Ξεκίνησε “Το Μεγάλο Κυνήγι των Μικροπλαστικών” στις ακτές της χώρας!

Το «μεγάλο κυνήγι των μικροπλαστικών» είναι μία δράση που έχει στόχο την καταγραφή των μικροπλαστικών και μεσοπλαστικών στην ακτογραμμή της Ελλάδας.
Πρόκειται για μια πανελλήνια πρωτοβουλία συλλογής μεγάλου όγκου δεδομένων για την αποτύπωση του ρυπαντικού φορτίου από μικροπλαστικά (1-5 χιλιοστά) και μεσοπλαστικά (5-25 χιλιοστά) στις ελληνικές ακτές, με την πολύτιμη συμβολή των πολιτών όλων των ηλικιών, που καλούνται να συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτή την επιστημονική έρευνα.
Έτσι, το Σαββάτο 5 Νοεμβρίου η Οικολογική Κίνηση Πάτρας και η «SoSCIety» συναντήθηκαν στην Πλαζ της Πάτρας για να εγκαινιάσουν «στο πεδίο» τη νέα τους δράση «το μεγάλο κυνήγι των μικροπλαστικών».
Η δράση υλοποιείται από την SoSCIety στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου –ΚΙΚΠΕ, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη, και σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ), το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών και την Δρ. Χρυσή Καραπαναγιώτη, Αν. Καθηγήτρια, Τμήματος Χημείας, Πανεπιστημίου Πατρών.
Τι είναι τα µικροπλαστικά;
Τα µικροπλαστικά είναι µικρά κοµµάτια πλαστικού µεγέθους µικρότερου από 5 mm που συναντάµε σε αυξανόµενες ποσότητες στο θαλάσσιο περιβάλλον τα τελευταία χρόνια. Ʃύµφωνα µε τον ΟΗΕ το 2017 υπήρχαν τουλάχιστον 51 τρισεκατοµµύρια µικροπλαστικά σωµατίδια στις θάλασσες, 500 φορές περισσότερα από τα αστέρια που υπάρχουν στο γαλαξία µας, τα οποία, µεταξύ άλλων, συσσωρεύουν τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό.
Αυτές οι τοξικές ουσίες συσσωρεύονται στα µικροπλαστικά, τα οποία καταπίνονται λανθασµένα από τη θαλάσσια ζωή και καθώς εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα καταλήγουν και στην ανθρώπινη διατροφή, µε ανησυχητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ʃύµφωνα µε µελέτες, ορισµένα πλαστικά προσροφούν περισσότερες τοξικές ουσίες, ενώ άλλα είναι πιο ελκυστικά ως τροφή για τους θαλάσσιους οργανισµούς.
Ʃυνεπώς, είναι σηµαντικό να γνωρίζουµε τους τύπους µικροπλαστικών που συναντάµε στο θαλάσσιο περιβάλλον, πού βρίσκονται και σε ποιες συγκεντρώσεις. Ένας λόγος που κάνει την έρευνα αυτή ακόμα πιο σημαντική στην χάραξη πολιτικών κα στη διαμόρφωση διαχειριστικών προτάσεων.
Το «μεγάλο κυνήγι των μικροπλαστικών» έχει στόχο να καλύψει αυτό το κενό και να δώσει τη δυνατότητα να συγκεντρωθεί µεγάλος όγκος δεδοµένων που µπορούν να αναλυθούν, να χαρτογραφηθούν και να διατεθούν για περαιτέρω έρευνα και µελέτη, αλλά και να αποτελέσουν βάση για τον σχεδιασµό στρατηγικών για τον περιορισµό των πιο επιβλαβών και των πιο διαδεδοµένων τύπων πλαστικού στην πηγή.
Επιπλέον στόχος του «μεγάλου κυνηγιού των μικροπλαστικών» είναι τα δεδοµένα αυτά να συλλεχθούν από πολίτες, αξιοποιώντας την επιστήµη των πολιτών ως εργαλείο για την συλλογή µεγάλου όγκου δεδοµένων, για την βιωµατική ενηµέρωση των πολιτών, προσφέροντας την ευκαιρία της συµµετοχής τους στη χάραξη στρατηγικών για περιορισµό του προβλήµατος της πλαστικής ρύπανσης.
Στο «μεγάλο κυνήγι των μικροπλαστικών» μπορούν να συμμετέχουν πολίτες, φορείς, σχολεία χωρίς κάποιο περιορισμό. Η δειγματοληψία είναι απλή και σύντομη και παρέχονται λεπτομερείς οδηγίες, ενώ ο εξοπλισμός που χρειάζεται αποτελείται από αντικείμενα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Βασική προϋπόθεση η ακτή που θα επιλέξουμε να μελετήσουμε να αποτελείται κυρίως από άμμο ή πολύ λεπτόκοκκο βότσαλο, για να μπορούν να συγκρατηθούν τα μικροπλαστικά.
Μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει συμμετοχή πολίτες και ομάδες από Σαντορίνη, Λέσβο, Σάμο, Κίμωλο, Αχαΐα και Αττική.
Αντίστοιχες δράσεις υλοποιούνται με επιτυχία επί σειρά ετών σε χώρες του εξωτερικού, προσθέτοντας πολύτιμα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα με την συμβολή των πολιτών.
Μάθετε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή τώρα στην πολύ σημαντική αυτή έρευνα που θα υλοποιείται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 στην ιστοσελίδα:

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λαιμός: Γιορτάζει τα 50 χρόνια του στη μουσική και τη θάλασσα με μια συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος»: Η παραπάνω άποψη του Νίτσε μοιάζει να εκφράζει απόλυτα τον Γιώργο Λαιμό, έναν άνθρωπο που, επί σειρά ετών, καταρρίπτει τα στερεότυπα που θέλουν τους πλούσιους και ισχυρούς να θεωρούν την κάθε μορφής ευαισθησία

Συνταξιούχος αστυνομικός έπεσε θύμα απάτης από κέντρο αισθητικής, του πήραν μισό εκατομμύριο ευρώ

Νέα στοιχεία για καταγγελίες που αφορούν τον όμιλο κλινικών αισθητικής δερματολογίας και πλαστικής χειρουργικής που εμπλέκεται στην υπόθεση απαγωγής και ξυλοδαρμού υπαλλήλων ανταγωνιστικής επιχείρησης φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr. Πρόκειται για την περίπτωση ενός συνταξιούχου αστυνομικού που αναγκάστηκε να δώσει μισό εκατ.

Ο ιός που αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

Απειλή και μάλιστα μακροπρόθεσμη για την ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία θα μπορούσε να αποτελέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, όπως αποκαλύπτει νεότερη συγκεντρωτική μελέτη Αυξημένο κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με

Ο 28χρονος που εκτελέστηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου»: «Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος» – Το χρονικό της υπόθεσης

«Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος, αθώος, αθώος…» ήταν τα τελευταία λόγια που κατάφερε να εκστομίσει ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος της Χωροφυλακής στις 07:06 το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 1968. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στο