«Βατερλώ» Στυλιανίδη για το απαγορευτικό στις Σπέτσες – Εκτεθειμένοι υπουργός και λιμενάρχης

Σοβαρά εκτεθειμένο είναι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο υπουργός φυσικά, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, για την υπόθεση των Σπετσών. Θυμίζουμε ότι με απόφαση της 20ης Ιανουαρίου, η οποία δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου στο ΦΕΚ, απαγορευόταν στα σκάφη, θαλαμηγούς, γιοτ κ.λπ., να «δένουν» στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών.

Η απόφαση που έλαβε η Λιμενική Αρχή του νησιού, και υπογράφει ο Λιμενάρχης, Παναγιώτης Μαριδάκης, ουσιαστικά καταργούσε τα 72 ρεμέτζα που βρίσκονταν μπροστά από το Παλιό Λιμάνι κι έδιωχνε τα σκάφη που έδεναν μέχρι σήμερα εκεί.

Το mononews.gr, με εκτενές δημοσίευμά του την Παρασκευή, ανέδειξε το θέμα αυτό, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα της απαγόρευσης και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον VIP τουρισμό των Σπετσών και την τεράστια ζημιά που θα υφίσταντο οι επαγγελματίες του νησιού.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, το υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε μια μικρή ανακοίνωση με την οποία «μπλόκαρε» την απόφαση του Λιμενάρχη κι επέστρεφε στο παλαιό καθεστώς.

Δηλαδή τα σκάφη που θα προσεγγίζουν το Παλιό Λιμάνι θα μπορούν και να δέσουν με ίδια μέσα αλλά και να είναι ελεύθερη η διέλευσή τους.

Ηρθη δηλαδή η απόφαση του Λιμενάρχη που είχε προκαλέσει σάλο καθώς όχι μόνο εξοβελίζονταν τα σκάφη από το Παλιό Λιμάνι, αλλά δεν δίνονταν και καμιά εναλλακτική λύση για το που θα μπορούσαν να «δέσουν».

Ωστόσο, η έστω και την τελευταία στιγμή απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με την οποία αφήνει εκτεθειμένο τον Λιμενάρχη Σπετσών, κ. Μαριδάκη, εκθέτει και τον ίδιο.

Κι αυτό διότι φαίνεται ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας είτε δεν είχαν ιδέα για απόφαση της Λιμενικής Αρχής για ένα τόσο σοβαρό θέμα, είτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες και ο ίδιος ο κ. Στυλιανίδης, δεν αξιολόγησαν σοβαρά το επίδικο θέμα.

Πληροφορίες του Mononews αναφέρουν ότι ο υπουργός ρωτήθηκε για το απαγορευτικό στις Σπέτσες, μετά το δημοσίευμά μας, και δήλωσε άγνοια για την απόφαση του Λιμενάρχη.

Ακόμη κι αν δεν τον ενημέρωσαν οι υπηρεσιακοί του, ωστόσο, όφειλε να γνωρίζει το θέμα καθώς η απόφαση του Λιμενάρχη πήρε ΦΕΚ.

Από την άλλη, ήδη από τις πρώτες ημέρες της λήψης της απόφασης, δηλαδή από τις 20 Ιανουαρίου, υπήρξαν αντιδράσεις στο νησί και θα έπρεπε το αρμόδιο υπουργείο να γνωρίζει τι συνέβαινε.

Και φυσικά γεννώνται σοβαρά ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης και αν τελικά κάθε Λιμενική Αρχή μπορεί να βάζει απαγορευτικό χωρίς να ερωτάται πρώτα η προϊστάμενη αρχή, στη συγκεκριμένη περίπτωση το υπουργείο Ναυτιλίας.

Η «γκάφα» του Λιμενάρχη αποφεύχθηκε χάρη στο δημοσίευμα του Mononews που προκάλεσε την αντίδραση του Χρήστου Στυλιανίδη.

Ο οποίος, το τονίζουμε, είναι ελεγχόμενος για την υπόθεση αυτή διότι όφειλε να γνωρίζει τι συμβαίνει στις Σπέτσες, σε ένα κοσμοπολίτικο νησί στο οποίο συρρέουν κάθε χρόνο εκατοντάδες VIP τουρίστες με πολυτελή σκάφη.

Από την άλλη, βαρύτατα εκτεθειμένη είναι και η δημοτική αρχή και η δήμαρχος Ευγενία Φραγγιά, η οποία θα ήταν αδιανόητο να μην γνωρίζει για την απόφαση – ντροπή του Λιμενάρχη.

Ή μήπως η απαγόρευση των σκαφών έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της, εκτός από τους «νερουλάδες», τα πλοία δηλαδή που μεταφέρουν νερό στο νησί και ανήκουν στον εφοπλιστή Αλέξανδρο Μπούφη, θείο της δημάρχου;

Επί της ουσίας, το πρόβλημα μπορεί να λύθηκε και στο επόμενο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και στη συνέχεια το Πάσχα και την καλοκαιρινή περίοδο να είναι ελεύθερη η διέλευση των σκαφών, όμως, το πρόβλημα παραμένει ως προς τις υποδομές του νησιού.

Παράγοντες των Σπετσών διαμαρτύρονται για έλλειψη καλών λιμενικών υποδομών που θα έφερνε ακόμη περισσότερο τουρισμό στο νησί.

Δημήτρης Κατακουζηνός

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένωσης Ρυμουλκών: Ικανοποίηση για το νέο Κανονισμό επιλογής ρυμουλκών στα ΕΛ.ΠΕ. Βορ. Ελλάδος

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχθηκαν τα μέλη της Ένωσής ρυμουλκών την πρόσφατη έκδοση του νέου Κανονισμού Επιλογής Ρυμουλκών από τα ΕΛ.ΠΕ. Βορ. Ελλάδος. Με την ευκαιρία αυτή, θέλουμε να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά την αταλάντευτη θέση μας ότι στεκόμαστε υπέρμαχοι

Η ΟΛΘ Α.Ε. φιλοξενεί το 21ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Λιμένων (ESPO Conference)

Η ΟΛΘ Α.Ε. έχει την τιμή να φιλοξενεί τον κορυφαίο θεσμό που διοργανώνει σε ετήσια βάση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO). Το 21ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Λιμένων (ESPO Conference) πρόκειται να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στις 8 και

«Θηριώδες» πλοίο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την άσκηση «Steadfast Dart 25»

Εικόνες από επίσκεψη του «θηριώδους» βρετανικού σκάφους «Eddystone» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Steadfast Dart 25» αναρτήθηκαν online από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Το «Eddystone» είναι ένα σκάφος της κατηγορίας Roll on-Roll off» και η παρουσία του

Γ.Γ ΥΝΑΝΠ : “Η εισαγωγή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν καριέρα στη θάλασσα”

Η ναυτική εκπαίδευση αποτελεί πυλώνα της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία διατηρεί παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στον κλάδο. Για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) θα ανέρχεται

Μετάβαση στο περιεχόμενο