Τρόμος στην Τουρκία: Ετοιμοπόλεμα τα Rafale εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό

Σύντομα αναμένεται να δούμε συμμετοχή Rafale σε μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις αλλά και σε συνεκπαιδεύσεις με Συμμαχικές αεροπορίες.

Η σκληρή δουλειά η οποία άρχισε στη Γαλλία πριν καν βαφτούν τα πρώτα έξι Rafale στα χρώματα της HAF και συνεχίζεται με ρυθμούς ‘’after burner’’ τόσο στο έδαφος στην 114 Πτέρυγα Μάχης όσο κυρίως στον αέρα σε ολόκληρο το FIR Αθηνών αποδίδει καρπούς. Έπειτα από σχεδόν 700 απογειώσεις και περισσότερες από 1000 ώρες εντατικής εκπαίδευσης στον αέρα και αντίστοιχα στους εξομοιωτές, ιπτάμενοι αλλά και τεχνικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας περνούν μία-μία τις δοκιμασίες και πλέον έφτασε η ώρα για σταδιακή ένταξη της 332 Πολεμικής Μοίρας ‘’γεράκι’’ στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της HAF.

H διαδικασία αξιολόγησης IOC (Initial Operat ion Capability) σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Και όπως όλα δείχνουν θα είναι απόλυτα επιτυχημένη με βάση όσα έχουν φανεί στην εκπαίδευση. Αξιολόγηση η οποία θα χαρακτηρίσει ως ετοιμοπόλεμη και επιχειρησιακή την 332 Πολεμική Μοίρα ‘’γεράκι’’ με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι ιπτάμενοι της Μοίρας θα κληθούν να αξιολογηθούν σε κάθε μορφή αεροπορικού πολέμου είτε πρόκειται για αναχαίτιση, είτε για κρούση, σε συνεργασίες πάνω σε όλα τα σενάρια με άλλες Πολεμικές Μοίρες, με την αεράμυνα εδάφους αλλά και με Μονάδες του Στόλου. Ουσιαστικά τα ‘’γεράκια’’ της 332 αλλά και οι τεχνικοί που συνδράμουν πολύτιμα από το έδαφος θα δείξουν ότι είναι ετοιμοπόλεμοι και μπορούν να ενσωματωθούν στον ‘’σκληρό πυρήνα’’ της Πολεμικής Αεροπορίας. Πέρα από το τυπικό της διαδικασίας, το ‘’pass’’ στην IOC αξιολόγηση θα αποτελέσει επιβράβευση της εντατικής εκπαίδευσης της  Μοίρας πάνω σε ένα καινούργιο υπερσύγχρονο μαχητικό αλλά ταυτόχρονα θα δώσει στο Αεροπορικό Επιτελείο επιπλέον δυνατότητες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Αφού πλέον στα χέρια τους θα διαθέτουν ένα πανίσχυρο ‘’εργαλείο’’ πάνω στο οποίο μπορούν να ‘’στήσουν’’ σενάρια και αποστολές.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το Newpost ο σχεδιασμός προβλέπει σχετικά σύντομα και ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και το μήνυμα που θέλει να στείλει η HAF τα Rafale να κάνουν και τα πρώτα τους ‘’Readiness’’ είτε στην ‘’μητρική’’ 114 Πτέρυγα Μάχης είτε ακόμη και στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο όπου αναπτύσσονται έως τώρα F16 και Mirage 2000-5. Ενώ σύντομα αναμένεται να δούμε συμμετοχή Rafale σε μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις αλλά και σε συνεκπαιδεύσεις με Συμμαχικές αεροπορίες.

Την ίδια ώρα στην Τανάγρα φτάνει ‘’νέο αίμα’’ με ιπτάμενους από άλλες Πολεμικές Μοίρες να εντάσσονται στην 332. Έτσι ο αριθμός των ‘’γερακιών’’ που θα πετούν Rafale να προσεγγίζει σταδιακά τους 20 ιπτάμενους ενώ ανάλογη ενίσχυση γίνεται και με τεχνικούς. Και όλα αυτά εν αναμονή των επόμενων έξι καινούργιων ‘’ριπών’’. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα Rafale κάθε μήνα θα πετά από τη Γαλλία με Ελληνικό πλήρωμα και θα προσγειώνεται στην 114 Πτέρυγα Μάχης έτσι ώστε έως τις αρχές του 2023 οι ‘’ριπές’’ να έχουν ήδη γίνει δώδεκα. Ήδη ο οπλισμός τους που περιλαμβάνει και τους πανίσχυρους πυραύλους Meteor μεταφέρεται στην Τανάγρα ώστε και τα δώδεκα μαχητικά να διαθέτουν πλήρη οπλισμό στους προβλεπόμενους φόρτους μάχης. Ειδικότερα όσον αφορά τους Μeteor, τα ‘’γεράκια’’ της 332 Μοίρας έχουν ήδη εκπαιδευτεί πάνω στους ‘’φονικούς’’ πυραύλους με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για όπλο που αλλάζει όλα τα δεδομένα στην εναέρια μάχη.

του Κώστα Σαρικά

Τρόμος στην Τουρκία: Ετοιμοπόλεμα τα Rafale εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό – Καταφθάνουν και τα νέα – Πότε προσγειώνονται στην Τανάγρα

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαίρεση της εμφάνισης Λιμενικών ως μάρτυρες κατά την ακροαματική διαδικασία της δίκης

Η Π.Ο.Λ. παρακολουθώντας το νομοθετικό έργο της Βουλής των Ελλήνων ενημερώνει τα στελέχη ΛΣ. “Σήμερα 23-02-2024 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο οποίο περιλαμβάνεται ρύθμιση  για την εξαίρεση της εμφάνισης μαρτύρων αστυνομικών και λοιπών προανακριτικών υπαλλήλων, δηλ. στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ,  κατά

Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά «Σαν να μην πέρασε μια μέρα»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών για ακόμη μια φορά επισκέφτηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά την υπηρεσία που στελεχώνει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας. Συνεπής στο ραντεβού της η Π.Ο.Λ. κατόπιν αιτήματος και της Πρωτοβάθμιας Ένωσης Λιμενικών Αρχών Αττικής και Κορίνθου

Tο μοναδικό σούπερ γιοτ στον κόσμο από χρυσό 24 καρατίων

To μήκους 41,4 μέτρων AK Royalty λάμπει κάτω από τον αραβικό ήλιο του Ντουμπάι και είναι διαθέσιμο προς ναύλωση για 112.000 ευρώ την εβδομάδα. Οταν ήρθε η ώρα να αγοράσει το γιοτ των ονείρων του ο Aaron Fidler, ήξερε ακριβώς

Ελβετία: Τα μετρητά παραμένουν δημοφιλή παρά την αύξηση της χρήσης εφαρμογών πληρωμών στα κινητά

Η Ελβετία εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρά την ανάπτυξη των εφαρμογών πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων και των προβλέψεων για μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο