Βηθλεέμ: Χριστούγεννα στον τόπο που γεννήθηκε το Θείο Βρέφος

Μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της COVID-19, οι επισκέπτες επέστρεψαν στην πόλη της Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη για την περίοδο των Χριστουγέννων.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Πέρυσι αυτή την εποχή, τα περισσότερα καταστήματα και τουριστικά μέρη στην Βηθλεέμ ήταν κλειστά. Οι πιστοί γέμισαν για τελευταία φορά τους δρόμους της Βηθλεέμ το 2019. Έμειναν μακριά το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας, αλλά φέτος επιστρέφουν. Και τα ξενοδοχεία δηλώνουν πληρότητες που φτάνουν το 100%.

Δίπλα στην εκκλησία της Γεννήσεως βρίσκεται μια περιοχή που ονομάζεται Πλατεία Φάτνης. Εκεί, ένα μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δέντρο λάμπει με εκατοντάδες χρωματιστά φώτα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ισραηλινού υπουργείου Τουρισμού περισσότεροι από 120.000 Χριστιανοί τουρίστες επισκέπονται φέτος τη Βηθλεέμ, ενώ περίπου 150.000 άνθρωποι βρέθηκαν στην πρόσφατη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Βία

Οι επισκέπτες επιστρέφουν στη Βηθλεέμ στο τέλος μιας βίαιης χρονιάς στην ευρύτερη περιοχή. Οι μάχες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων άφησαν νεκρούς 150 Παλαιστίνιους και 31 Ισραηλινούς στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτό καθιστά το 2022 το πιο θανατηφόρο έτος από το 2006.

Ωστόσο, η βία του έτους δεν αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων όσο η πανδημία.

Σημειώνουν ότι οι μάχες συνεχίζονται από τότε που το Ισραήλ ανέλαβε την περιοχή κατά τη διάρκεια ενός πολέμου το 1967. Μερικές φορές οι μάχες αυξάνονται, λένε, μερικές φορές επιβραδύνονται.

 

Προβλήματα με τις άδειες

Καθώς προσκυνητές από όλο τον κόσμο συρρέουν στη Βηθλεέμ, την Ιερουσαλήμ και τη Ναζαρέτ για τα Χριστούγεννα, μέλη της Χριστιανικής κοινότητας της Γάζας περιμένουν να ακούσουν εάν το Ισραήλ θα τους χορηγήσει άδεια ταξιδιού.

Φέτος, οι Ισραηλινές αρχές ενέκριναν ταξίδια για σχεδόν 600 Παλαιστίνιους Χριστιανούς στη Γάζα, σύμφωνα με την COGAT, μια μονάδα του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ που συντονίζει τα πολιτικά ζητήματα με τους Παλαιστίνιους.

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι λένε ότι η χορήγηση αδειών από το Ισραήλ αρνείται σε πολλές οικογένειες τη σπάνια ευκαιρία να εγκαταλείψουν τη λωρίδα και να ταξιδέψουν μαζί, επειδή οι άδειες δεν χορηγούνται πάντα σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Η COGAT είπε ότι οι κατηγορίες ήταν ένα «απόλυτο ψέμα» και ότι είχε αρνηθεί περίπου 200 αιτήσεις από Χριστιανούς φέτος για λόγους ασφαλείας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει την ΕΛ.ΑΣ.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η είδηση πως ο αστυνομικός φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος φέρεται να έμεινε απαθής μπροστά στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, είχε καταδικαστεί σε οκτώ

«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τέσσερις αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Χρονικά όρια εργασίας: Υπερεργασία και Υπερωρία

Ο επιτρεπόμενος χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κανόνες δημοσίου δικαίου και αυτό γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά δυναμικής των δύο πλευρών (εργοδότη και εργαζόμενου) σε μια σύμβαση εργασίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο