Βόλος: Προβλήματα από τις προσχώσεις στο λιμάνι του Βόλου – Υψηλό το κόστος των εκβαθύνσεων (ηχητικό)

Εκτός χρήσης η ιχθυόσκαλα από τα καϊκια-Ακυρώσεις αφίξεων κρουαζιεροπλοίων

Τεράστια προβλήματα έχουν προκαλέσει στο λιμάνι του Βόλου οι προσχώσεις που έγιναν μετά τις κακοκαιρίες Daniel & Elias καθώς έχει ανέβει μέχρι και δύο μέτρα σε διάφορα σημεία ο βυθός, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δέσουν μεγάλα κρουαζιερόπλοια, σκάφη για μεταφορά αδρανών υλικών, πολεμικά σκάφη, ενώ καθυστερεί και η μεταφορά της δραστηριότητας του σκραπ στον τρίτο προβλήτα λόγω του ύψους του βυθού μεταξύ τρίτου και δεύτερου προβλήτα.

Αυτή την περίοδο γίνονται νέες βυθομετρήσεις για να εκτιμηθεί ο όγκος των υλικών, ο τρόπος απομάκρυνσής τους και που θα εναποτεθούν και φυσικά η εξεύρεση χρηματοδότησης για το όλο εγχείρημα, σε ένα λιμάνι που, καλώς εχόντων των πραγμάτων. θα πρέπει να “δοθεί” στον επενδυτή μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Σωκράτης Αναγνώστου. Τις μετρήσεις στο βυθό συνεχίζει ο ΟΛΒ ενώ η υδρογραφική υπηρεσία έχει επιβεβαιώσει αυτά τα αποτελέσματα έχοντας κάνει προαναγγελία ότι ο βυθός έχει ανέβει μέχρι δύο μέτρα σε ορισμένα σημεία και δημιουργούνται προβλήματα. “Κυρίως αυτά προσδιορίζονται μεταξύ δεύτερου και τρίτου προβλήτα εκεί που δένουν τα κρουαζιερόπλοια, αλλά και στην προβλήτα του σιδηροδρομικού πορθμείου όπου φορτώνονται τα αδρανή υλικά, δεν μπορεί να δέσει ένα πιο μεγάλο σκάφος αν ξεπερνάει σε βύθισμα τα 5 μέτρα και πάλι όμως πρέπει να πάει προσεκτικά. Τις προηγούμενες ημέρες ένα πλοίο που είχε αυτό το βάθος και ήταν φορτωμένο, κόλλησε σε ένα σημείο στη λάσπη και το τράβηξε το ρυμουλκό.

Επίσης η ιχθυόσκαλα δεν χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή καθώς ένα καΐκι έχει βάθος 3 μέτρα και σε κάποια σημεία η ιχθυόσκαλα είναι στο ένα μέτρο βάθος. Οπότε έχουμε πολλά προβλήματα. Το έχουμε γνωστοποιήσει στο ΤΑΙΠΕΔ και τα αρμόδια υπουργεία και αναζητούνται λύσεις. Θα πρέπει σύντομα να δοθούν απαντήσεις για το πως θα γίνει η εκβάθυνση, που θα εναποτεθούν οι φερτές ύλες και βέβαια η χρηματοδότηση αυτού του έργου που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε κάποια εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον το λιμάνι είναι προς ιδιωτικοποίηση και ο επενδυτής θα πρέπει να το αναλάβει με τα στοιχεία που δώσαμε τον Ιούνιο και τα τότε βάθη του λιμανιού” επισήμανε ο κ. Αναγνώστου.

Επιπλέον έγινε γνωστό ότι υπάρχουν ακυρώσεις από κρουαζιερόπλοια μεγάλου βυθίσματος και μήκους. Πριν τις προσχώσεις στο σημείο που δένουν τα κρουαζιερόπλοια μπορούσαν να ελλιμενιστούν δύο, ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο. Τώρα δεν μπορεί να δέσει ο,τιδήποτε έχει μήκος μεγαλύτερο των 300 μέτρων. “Έμαθα από πράκτορα ότι μετά την ακύρωση του Ισραήλ ως προορισμού, εταιρεία κρουαζιέρας επιθυμούσε να βάλει τον Βόλο ως προορισμό, αλλά λόγω αυτών των προβλημάτων με τον υπερυψωμένο βυθό, ακύρωσε την άφιξη. Για να λειτουργήσει το λιμάνι πρέπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να βρεθεί λύση”.

Η μεταφορά του σκραπ στην τρίτη προβλήτα δεν μπορεί να προχωρήσει παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει ανάλογα, διότι υπάρχουν σημεία που ο βυθός έχει ανέβει πολύ καθώς εκεί είναι οι εκβολές του Κραυσίδωνα. “Επίσης στις εκβολές του Κραυσίδωνα το βάθος είναι πολύ μικρό και δεν μπορούν να δέσουν κάποια πολεμικά πλοία. Αν καθαριστούν οι κοίτες των ποταμών τα φερτά υλικά που θα έρχονται θα είναι λίγα. Να φανταστείτε ότι είχε να γίνει βυθοκόρηση τουλάχιστον πριν 20 χρόνια ειδικά σε εκείνο το σημείο όταν έγινε το μικρός μέρος της τρίτης προβλήτας. Σε λίγες μέρες δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα”, εξήγησε ο κ. Αναγνώστου.

Σε ότι αφορά την αποφόρτιση από τα νερά των πλημμυρών της συνοικίας του Παλιού Λιμεναρχείου, ο κ. Αναγνώστου ανέφερε ότι ο τοίχος τς περίφραξης γκρεμίστηκε και έγινε φράχτης, όμως το επίπεδο του εδάφους στο Παλιό Λιμεναρχείο είναι χαμηλότερο από το ύψος του λιμανιού και έτσι δεν υπάρχει ανακούφιση από τα νερά, έστω και αν τώρα το νερό έχει δίοδο.

Τέλος ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο τοποθέτησης στεγάστρων με ηλιακά πάνελ στο χώρο στάθμευσης του λιμανιού.

Η συνέντευξη του κ. Αναγνώστου

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Σούδα από σήμερα ως τις 6/12 το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου

Tο νεότερο και πιο εξελιγμένο τεχνολογικά αεροπλανοφόρο του Π.Ν. των ΗΠΑ “USS Gerald R. Ford (CVN 78)”, με το πλήρωμα του Carrier Strike Group (CSG) 12 βρίσκεται από σήμερα στο λιμένα Σούδας, στην Κρήτη, για ολιγοήμερη προγραμματισμένη επίσκεψη Η επίσκεψη

«Τελικά όλη η Ευρώπη έκλεψε κάτι από την Ελλάδα»

Η Ιταλίδα συγγραφέας Αντρέα Μαρκολόγκο έγραψε με αφορμή την επιστροφή των μαρμάρινων κεφαλών από το Βατικανό στην Ελλάδα «Το Παρίσι, η Κοπεγχάγη, το Βίρτσμπουργκ, η Καρλσρούη και ιδιαίτερα το Λονδίνο, είναι οι πόλεις όπου στενάζουν ακόμα και σήμερα τα κλεμμένα

Αυτές είναι οι αυξήσεις των συνταξιούχων από την Πρωτοχρονιά – Αναλυτικοί πίνακες για όλα τα Ταμεία

Οι ήδη συνταξιούχοι και η πλειοψηφία θα πάρουν αύξηση 3% στις συντάξεις Ιανουαρίου που θα καταβληθούν στις 20 Δεκεμβρίου και 22 Δεκεμβρίου, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί επίδομα €200, €150 και €100 σε όσους έχουν προσωπική διαφορά πάνω από

ΔΕΕ: Απόφασή του κάνει πιο εύκολες τις επιστροφές προσφύγων σε άλλα ΚΜ-ΕΕ

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Tο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), το ανώτατο δικαστήριο της Ε. Ένωσης, διευκρίνισε τις εξουσίες των δικαστηρίων σε περιπτώσεις σχεδιαζόμενης απέλασης προσφύγων σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΕ

Μετάβαση στο περιεχόμενο