Ξεκινά το πλαφόν στο ρεύμα – Στα 0,145 ευρώ μειώνεται η τιμή της κιλοβατώρας

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ολοκληρωμένη θα πρέπει να θεωρείται η νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα επιβάλει το περίφημο πλαφόν στην αγορά χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας και η οποία θα κατατεθεί υπό τη μορφή τροπολογίας στη βουλή σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία του προσωρινού καθεστώτος ελέγχου των τιμών του ρεύματος.

Η ρύθμιση προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες την εφαρμογή έκτακτου και προσωρινού μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες ρεύματος που διαθέτουν στην αγορά μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Ο μηχανισμός προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει κατά μέγιστο μέχρι ένα χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 2023. Εκτός από την τροπολογία, για να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός λειτουργίας της αγοράς θα απαιτηθεί να εκδοθούν και μια σειρά από ρυθμιστικές αποφάσεις οι οποίες θα εξειδικεύουν μια σειρά από θέματα όπως το ύψος του πλαφόν, ο τρόπος εκκαθάρισης των συναλλαγών στο χρηματιστήριο ενέργειας και η διαμόρφωση των ανώτατων τιμών αποζημίωσης των μονάδων παραγωγής ανά τεχνολογία.

Μείωση της τιμής

Μέσω του μηχανισμού, στόχος είναι να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της τιμής κιλοβατώρας για τους καταναλωτές. Σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις ύψους 3,2 δις. ευρώ, αναμένεται να υποχωρήσει η λιανική τιμή του ρεύματος στα επίπεδα των 0,145 ευρώ ανά κιλοβατώρα από τα επίπεδα των 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα που βρίσκεται σήμερα περιλαμβανομένων και των επιδοτήσεων. Χωρίς τις επιδοτήσεις η τιμή της κιλοβατώρας ξεπερνά τα 0,33 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πώς θα λειτουργεί

Ο νέος μηχανισμός που θα καθορίζει τη λειτουργία της αγοράς χονδρικής του ρεύματος, αναμένεται να θέσει ανώτατα όρια αποζημίωσης για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής. Για τις μονάδας φυσικού αερίου και λιγνίτη δεν προβλέπεται να υπάρχει σταθερή ανώτατη τιμή και αυτή θα καθορίζεται από μια σειρά από παραμέτρους, όπως το κόστος καυσίμου. Έτσι για παράδειγμα για τον καθορισμό της ανώτατης τιμής των μονάδων αερίου θα λαμβάνεται υπόψη η χρηματιστηριακή τιμή TTF του φυσικού αερίου, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αλλά και παράγοντες όπως η αποδοτικότητα της μονάδας. Με τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου, η ανώτατη τιμή αποζημίωσης για τις μονάδες αυτές διαμορφώνεται στα επίπεδα των 220 με 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αντίστοιχα για τις μονάδες λιγνίτη θα λαμβάνεται υπόψη το κόστος των δικαιωμάτων CO2 αλλά και η αποδοτικότητα της μονάδας προκειμένου να καθοριστεί το ανώτατο όριο.

Για τις πράσινες μονάδες ΑΠΕ, αντίθετα, θα υπάρχει συγκεκριμένη τιμή η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα προσδιοριστεί στα επίπεδα των 86 έως 88 ευρώ η μεγαβατώρα. Για τα υδροηλεκτρικά, για τα οποία έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ΔΕΗ,  το πλαφόν αναμένεται να οριστεί στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο μηχανισμός του πλαφόν θα λειτουργεί ως εξής: η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος θα διαμορφώνεται κανονικά στο χρηματιστήριο ενέργειας με βάση τις προσφορές των ηλεκτροπαραγωγών, ωστόσο στη συνέχεια το χρηματιστήριο θα παρακρατεί τα ποσά που προκύπτουν ως διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος και της ανώτατης τιμής ανά τεχνολογία. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται να μεταφέρεται στον Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που μαζί με τους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό θα χρηματοδοτούν τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές.

Ξεκινά το πλαφόν στο ρεύμα – Στα 0,145 ευρώ μειώνεται η τιμή της…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόβλεψη για δεύτερη οικονομική κρίση το 2026 για Ελλάδα και άλλες χώρες

Ως ορόσημο αναγνωρίζεται το 2026 για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, που προειδοποιούν πως χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Γαλλία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο επιστροφής σε μια δημοσιονομική

Η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων – Πώς τα €50 της αύξησης γίνονται €1 την ημέρα (Παραδείγματα)

Στους φτωχούς και πολύ φτωχούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα με τα εισοδήματα που εισπράττουν, στηρίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο θα πληρωθούν τα χρέη του παρελθόντος. Σύμφωνα με τα

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφτηκε την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, όπου τον υποδέχθηκαν o Διοικητής της 117 Πτέρυγας Μάχης (117ΠΜ), Ταξίαρχος (Ι) Ιωάννης Καραμάνης και ο Διοικητής του Κέντρου

Διεξαγωγή Σχολείου με Αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων»

Από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΓΕΕΘΑ το Διακλαδικό Σχολείο Εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ με αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων» (Strategic Deployment and Movement Planning), στις εγκαταστάσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο