Ξεκίνησε “Το Μεγάλο Κυνήγι των Μικροπλαστικών” στις ακτές της χώρας!

Το «μεγάλο κυνήγι των μικροπλαστικών» είναι μία δράση που έχει στόχο την καταγραφή των μικροπλαστικών και μεσοπλαστικών στην ακτογραμμή της Ελλάδας.
Πρόκειται για μια πανελλήνια πρωτοβουλία συλλογής μεγάλου όγκου δεδομένων για την αποτύπωση του ρυπαντικού φορτίου από μικροπλαστικά (1-5 χιλιοστά) και μεσοπλαστικά (5-25 χιλιοστά) στις ελληνικές ακτές, με την πολύτιμη συμβολή των πολιτών όλων των ηλικιών, που καλούνται να συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτή την επιστημονική έρευνα.
Έτσι, το Σαββάτο 5 Νοεμβρίου η Οικολογική Κίνηση Πάτρας και η «SoSCIety» συναντήθηκαν στην Πλαζ της Πάτρας για να εγκαινιάσουν «στο πεδίο» τη νέα τους δράση «το μεγάλο κυνήγι των μικροπλαστικών».
Η δράση υλοποιείται από την SoSCIety στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου –ΚΙΚΠΕ, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη, και σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ), το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών και την Δρ. Χρυσή Καραπαναγιώτη, Αν. Καθηγήτρια, Τμήματος Χημείας, Πανεπιστημίου Πατρών.
Τι είναι τα µικροπλαστικά;
Τα µικροπλαστικά είναι µικρά κοµµάτια πλαστικού µεγέθους µικρότερου από 5 mm που συναντάµε σε αυξανόµενες ποσότητες στο θαλάσσιο περιβάλλον τα τελευταία χρόνια. Ʃύµφωνα µε τον ΟΗΕ το 2017 υπήρχαν τουλάχιστον 51 τρισεκατοµµύρια µικροπλαστικά σωµατίδια στις θάλασσες, 500 φορές περισσότερα από τα αστέρια που υπάρχουν στο γαλαξία µας, τα οποία, µεταξύ άλλων, συσσωρεύουν τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό.
Αυτές οι τοξικές ουσίες συσσωρεύονται στα µικροπλαστικά, τα οποία καταπίνονται λανθασµένα από τη θαλάσσια ζωή και καθώς εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα καταλήγουν και στην ανθρώπινη διατροφή, µε ανησυχητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ʃύµφωνα µε µελέτες, ορισµένα πλαστικά προσροφούν περισσότερες τοξικές ουσίες, ενώ άλλα είναι πιο ελκυστικά ως τροφή για τους θαλάσσιους οργανισµούς.
Ʃυνεπώς, είναι σηµαντικό να γνωρίζουµε τους τύπους µικροπλαστικών που συναντάµε στο θαλάσσιο περιβάλλον, πού βρίσκονται και σε ποιες συγκεντρώσεις. Ένας λόγος που κάνει την έρευνα αυτή ακόμα πιο σημαντική στην χάραξη πολιτικών κα στη διαμόρφωση διαχειριστικών προτάσεων.
Το «μεγάλο κυνήγι των μικροπλαστικών» έχει στόχο να καλύψει αυτό το κενό και να δώσει τη δυνατότητα να συγκεντρωθεί µεγάλος όγκος δεδοµένων που µπορούν να αναλυθούν, να χαρτογραφηθούν και να διατεθούν για περαιτέρω έρευνα και µελέτη, αλλά και να αποτελέσουν βάση για τον σχεδιασµό στρατηγικών για τον περιορισµό των πιο επιβλαβών και των πιο διαδεδοµένων τύπων πλαστικού στην πηγή.
Επιπλέον στόχος του «μεγάλου κυνηγιού των μικροπλαστικών» είναι τα δεδοµένα αυτά να συλλεχθούν από πολίτες, αξιοποιώντας την επιστήµη των πολιτών ως εργαλείο για την συλλογή µεγάλου όγκου δεδοµένων, για την βιωµατική ενηµέρωση των πολιτών, προσφέροντας την ευκαιρία της συµµετοχής τους στη χάραξη στρατηγικών για περιορισµό του προβλήµατος της πλαστικής ρύπανσης.
Στο «μεγάλο κυνήγι των μικροπλαστικών» μπορούν να συμμετέχουν πολίτες, φορείς, σχολεία χωρίς κάποιο περιορισμό. Η δειγματοληψία είναι απλή και σύντομη και παρέχονται λεπτομερείς οδηγίες, ενώ ο εξοπλισμός που χρειάζεται αποτελείται από αντικείμενα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Βασική προϋπόθεση η ακτή που θα επιλέξουμε να μελετήσουμε να αποτελείται κυρίως από άμμο ή πολύ λεπτόκοκκο βότσαλο, για να μπορούν να συγκρατηθούν τα μικροπλαστικά.
Μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει συμμετοχή πολίτες και ομάδες από Σαντορίνη, Λέσβο, Σάμο, Κίμωλο, Αχαΐα και Αττική.
Αντίστοιχες δράσεις υλοποιούνται με επιτυχία επί σειρά ετών σε χώρες του εξωτερικού, προσθέτοντας πολύτιμα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα με την συμβολή των πολιτών.
Μάθετε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή τώρα στην πολύ σημαντική αυτή έρευνα που θα υλοποιείται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 στην ιστοσελίδα:

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα άτυχο πλοίο: USS WILLIAM D. PORTER (DD-579)

Άρθρο του J. M. Caiella από το “Naval History Magazine”, V.35, Number 3, June 2021. Ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά, Αναστάσης Παπαδάκης, Μέλος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ Το αντιτορπιλικό, τύπου Fletcher, USS William D. Porter (DD-579) απέκτησε από τον πρώτο επιχειρησιακό του πλου

Ένα τόνο ακατάλληλα όστρακα για ανθρώπινη κατανάλωση κατασχέθηκαν από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε χθες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, από στελέχη του γραφείου Αλιείας της Λιμενικής Αρχής, εντοπίστηκαν εντός Φ/Γ-Ψ/Γ οχήματος ένας τόνος και είκοσι επτά κιλά (1.027 kgr) όστρακα του είδους χάβαρα, τα οποία διακινούνταν χωρίς τα προβλεπόμενα παραστατικά,

Έριξε το αυτοκίνητο της συντρόφου του στη θάλασσα- Πώς ξεκίνησε το επεισόδιο

Κανείς δεν περίμενε αυτή την τροπή στον καυγά των δύο συντρόφων που κατέληξε στη… βύθιση του αυτοκινήτου της γυναίκας στη θαλάσσια περιοχή της Αμμουδάρας! Το νέο ενδοοικογενειακό επεισόδιο, όπως γράφει το Cretalive, εξελίχθηκε επικίνδυνα όταν ο άνδρας, μετά τη διαμάχη με τη

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για συμπληρώματα διατροφής που διακινούνται μέσω διαδικτύου και περιέχουν μη εγκεκριμένες φαρμακευτικές δραστικές ουσίες. Ειδικότερα προειδοποιεί ότι τα προϊόντα SOMATOMAX και ECDISTEN της εταιρείας Hi-Tech Pharmaceuticals τα οποία κυκλοφορούν στην

Μετάβαση στο περιεχόμενο