«Βελλερεφών 23»: Ολοκληρώθηκε στην Λέσβο η εντυπωσιακή άσκηση – Σεισμός από όλμους πυροβολικού και βομβαρδισμούς αεροσκαφών

Η στρατιωτική άσκηση περιλάμβανε μια σειρά ρεαλιστικών και τακτικών σεναρίων.

Η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων «Βελλεροφών – 23», με τη συμμετοχή τμημάτων και μέσων της 98 ΑΔΤΕ «Αρχιπελάγους», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού «Κιλκίς Λαχανά», της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και ενός ζεύγους αεροσκαφών F-16 σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποιήθηκε στο πεδίο ασκήσεων «Καμμένου Δάσους» στη Λέσβο, χθες, Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, ως εκπροσώπου του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού σε ρεαλιστικά τακτικά σενάρια, η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας και η προαγωγή της διαλειτουργικότητας και της κοινής επιχειρησιακής αντίληψης.

Η άσκηση διεξήχθη από 12 έως 14 Δεκεμβρίου και περιέλαβε την διεξαγωγή νυχτερινών επιχειρησιακών επιχειρήσεων προς εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος και προγεφυρώματος με πραγματοποίηση βολών όλμων, πυροβολικού και αρμάτων, σε συνδυασμό με πυρά από επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εξετάστηκαν αντικείμενα Διοικητικής Μέριμνας μεταξύ των οποίων η αεροδιακομιδή τραυματία, καθώς και η περισυλλογή βεβλαμένου βαρέως υλικού.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν, ο βουλευτής Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιάκωβος, ο αντιστράτηγος ε.α. Παπαιωάννου Ελευθέριος, ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουντζούρη, o διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, o διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) «Αιγέας» αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του