Βιβλική η καταστροφή στη Ραβένα – Εσπευσμένη αναχώρηση Μελόνι από G7

Ζημιές ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, σε υποδομές και καλλιέργειες, χιλιάδες άστεγους και 14 νεκρούς έχει να διαχειριστεί η ιταλική κυβέρνηση μετά το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την ανατολική πλευρά της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, στις αρχές της εβδομάδας.

Μάλιστα, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι πρόκειται να αναχωρήσει από τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα μια ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, για να ηγηθεί της διαχείρισης των πλημμυρών, όπως είπαν σήμερα δύο πηγές. Νωρίτερα σήμερα, η Μελόνι ευχαρίστησε τους ηγέτες της G7 και όλους όσοι εξέφρασαν αλληλεγγύη προς την Ιταλία και τους πληγέντες. «Η συμπαράστασή σας είναι μια απτή ένδειξη της συνοχής μας στους δύσκολους καιρούς. Σας ευχαριστώ», έγραψε στο Twitter.

Την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο της ιταλικής κυβέρνησης θα συγκληθεί, προκειμένου να πάρει αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Οι πολυήμερες βροχοπτώσεις είναι – ως φαίνεται – υπεύθυνες για την υπερχείλιση ποταμών – υπολογίζονται σε περίπου 20 – και χειμάρρων που ανάγκασαν τους πολίτες πόλεων όπως η Τσεζένα, το Ριτσιόνε και η Ραβένα, να καταφεύγουν στις σκεπές κτιρίων για να παραμείνουν, όσο γίνεται, ασφαλείς.

Οι αρχές της Ραβέννα, όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, διέταξαν την άμεση εκκένωση δύο μικρών πόλεων και απηύθυναν «εξαιρετικά επείγουσα» έκκληση προς τους κατοίκους να μειώσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους στην περιοχή, η οποία εξακολουθεί να υπόκειται σε κόκκινο συναγερμό για τις καιρικές συνθήκες. Το 16% των κατοίκων της, ήτοι 28.000 άτομα παραμένουν άστεγα, έχοντας βρει προσωρινά καταφύγια σε τοπικά έκτακτα κέντρα που δημιουργήθηκαν σε γυμναστήρια ή ξενοδοχεία και λαμβάνουν ζεστά γεύματα από κινητές κουζίνες που αναπτύχθηκαν σε αρκετές πόλεις.

Την ίδια ώρα, άγνωστος αριθμός ανθρώπων παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια, ενώ πολλές πόλεις αναφέρουν ότι εξαντλούνται τα αποθέματα τροφίμων και νερού.

Η καταστροφή προκάλεσε ερωτήματα σε εθνικό επίπεδο, σχετικά με το γιατί δε γίνονται περισσότερα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική ένωση «Λεγκαμπιέντε», 6,8 εκατομμύρια Ιταλοί ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες.

Το 2014, ο τότε πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δημιούργησε μια ομάδα εργασίας με την ονομασία Italia Sicura (Ασφαλής Ιταλία), επιφορτισμένη με την πρόληψη πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Ωστόσο, καταργήθηκε το 2018 από τον Τζουζέπε Κόντε – επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού που ενώνει το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη δεξιά Λέγκα – και αντικαταστάθηκε από ένα σχέδιο που δεν κατάφερε καν να ξεκινήσει.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Mόνο το 13% των Ελλήνων γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας, οι νέοι την αγνοούν εντελώς

Τεράστιο έλλειμα ενημέρωσης για τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου, την ελληνόκτητη, έχει η ελληνική κοινωνία. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από έρευνα που διεξήγαγε η Focus Bari, με θέμα: «Οι αντιλήψεις των Ελλήνων και οι προκλήσεις στη Ναυτιλία» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005

Κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα για τις ώρες εργασίας

Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες, πριν ακόμα θεσμοθετηθεί η εξαήμερη εργασία στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και σε εκείνες που εφαρμόζουν σύστημα με εναλλασσόμενες βάρδιες. Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η «Ν», κάνουν λόγο για ώρες εργασίας

von der Leyen: Επανεξελέγη Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής για 2η φορά

Με 401 ψήφους υπέρ της, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανεξέλεξε πριν λίγο την κα Ursula von der Leyen για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για ακόμη μια πενταετία η κα. von der Leyen θα βρίσκεται στο τιμόνι του κύριου

Κριμαία: Ουκρανικά ναυτικά drones έπληξαν τη βάση της ρωσικής Ακτοφυλακής (βίντεο)

Ουκρανικά ναυτικά drones επιτέθηκαν σε βάση της ρωσικής Ακτοφυλακής στην Κριμαία, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με στόχο το κέντρο διοίκησης, μια αποθήκη πυρομαχικών και εξοπλισμού, έναν υποσταθμό ισχύος, τεχνικές εγκαταστάσεις και θέσεις πυροβολικού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο