Στα 600 εκατ. ευρώ το χρόνο υπολογίζει η κυβέρνηση τις απώλειες εσόδων για το Δημόσιο, από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων, όπως ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στην παρουσίαση της νέας καμπάνιας ενημέρωσης για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων από την εταιρεία «Παπαστράτος».
Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ο υπουργός είπε ότι: «ενδεικτικά, την τετραετία 2015-2018, χάθηκαν 2,5 δισ. ευρώ. Ένα στα 4 πακέτα τσιγάρων που πωλούνται σήμερα στην Ελλάδα είναι παράνομο».
Έκανε λόγο για πρόβλημα πανευρωπαϊκό, στη λύση του οποίου η Ελλάδα μπορεί να έχει κομβικό ρόλο.
«Ενδεικτικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώθηκαν 34,2 δισ. παράνομα τσιγάρα το 2020, αριθμός που αντιστοιχεί στο 7,8% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στα 27 κράτη-μέλη της.
Για την Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 22,4%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε, και πρόσθεσε:
-Το παράνομο εμπόριο χρηματοδοτεί άλλες μορφές εγκληματικών οργανώσεων και έχει αρνητικό αντίκτυπο σε θέσεις εργασίας και στην ασφάλεια των πολιτών.
-Τα παράνομα καπνικά προϊόντα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, φέρουν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία.
-Ως Κυβέρνηση, οφείλουμε να προστατεύουμε την κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. 4758/2020 για την περιστολή του λαθρεμπορίου αποτέλεσε κομβικής σημασίας πρωτοβουλία για την επίλυση του σημαντικού αυτού ζητήματος.
-Με τις ρυθμίσεις αυτής της νομοθετικής παρέμβασης, το Ελληνικό Κράτος, για πρώτη φορά:
*αντιμετώπισε ολιστικά και συστηματικά, το ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών,
*εκσυγχρόνισε το νομοθετικό πλαίσιο,
*ενδυνάμωσε τον επιχειρησιακό συντονισμό των υπηρεσιών,
ενίσχυσε τις αρμόδιες διωκτικές αρχές, και:
*εισήγαγε μια δέσμη νέων μέτρων και αυστηρών κυρώσεων.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την περιστολή του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, το νέο πλαίσιο εδράζεται σε 5 πυλώνες:
1ος Πυλώνας: Αναβαθμίστηκε το υφιστάμενο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο και επεκτάθηκαν οι αρμοδιότητές του σε προϊόντα φόρου κατανάλωσης, όπως είναι ο καφές και τα καπνικά.
2ος Πυλώνας: Προβλέφθηκε η διασύνδεση και δια-λειτουργικότητα του εθνικού Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών με το πληροφοριακό σύστημα του Μητρώου Ιχνηλασιμότητας Καπνικών Προϊόντων.
3ος Πυλώνας: Βελτιώθηκε το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τα μέτρα δέουσας επιμέλειας των εταιρειών καπνικών προϊόντων.
4ος Πυλώνας: Αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο των προβλεπόμενων ποινών φυλάκισης και κάθειρξης για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.
5ος Πυλώνας: Κυρώθηκε το διεθνές Πρωτόκολλο για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού της Σύμβασης-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού.
Για τη συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων ο υπουργός υπογράμμισε ότι:« είναι πολύ σημαντικό ο ιδιωτικός τομέας να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις που ευθυγραμμίζονται με την κυβερνητική πολιτική και τους εθνικούς στόχους».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, σημείωσε ότι: «στον επιχειρησιακό τομέα, οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να εξαρθρώσουν 13 πλήρως εξοπλισμένα εργοστάσια παραγωγής παράνομων τσιγάρων.
Ο εξοπλισμός τους κατασχέθηκε και οι δεκάδες συλλήψεις που ακολούθησαν έδωσαν ένα καίριο πλήγμα στα δίκτυα του λαθρεμπορίου.
Μέσα από το σύνολο αυτών των δράσεων, η χώρα μας βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκτός της «λίστας 301» στην οποία βρισκόταν από το 2008, μια λίστα στην οποία περιλαμβάνονται Κράτη που κρίνονται αναποτελεσματικά και ανεπαρκή ως προς την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, της διαδικτυακής πειρατείας, καθώς και σχετικά με την προστασία των εμπορικών σημάτων και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας».
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος