Βουλή: Κατατέθηκε προς κύρωση η Συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ για συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα

Κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα.

Με τις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών, κυρώνονται και έχουν την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ.1 του Συντάγματος: α) η ανωτέρω Συμφωνία, που υπεγράφη στο Αμπού Ντάμπι την 18η Νοεμβρίου 2020 και β) οι Ρηματικές Διακοινώσεις που αντηλλάγησαν μεταξύ της ελληνικής πρεσβείας και του υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που υπεγράφησαν την 16η και 28η Νοεμβρίου 2021, αντίστοιχα.

Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ
Η κυρούμενη Συμφωνία αποσκοπεί στη συνεργασία των Μερών για την άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ενότητας, της προστασίας και της ανεξαρτησίας του εδάφους των χωρών τους.

Μεταξύ άλλων, στη συμφωνία:

1.Προβλέπονται η εκατέρωθεν συμβολή στην άμυνα και στη διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ενότητας, της προστασίας και της ανεξαρτησίας της επικράτειας κάθε κράτους, η επικοινωνία μεταξύ των μερών σε περίπτωση απειλής κατά των ανωτέρω, προκειμένου να αναληφθούν δράση και τα μέτρα τα οποία θα θεωρηθούν αναγκαία από τα Μέρη, και η εγκαθίδρυση μέτρων και μηχανισμών υλοποίησης της υπό κύρωση Συμφωνίας.

2.Ρυθμίζονται τα ζητήματα διαβούλευσης μεταξύ των μερών. Ειδικότερα, προβλέπονται η διεξαγωγή τακτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και η διεξαγωγή διαβουλεύσεων, καθώς και η ανταλλαγή αναλύσεων μεταξύ των μερών σε περίπτωση απειλής κατά της ειρήνης που μπορεί να έχει επίπτωση στα εθνικά τους συμφέροντα.

3.Ρυθμίζονται ζητήματα δράσεων του ενός μέρους στην επικράτεια του άλλου μέρους. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι οι δράσεις που προβλέπονται στην υπό κύρωση Συμφωνία, καθώς και η χρήση παροχών, εγκαταστάσεων και χώρων εργασίας από τις ένοπλες δυνάμεις και το προσωπικό του ενός μέρους υπόκεινται στην προηγούμενη έγκριση του φιλοξενούντος μέρους. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στάθμευσης των δυνάμεων και του προσωπικού του ενός μέρους στην επικράτεια του φιλοξενούντος μέρους σύμφωνα με σχετικές συμφωνίες, μνημόνια κατανόησης, διευθετήσεις, επιστολές ή πρωτόκολλα που θα συναφθούν μεταγενέστερα. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα σύναψης διακριτών συμφωνιών, μνημονίων κατανόησης, πρωτοκόλλων συνεργασίας, διευθετήσεων, επιστολών για την τοποθέτηση εξοπλισμού, προμηθειών και τη χρήση εγκαταστάσεων και χώρων εργασίας από τα μέρη.

Βουλή: Κατατέθηκε προς κύρωση η Συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ για συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διημερίδα Έρευνας και Διάσωσης με την συμμετοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο Μπάρι της Ιταλίας

Κατά το χρονικό διάστημα 18-19 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε διημερίδα Έρευνας & Διάσωσης με την συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης. «ΘΕΜΙΣ 2024». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η

Πώς και πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους

Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι τον Δεκέμβριο 2024 μετά την έκτακτη εισφορά, που επιβάλλει στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους για επενδύσεις. Σημειώνεται πως

Κικίλιας: Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο – Εφιστώ την προσοχή σε όλους

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε δείκτη 5 στην Αττική, δηλαδή red code κατάσταση συναγερμού και δείκτη 4 σε άλλες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας από την Πολιτική Προστασία σχετικά με τον κίνδυνο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τα ξίφη στις νέες και νέους Ανθυπολοχαγούς

Τα ξιφη στους νέους και νέες Ανθυπολοχαγούς Τάξεως 2024 «Λοχαγός (ΜΧ) Σωτήριος Σταυριανάκος» επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής. Την Πρόεδρο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο