Βενεζουέλα: Υπό διάλυση ο στόλος δεξαμενοπλοίων – Κίνδυνος βύθισης, πυρκαγιάς και διαρροών

Τα πλοία δεν διαθέτουν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας και πιστοποιήσεις από άλλα έθνη

Πάνω από τα μισά από τα 22 δεξαμενόπλοια του στόλου της Βενεζουέλας είναι τόσο κατεστραμμένα που θα πρέπει να επισκευαστούν αμέσως ή να τεθούν εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA που κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στο Reuters.

Η έκθεση με τίτλο «Κρίσιμες ελλείψεις και κίνδυνοι του στόλου δεξαμενόπλοιων της PDV Marina», καταγράφει χαρακτηριστικά ότι τα χρόνια χωρίς συντήρηση άφησαν ολόκληρο τον στόλο με «χαμηλά επίπεδα αξιοπιστίας» και ευάλωτα σε κίνδυνο διαρροών, βύθισης, πυρκαγιών και  συγκρούσεων. «Τα πλοία επί του παρόντος δεν διαθέτουν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας και πιστοποιήσεις από άλλα έθνη», ανέφερε η έκθεση.

Ανθεί ο «αόρατος» ρωσικός στόλος

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο ήταν μεταξύ οκτώ εγγράφων που κοινοποιήθηκαν στο Reuters και περιγράφουν την κατάσταση του στόλου δεξαμενόπλοιων της PDVSA από το εταιρικό γραφείο, το τμήμα εμπορικών συναλλαγών και το ναυτιλιακό υποκατάστημα της εταιρείας πετρελαίου, καθώς και από τη ναυτιλιακή αρχή της Βενεζουέλας.

Η επιδείνωση της αξιοπλοΐας του στόλου ανάγκασε την PDVSA να ναυλώνει δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά πετρελαίου, το οποίο παρέχει το μεγαλύτερο μέρος συναλλάγματος της Βενεζουέλας.

Οι εκθέσεις συντάχθηκαν εν μέσω μιας ευρείας έρευνας κατά της διαφθοράς που διέταξε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τον περασμένο Οκτώβριο μετά την ανακάλυψη «φυγής» δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περισσότερα από 60 άτομα έχουν συλληφθεί και ο διευθύνων σύμβουλος της PDVSA και ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας έχουν αντικατασταθεί.

Η έκθεση της PDV Marina συνέστησε την απόσυρση πέντε δεξαμενόπλοιων από την ενεργό χρήση, την αποστολή επτά σε ναυπηγεία για μεγάλες επισκευές, ωστόσο δεν έχει γίνει καμία ενέργεια καθώς συνεχίζεται ο έλεγχος της εταιρείας.

Πέντε από τα δεξαμενόπλοια της PDVSA είναι τουλάχιστον 30 ετών, ενώ οι τελευταίες σημαντικές εργασίες συντήρησης του στόλου έγιναν πριν από πέντε χρόνια. «Ο στόλος των δεξαμενόπλοιων παρουσιάζει πτώση στην ποιότητα των λειτουργιών του λόγω προχωρημένης φυσικής φθοράς, που συνεπάγεται υψηλότερο κόστος συντήρησης και επισκευής», ανέφερε η έκθεση.

Η PDVSA μίσθωσε 41 πλοία πέρυσι, πληρώνοντας περίπου διπλάσιους ναύλους, μεταξύ 14.000 και 36.500 δολαρίων την ημέρα, σε ιδιοκτήτες που ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη Βενεζουέλα παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν το 2019 από τις ΗΠΑ.

Καθυστερήσεις πληρωμών

Τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια που παραγγέλθηκαν από ξένα ναυπηγεία κρατήθηκαν λόγω καθυστερήσεων πληρωμών, αυξήσεων κόστους και κυρώσεων, σύμφωνα με τα έγγραφα που εξέτασε το Reuters.

Οι έλεγχοι που διέταξε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της PDVSA, Pedro Tellechea, θα μπορούσαν να επιφέρουν περαιτέρω καθυστερήσεις, δήλωσε στέλεχος της PDVSA. «Όλα τα συμβόλαια έχουν παγώσει», είπε το στέλεχος υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω φόβου για αντίποινα.

Η Βενεζουέλα έχει πληρώσει σε ναυπηγεία στο Ιράν και την Αργεντινή τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια για έξι νέα πλοία που παραγγέλθηκαν ήδη από το 2005. Έχει παραλάβει μόνο δύο από αυτά, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Επιπλέον, η PDVSA πλήρωσε σχεδόν 157 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 173 εκατομμύρια δολάρια) ή το 63% μιας σύμβασης 248 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 272 εκατομμύρια δολάρια) στην ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ Iran Marine Industrial Company (Sadra) για τέσσερα δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι…

Ούτε οι δήθεν «θυμωμένοι» φταίνε μόνο ούτε οι δήθεν «χαρισματικοί» αρκούν. Αν η Αριστερά δεν κοιτάξει κατάματα τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δεν θα βγει σε ξέφωτο. Είναι άραγε τα πρόσωπα που ευθύνονται για την αδυναμία της Κεντροαριστεράς να βρει βηματισμό και κυβερνητική

Το τέρας και το ρίσκο

Το κόμμα της Λεπέν είναι φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές μετά την πρωτιά στις ευρωεκλογές, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ηγαλλική πολιτική τάξη ξορκίζει αυτό το τέρας επί δεκαετίες. Το Εθνικό Μέτωπο του πατρός Λεπέν

Χανιά: Στην Σούδα το πρωί της Τρίτης το αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower

Μετά από πολύμηνη παραμονή σε Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα, το Σάββατο 22/6 το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower πέρασε από το Σουέζ και μπήκε στην ανατολική Μεσόγειο. Η επιστροφή του IKE στην βάση του στο Νόρφολκ των ΗΠΑ ήταν

«Κ@ρι#λ@» – Σοκάρει ο ξυλοδαρμός 43χρονης ασκούμενης από πασίγνωστο δικηγόρο – Όλο το φρικιαστικό χρονικό

Όλο το χρονικό του ξυλοδαρμού της γυναίκας από τον πασίγνωστο δικηγόρο Σοκ έχει προκαλέσει το νέο περιστατικό ξυλοδαρμού με δράστη γνωστό δικηγόρο. Το 43χρονο θύμα κατέθεσε μήνυση σε βάρος του 69χρονου άντρα για ξυλοδαρμό και εξύβριση, με αποτέλεσμα την αναζήτησή του

Μετάβαση στο περιεχόμενο