«Βουτιά» του ευρώ στο χαμηλότερο 29ετίας – Κάτω από 1 δολάριο

Κατρακυλά το ευρώ καθώς πλέον βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών. Υποχωρεί κατά 0,9% φτάνοντας τo 0,9951 δολάρια, το πιο χαμηλό επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002.

Η πτώση έρχεται καθώς εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη, την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε στο ρεκόρ του 8,9% τον Ιούλιο, ωστόσο οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας για σφιχτή νομισματική πολιτική. Ο οικονομικός δείκτης Sentix του Ioυλίου έδειξε το ηθικό των επενδυτών στο μπλοκ κοινού νομίσματος των 19 χωρών βυθίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, υποδεικνύοντας μια «αναπόφευκτη» ύφεση.

Υποχωρεί το ευρώ δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα
Το ευρώ έχασε την ισοτιμία με το δολάριο για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, καθώς η αναζωπύρωση του αμερικανικού νομίσματος και η προοπτική ενός δύσκολου χειμώνα για τη Γηραιά Ήπειρο προοιωνίζονται ένα ζοφερό μέλλον.
Μάλιστα, οι αναλυτές «βλέπουν» τη βουτιά ως την αρχή μιας βαθύτερης οικονομικής κατάβασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley εκτιμά ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 0,97 δολάρια αυτό το τρίμηνο, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η Nomura International Plc θέτει τον στόχο στα 0,975 δολάρια μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ στη συνέχεια θα μπορούσε να δοκιμαστεί το επίπεδο των 0,95 δολαρίων -ή πιθανώς χαμηλότερα-, καθώς οι πιέσεις που αφορούν τον ενεργειακό εφοδιασμό αυξάνουν τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος και πιθανότατα ενισχύουν τις εισαγωγές, άρα και την εκροή συναλλάγματος.

«Το τέλος του καλοκαιριού… βλέπει το ευρώ και πάλι υπό πίεση, εν μέρει επειδή η προσφορά δολαρίου περιορίζεται αλλά και επειδή η δαμόκλειος σπάθη της ύφεσης κρέμεται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία» έγραψε ο Kit Juckes, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Societe Generale, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες. Εύλογα, οι αγορές είναι σε εγρήγορση αναμένοντας, ενόψει του Jackson Hall, περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell μάλλον θα επαναλάβει τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας.
«Το ευρώ είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στις αναθεωρήσεις της Fed, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Commerzank AG Ulrich Leuchtmann, που βλέπει το ζεύγος ευρώ-δολαρίου να αγγίζει το 0,98 μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ευρώπη προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις υψηλές τιμές αερίου
Μια χαλάρωση των μετρητών των οικονομικών συνθηκών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρά τον επιθετικό ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων, θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για ακόμα πιο επιθετική Fed, σύμφωνα με τον αναλυτής της Morgan Stanley, David Adams, καθιστώντας τον τόνο του Powell στο Jackson Hole δυνητικά σημαντικό καταλύτη για το δολάριο.

Ευκαιρία για τους traders να κυνηγήσουν το ευρώ σε χαμηλότερα επίπεδα θα μπορούσαν επίσης να προέλθουν από τα στοιχεία των διαχειριστών αγορών της αυτή την εβδομάδα και ενδεχομένως από έναν ζοφερό ανάγνωση από τη γερμανική έρευνα Ifo.

Η Γηραιά Ήπειρος προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, με τις ήδη περικεκομμένες προμήθειες να συμπιέζονται περαιτέρω λόγω της διακοπής μεταφοράς βασικών εμπορευμάτων διά της υδάτινης οδού λόγω ξηρασίας.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το ευρώ σημείωσε επίσης νέο χαμηλό επταετίας έναντι του ελβετικού φράγκου, ενώ περαιτέρω ενδείξεις ύφεσης θα μπορούσαν να το οδηγήσουν σε επιπλέον αποδυνάμωσή του έναντι του νομίσματος της χώρας της κεντρικής Ευρώπης.

«Βουτιά» του ευρώ στο χαμηλότερο 29ετίας – Κάτω από 1 δολάριο

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτάκτως στο Βερολίνο ο Ιταλός ΥΠΕΞ: «Καυτό» θέμα η ιδιωτική θαλάσσια διάσωση

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Τελικά, το Γερμανικό ΥΠΕΞ κατένειμε χρηματοδοτήσεις για ιδιωτική θαλάσσια διάσωση. Κάτι που προκαλεί κριτική εναντίον του Καγκελάριου. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ φτάνει σήμερα Πέμπτη στο Βερολίνο. Δεν υπάρχει “αντιπαράθεση” στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού προς το

Απόφαση μεταθέσεων 2023 : Αποδοχή των προτάσεων του Αρχηγού ΛΣ

Λίγες ημέρες μετά την παραίτηση και αποχώρηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Λιμενικής Πολιτικής η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος συνεκάλεσε το Συμβούλιο Τακτικών Μεταθέσεων και αποφάσισε πληθώρα μετακινήσεων στελεχών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Οι μεταθέσεις αυτές προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις

Στην 80η επέτειο βύθισης του Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα» ο Γ. Παππάς

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη ν. Λέρο τελετή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 80η επέτειο από τη βύθιση του Αντιτορπιλικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ». Στην τελετή παρέστησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς ως εκπρόσωπος

Προχωρημένες συζητήσεις Ελλάδας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό: Το προσύμφωνο και το «φρένο» των ροών στο Έβρο – «Γρίφος» τα θαλάσσια σύνορα

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγιά, επιβεβαίωσε σήμερα ότι έχει στηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, τον κ. Καιρίδη και έχουν φτάσει να συζητούν πλέον συγκεκριμένα βήματα για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. Αποκάλυψε ότι από τα χερσαία σύνορα των δύο χωρών δεν

Μετάβαση στο περιεχόμενο