Βενεζουέλα: Υπό διάλυση ο στόλος δεξαμενοπλοίων – Κίνδυνος βύθισης, πυρκαγιάς και διαρροών

Τα πλοία δεν διαθέτουν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας και πιστοποιήσεις από άλλα έθνη

Πάνω από τα μισά από τα 22 δεξαμενόπλοια του στόλου της Βενεζουέλας είναι τόσο κατεστραμμένα που θα πρέπει να επισκευαστούν αμέσως ή να τεθούν εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA που κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στο Reuters.

Η έκθεση με τίτλο «Κρίσιμες ελλείψεις και κίνδυνοι του στόλου δεξαμενόπλοιων της PDV Marina», καταγράφει χαρακτηριστικά ότι τα χρόνια χωρίς συντήρηση άφησαν ολόκληρο τον στόλο με «χαμηλά επίπεδα αξιοπιστίας» και ευάλωτα σε κίνδυνο διαρροών, βύθισης, πυρκαγιών και  συγκρούσεων. «Τα πλοία επί του παρόντος δεν διαθέτουν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας και πιστοποιήσεις από άλλα έθνη», ανέφερε η έκθεση.

Ανθεί ο «αόρατος» ρωσικός στόλος

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο ήταν μεταξύ οκτώ εγγράφων που κοινοποιήθηκαν στο Reuters και περιγράφουν την κατάσταση του στόλου δεξαμενόπλοιων της PDVSA από το εταιρικό γραφείο, το τμήμα εμπορικών συναλλαγών και το ναυτιλιακό υποκατάστημα της εταιρείας πετρελαίου, καθώς και από τη ναυτιλιακή αρχή της Βενεζουέλας.

Η επιδείνωση της αξιοπλοΐας του στόλου ανάγκασε την PDVSA να ναυλώνει δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά πετρελαίου, το οποίο παρέχει το μεγαλύτερο μέρος συναλλάγματος της Βενεζουέλας.

Οι εκθέσεις συντάχθηκαν εν μέσω μιας ευρείας έρευνας κατά της διαφθοράς που διέταξε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τον περασμένο Οκτώβριο μετά την ανακάλυψη «φυγής» δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περισσότερα από 60 άτομα έχουν συλληφθεί και ο διευθύνων σύμβουλος της PDVSA και ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας έχουν αντικατασταθεί.

Η έκθεση της PDV Marina συνέστησε την απόσυρση πέντε δεξαμενόπλοιων από την ενεργό χρήση, την αποστολή επτά σε ναυπηγεία για μεγάλες επισκευές, ωστόσο δεν έχει γίνει καμία ενέργεια καθώς συνεχίζεται ο έλεγχος της εταιρείας.

Πέντε από τα δεξαμενόπλοια της PDVSA είναι τουλάχιστον 30 ετών, ενώ οι τελευταίες σημαντικές εργασίες συντήρησης του στόλου έγιναν πριν από πέντε χρόνια. «Ο στόλος των δεξαμενόπλοιων παρουσιάζει πτώση στην ποιότητα των λειτουργιών του λόγω προχωρημένης φυσικής φθοράς, που συνεπάγεται υψηλότερο κόστος συντήρησης και επισκευής», ανέφερε η έκθεση.

Η PDVSA μίσθωσε 41 πλοία πέρυσι, πληρώνοντας περίπου διπλάσιους ναύλους, μεταξύ 14.000 και 36.500 δολαρίων την ημέρα, σε ιδιοκτήτες που ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη Βενεζουέλα παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν το 2019 από τις ΗΠΑ.

Καθυστερήσεις πληρωμών

Τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια που παραγγέλθηκαν από ξένα ναυπηγεία κρατήθηκαν λόγω καθυστερήσεων πληρωμών, αυξήσεων κόστους και κυρώσεων, σύμφωνα με τα έγγραφα που εξέτασε το Reuters.

Οι έλεγχοι που διέταξε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της PDVSA, Pedro Tellechea, θα μπορούσαν να επιφέρουν περαιτέρω καθυστερήσεις, δήλωσε στέλεχος της PDVSA. «Όλα τα συμβόλαια έχουν παγώσει», είπε το στέλεχος υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω φόβου για αντίποινα.

Η Βενεζουέλα έχει πληρώσει σε ναυπηγεία στο Ιράν και την Αργεντινή τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια για έξι νέα πλοία που παραγγέλθηκαν ήδη από το 2005. Έχει παραλάβει μόνο δύο από αυτά, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Επιπλέον, η PDVSA πλήρωσε σχεδόν 157 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 173 εκατομμύρια δολάρια) ή το 63% μιας σύμβασης 248 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 272 εκατομμύρια δολάρια) στην ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ Iran Marine Industrial Company (Sadra) για τέσσερα δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υγειονομική Μέριμνα για Όλους από τις Ένοπλες Δυνάμεις» στη Νίσυρο, στην Τήλο, στην Χάλκη, στην Θύμαινα και στους Φούρνους

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 ολοκληρώθηκαν οι 2 προγραμματισμένες αποστολές για το Α΄ εξάμηνο του 2023, του πολυμελούς διακλαδικού κινητού υγειονομικού κλιμακίου της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ σε νησιά του Αιγαίου Πελάγους, στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Υπογραφή «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας» για το Έτος 2023

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 υπεγράφη στην Λευκωσία το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας» για το έτος 2023 από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Βασίλειο Τσάμη, τον Διευθυντή των Διευθύνσεων Τεθωρακισμένων και

Εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία(φωτο)

Από την Τρίτη 09 έως την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου σε εορταστικές εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν στην

Καθρεφτάκια στους… ιθαγενείς

Οι Ισπανοί κονκισταδόρες, οι κατακτητές της Νότιας Αμερικής, με μπιχλιμπίδια ευτελούς αξίας, με τα όπλα και το αδήριτο πάθος τους για χρυσάφι παραπλάνησαν και τελικά εξόντωσαν έναν πολιτισμό που βρεχόταν από δυο ωκεανούς… Οι Έλληνες πολιτικοί, με παραμύθια, προεκλογικά δώρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο