UFO: Τρέλα και παράνοια στον ουρανό των ΗΠΑ

UFO: Το δαπανηρό κυνήγι των ιπτάμενων αντικειμένων αγνώστου ταυτότητας και υψηλού υψομέτρου που εντοπίστηκαν στους αιθέρες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Καναδά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι Αρχές της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και ό,τι πετάει… καταρρίπτεται.

Ενα κινεζικό μπαλόνι κατασκοπευτικού χαρακτήρα και ακόμα τρία «άγνωστα αντικείμενα» βρέθηκαν στο στόχαστρο των μαχητικών αεροσκαφών σε διάστημα εννιά ημερών (από τις 4 Φεβρουαρίου). Η σύγχυση που προκλήθηκε περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς οι απαντήσεις Αμερικανών αξιωματούχων κρίθηκαν ανεπαρκείς, δημιουργώντας περισσότερα ερωτήματα για την προέλευση των αντικειμένων.

UFO και «Ουφολογία»

Οι θεωρίες και τα σενάρια περί «εξωγήινων» ιπτάμενων αντικειμένων (UFO ή ΑΤΙΑ) φούντωσαν, στρέφοντας τα βλέμματα των πολιτών στον ουρανό σε αναζήτηση επαφής με το άγνωστο. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την «ουφολογία», η Καρίν Ζαν-Πιέρ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, στην ενημέρωση της Δευτέρας ξεκαθάρισε με πάσα σοβαρότητα πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για εξωγήινους ή για εξωγήινη δραστηριότητα». «Η αλήθεια είναι εκεί έξω, Καρίν!», της απάντησε ένας εκ των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων, με τους συναδέλφους του να ξεσπούν σε γέλια με την αναφορά στη διάσημη σειρά «X-Files» και τους πράκτορες του FBI που ερευνούσαν παραφυσικά φαινόμενα.

Ακόμα κι αν η επαφή με εξωγήινα αντικείμενα βρίσκεται στη σφαίρα των θεωριών (και της συνωμοσίας), οι ειδικοί προειδοποιούν πως υπάρχουν «ατελείωτοι» πιθανοί στόχοι. «Ανά πάσα στιγμή, χιλιάδες μπαλόνια» βρίσκονται πάνω από τη Γη, συμπεριλαμβανομένων πολλών που χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες από κυβερνητικές υπηρεσίες, στρατιωτικές δυνάμεις, ανεξάρτητους ερευνητές και χομπίστες, δήλωσε ο Μπολ Φέτκοβιτς, πρόεδρος της Kaymont Consolidated Industries, κατασκευαστής μπαλονιών υψηλού υψομέτρου στη Μελβούρνη, Φλόριντα.

Πανικός

Ο ίδιος καταδεικνύει τον πανικό που επικράτησε στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας πως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιθανόν να μη συνειδητοποιούν πόσο πυκνή είναι η κίνηση στον αμερικανικό ουρανό. Κάθε χρόνο περίπου 60.000 μπαλόνια προωθούνται στον ουρανό από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ σε ύψος 50 χιλιομέτρων – μεγαλύτερο από αυτό που εντοπίστηκαν τα τέσσερα αντικείμενα. H NASA τρέχει ένα πρόγραμμα που προωθεί μπαλόνια από το Τέξας, περίπου 1.700, τους τελευταίους μήνες. Κάποια από αυτά φέρουν αισθητήρες που εξερευνούν την «υγεία» του στρώματος του όζοντος. Η πλειονότητα των 193 κρατών-μελών και περιοχών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, με έδρα τη Γενεύη, στέλνουν τακτικά πλήθος στρατοσφαιρικών μπαλονιών, μερικά σχεδιασμένα για μακροπρόθεσμες αποστολές, που συλλέγουν δεδομένα από όλο τον κόσμο.

Διπλωματική κρίση με Πεκίνο

Μία μάζα πλαστικών ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει διπλωματική κρίση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών-Κίνας. Το Πεκίνο απέδωσε την είσοδο του μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ σε ατύχημα, κατηγορώντας πολιτικούς και Μέσα Ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να δυσφημήσουν την Κίνα.

Πολύ γρήγορα, ωστόσο, πέρασε σε επικοινωνιακή αντεπίθεση. Το υπ. Εξωτερικών της Κίνας αποκάλυψε ότι το 2022 έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον δέκα μπαλόνια των ΗΠΑ, χωρίς να αναφέρεται λεπτομερώς από πού απογειώθηκαν, ποια ήταν η διαδρομή ή ο σκοπός τους, καθώς και η τύχη τους. Τους ισχυρισμούς περί «αμερικανικών κατασκοπευτικών μπαλονιών» απέρριψε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Το… σίριαλ των μπαλονιών πυροδότησε νέες συζητήσεις για τις κατασκοπευτικές φιλοδοξίες της Κίνας, που σύμφωνα με τους ειδικούς διαθέτει δύο ενεργά προγράμματα – ένα με μπαλόνια και ένα με δορυφόρους.

Οι δορυφόροι μπορούν να παρέχουν εξαιρετικές εικόνες και να συλλέγουν σήματα από συστήματα επικοινωνιών και άλλη τεχνολογία, ωστόσο είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστούν ακόμα και από ερασιτέχνες στο έδαφος. Από την άλλη, τα αερόστατα μεγάλου υψομέτρου μπορούν να συγκεντρώσουν εικόνες και σήματα υψηλής ανάλυσης και να πετάξουν σε σημεία του εναέριου χώρου που καθιστούν σχετικά δύσκολη την παρακολούθησή τους. Τα μπαλόνια μπορούν επίσης να παραμείνουν σε μια περιοχή για μεγαλύτερο διάστημα από έναν δορυφόρο.

Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει ιστορικά έναν σχετικά μικρό αριθμό τεχνικά προηγμένων δορυφόρων που λαμβάνουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, έχει ένα πιο κατανεμημένο δίκτυο κατασκοπευτικών δορυφόρων, που δεν συλλέγουν εικόνες υψηλής ανάλυσης, αλλά έχουν πολύ καλή προσέγγιση.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να κινηθούν προς ένα πιο κατανεμημένο κατασκοπευτικό δορυφορικό δίκτυο, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό σε ενδεχόμενες επιθέσεις. Επιπλέον, οι Αρχές επιθυμούν ο στρατός να είναι λιγότερο εξαρτημένος από έναν μικρό αριθμό ακριβών δορυφόρων που θα μπορούσαν να είναι ελκυστικοί στόχοι για παρεμβολές και σαμποτάζ.

ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 1 Θα μπορούσαν τα «μπαλόνια» να είναι ρωσικής προέλευσης;

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο το θεωρούν μάλλον απίθανο, καθώς η Μόσχα δεν θα διακινδύνευε τη σχέση της με την Κίνα. 

2 Τα μπαλόνια λειτουργούν ως «Δούρειος Ιππος» για βιολογικό πόλεμο;

Οι Αρχές δεν έχουν τέτοιες ενδείξεις και εκτιμούν πως η διασπορά από μεγάλο υψόμετρο πιθανότατα είναι αναποτελεσματικός μηχανισμός για κάτι τέτοιο. Πριν από την κατάρριψη των μπαλονιών, τα αμερικανικά αεροσκάφη τα επιθεώρησαν χωρίς να καταλήξουν στην ύπαρξη επικίνδυνων αντικειμένων που θα μπορούσαν να περιέχουν υλικό βιολογικού πολέμου (ιοί, χημικά).

3 Υπάρχει διαφάνεια σχετικά με την προέλευσή τους;

Πολιτικοί ζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα άγνωστα αντικείμενα. Υπήρχαν αρκετές φωνές που υποστήριξαν ότι τα τρία μικρότερα μπαλόνια αποτελούσαν απειλή για τους ανθρώπους και την κίνηση των αεροπλάνων, ενώ το μεγαλύτερο ήταν μέρος του κατασκοπευτικού προγράμματος της Κίνας.

4 Είναι επικίνδυνη η κατάρριψη αντικειμένων;

Η κατάρριψη των αντικειμένων έγινε έπειτα από προσεκτική μελέτη, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους πολίτες. Τα απορρίμματα κατέληξαν στο νερό και σε αραιοκατοικημένες περιοχές. Το αμερικανικό Ναυτικό ανέκτησε από τα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας τα απομεινάρια του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις πάντως υποστηρίζουν πως τα χιλιάδες μπαλόνια που… ξεφουσκώνουν κάθε χρόνο μολύνουν το περιβάλλον.

5 Εχουν εντοπιστεί κι αλλού «μπαλόνια»;

Η πιο πρόσφατη αναφορά έγινε από τις ουκρανικές Αρχές που κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι στέλνει μπαλόνια στο Χάρκοβο, το Σάμι και το Κίεβο τις τελευταίες ημέρες. Αυτά τα αντικείμενα θα μπορούσαν να φέρουν ανακλαστήρες ραντάρ και συγκεκριμένο εξοπλισμό αναγνώρισης κατά την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, για να «μπερδεύουν» τα ραντάρ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι…

Ούτε οι δήθεν «θυμωμένοι» φταίνε μόνο ούτε οι δήθεν «χαρισματικοί» αρκούν. Αν η Αριστερά δεν κοιτάξει κατάματα τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δεν θα βγει σε ξέφωτο. Είναι άραγε τα πρόσωπα που ευθύνονται για την αδυναμία της Κεντροαριστεράς να βρει βηματισμό και κυβερνητική

Το τέρας και το ρίσκο

Το κόμμα της Λεπέν είναι φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές μετά την πρωτιά στις ευρωεκλογές, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ηγαλλική πολιτική τάξη ξορκίζει αυτό το τέρας επί δεκαετίες. Το Εθνικό Μέτωπο του πατρός Λεπέν

Χανιά: Στην Σούδα το πρωί της Τρίτης το αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower

Μετά από πολύμηνη παραμονή σε Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα, το Σάββατο 22/6 το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower πέρασε από το Σουέζ και μπήκε στην ανατολική Μεσόγειο. Η επιστροφή του IKE στην βάση του στο Νόρφολκ των ΗΠΑ ήταν

«Κ@ρι#λ@» – Σοκάρει ο ξυλοδαρμός 43χρονης ασκούμενης από πασίγνωστο δικηγόρο – Όλο το φρικιαστικό χρονικό

Όλο το χρονικό του ξυλοδαρμού της γυναίκας από τον πασίγνωστο δικηγόρο Σοκ έχει προκαλέσει το νέο περιστατικό ξυλοδαρμού με δράστη γνωστό δικηγόρο. Το 43χρονο θύμα κατέθεσε μήνυση σε βάρος του 69χρονου άντρα για ξυλοδαρμό και εξύβριση, με αποτέλεσμα την αναζήτησή του

Μετάβαση στο περιεχόμενο