η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών λειτούργησε επίσης ως

Μετάβαση στο περιεχόμενο