Τρομάζουν οι πνιγμοί

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, 45 άτομα έχασαν τη ζωή τους την ώρα που κολυμπούσαν σε παραλίες της χώρας
Σοκάρει ο αριθμός των ανθρώπων - ιδίως μεγάλης ηλικίας  - που έχασαν τις τελευταίες ημέρες τη ζωή τους στη θάλασσα, προμηνύοντας ένα «μαύρο» καλοκαίρι σε μια χώρα που μετρά 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής.  Μόνο κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, 45 άτομα πνίγηκαν την ώρα που κολυμπούσαν σε παραλίες της χώρας.  Ενδεικτικό του αρνητικού ρεκόρ, το οποίο αναμένεται να καταρρίψει φέτος η χώρα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, είναι πως μόνο το περασμένο εικοσιτετράωρο πέντε πολίτες ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε παραλίες στη Θάσο, την Κεφαλονιά, την Επανομή και το Πόρτο Ράφτη.

Πέρυσι, το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου είχαν καταγραφεί συνολικά 165 θανάσιμα ατυχήματα στο νερό.  Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως στη λίστα με τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, παρ' όλα αυτά η περσινή χρονιά έκλεισε με θλιβερή πρωτιά θανάτων στο υδάτινο στοιχείο.  Σύμφωνα με την Εκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Safe Water Sports, το καλοκαίρι του 2022 καταγράφηκαν 386 θανάσιμα ατυχήματα στο υδάτινο στοιχείο, εκ των οποίων τα 379 ήταν στη θάλασσα.  Άλλωστε, φαίνεται πως η κατάσταση δύσκολα αλλάζει καθώς, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, περίπου 400 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό κάθε χρόνο, με την αναλογία ανδρών και γυναικών να είναι τρία προς ένα.  Την ίδια στιγμή, περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πνίγονται ετησίως στη χώρα μας.

Άτομα άνω των 60 ετών

«Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται πολλά μαζεμένα περιστατικά πνιγμών και τραυματισμών στο νερό.  Δυστυχώς, εάν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί και το υπόλοιπο καλοκαίρι, θα μιλάμε και πάλι για ρεκόρ», σημειώνει η υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του Safe Water Sports, Ελίζα Καραμπετιάν-Νικοτιάν.  Όπως μαρτυρούν και τα στατιστικά του Λιμενικού, η συντριπτική πλειονότητα όσων αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο νερό είναι άτομα άνω των 60 ετών.  Μάλιστα, και ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ανέδειξε το θέμα των θανάτων στη θάλασσα, κυρίως δε των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, κάνοντας λόγο για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Κατά το Λιμενικό Σώμα, το ποσοστό όσων «χάθηκαν» στη θάλασσα τον μήνα Ιούνιο για τις ηλικίες άνω των 60 ετών ήταν 89%, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν 79%.  Η μόνη...τραγική εξαίρεση των τελευταίων ημερών ήταν ο θάνατος ενός 28χρονου, ο οποίος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από θαλάσσια περιοχήτης Θάσου.

Από την πλευρά της, η Ελίζα Καραμπετιάν-Νικοτιάν εξηγεί πως το ότι καταγράφονται περισσότεροι πνιγμοί στις μεγάλες ηλικίες σχετίζεται με πολλούς παράγοντες. «Τα άτομα σε αυτές τις ηλικίες επιλέγουν να πάνε στη θάλασσα μόνα τους, πιστεύοντας ότι μπορούν, υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους. Οι περισσότεροι γνωρίζουν κολύμπι εμπειρικά, ενώ αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν σωστικά μέσα για να κολυμπήσουν. Παράλληλα, επιλέγουν να πάνε στην παραλία τις πολύ πρωινές ώρες, όταν δηλαδή δεν υπάρχει ναυαγοσωστική παρουσία - καθώς κατά κανόνα οι ναυαγοσώστες βρίσκονται στις παραλίες από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα-, προκειμένου να αποφύγουν την πολλή ζέστη.  Έχουμε, λοιπόν, δει πως οι ώρες κατά τις οποίες σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα είναι από τις 8 έως τις 10 το πρωί».  Ο μήνας, δε, που σημειώθηκαν κατά την περσινή χρονιά οι περισσότεροι θάνατοι στο υδάτινο στοιχείο ήταν ο Αύγουστος.

Δεν ξέρουν να κολυμπούν

Μπορεί η Ελλάδα ως χώρα να έχει άρρηκτη σχέση με τη θάλασσα, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι Έλληνες δεν ξέρουν να κολυμπούν και δεν τηρούν τους κανόνες. Εκτιμάται, μάλιστα, πως ένα ποσοστό πολιτών που αγγίζει το 60%, μεταξύ αυτών παιδιά και έφηβοι, δεν γνωρίζει πώς να κολυμπά και πώς να τηρεί τους βασικούς κανόνες ασφαλείας με στόχο την αποφυγή των πνιγμών.

«Ετσι, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να γίνονται προγράμματα κολύμβησης τόσο για τα παιδιά όσο και για τις μεγάλες ηλικίες. Την επόμενη χρονιά ετοιμάζουμε πρόγραμμα για την τρίτη ηλικία, σε συνεννόηση με τους δήμους της χώρας», καταλήγει η υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του Safe Water Sports.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε το ναυάγιο του Σπερχειού – Η μεγάλη ναυτική τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο τη Μεγάλη Τετάρτη του 1945

Ένα από τα πλέον τραγικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών εντόπισε η ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη σε βάθος 153 μέτρων βορειοανατολικά της Ύδρας: Το ναρκαλιευτικό ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ που βυθίστηκε Μεγάλη Τετάρτη, τον Μάιο του 1945, και έγινε υγρός τάφος 98 ανθρώπων. «Το

Τραγωδία στη Λαμία: Στρατιωτικός αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα

Νεκρός μέσα στο σπίτι του, στο κέντρο της Λαμίας, βρέθηκε 70χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός. Τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, ο 70χρονος δεν απαντούσε στις κλήσεις των συγγενών του, με αποτέλεσμα η αδερφή του να ανησυχήσει και να βρεθεί το απόγευμα

Η ακρίβεια αναγκάζει τους πολίτες να τρώνε από τα έτοιμα – «Χάθηκαν» καταθέσεις άνω των €4,5 δισ. το α’ 3μηνο

Η παρατεταμένη ακρίβεια και οι περιορισμένες αυξήσεις που έχουν δοθεί στους εργαζομένους τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα και αυτό περιγράφεται περίτρανα από την πορεία των καταθέσεων, ειδικά τους τελευταίους μήνες, όπου και καταγράφεται σημαντική πτώση. Οι πολίτες,

Χ. Στυλιανίδης: Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, πρώτη προτεραιότητα

«Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, πρώτη προτεραιότητα» δήλωσε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα την πύλη Ε-7, ενόψει της εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο