Xρ. Στυλιανίδης: Πάμε στην πράσινη μετάβαση που είναι η μεγάλη πρόκληση για τη διεθνή ναυτιλία – Τι είπε για τις τιμές των εισιτηρίων

Για την ελληνική ναυτιλία και τα “Ποσειδώνια 2024“, την μεγάλη έκθεση του κλάδου στην οποία συμμετέχουν 82 χώρες και 2030 εκθέτες, η οποία ξεκινά στις 3 Ιουνίου ,μίλησε στο EΡΤΝews o υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτηρίζοντάς την εκδήλωση ως «ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά γεγονότα στον κόσμο». Παράλληλα αναφέρθηκε στις υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων λέγοντας ότι «μέχρι τώρα οι τιμές στα συμβατικά πλοία είναι λογικές» προσθέτοντας ότι η αγορά είναι ελεύθερη και το υπουργείο -πλην των άγονων γραμμών-δεν μπορεί να παρέμβει.

Περιμένοντας 40.000 επισκέπτες στην έκθεση “Ποσειδώνια 2024” από Ελλάδα και εξωτερικό ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι «είναι ένα γεγονός πάρα πολύ σημαντικό» για τη χώρα μας. Και όπως τόνισε «είναι μεγάλη τιμή που διεξάγεται στην Ελλάδα». Μάλιστα, όπως είπε, για πέντε μέρες (3-7 Ιουνίου) θα βλέπεις τους υπουργούς που θα έρθουν και άλλους βέβαια παράγοντες της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας προσθέτοντας ότι «θα δούμε πολλά πράγματα πρωτοποριακά και θα συζητηθούν οι μεγάλες προκλήσεις της ναυτιλίας».

Μιλώντας στους παρουσιαστές της εκπομπής, Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο για την πράσινη μετάβαση και τον αντίκτυπο της ναυτιλίας στο περιβάλλον δήλωσε ότι «είναι η μεγάλη πρόκληση για τη διεθνή ναυτιλία. Η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία ήδη ξεκίνησε και χτίζει πλοία με τη λογική αυτής της πράσινης μετάβασης και πιστεύω ότι είναι πιο μπροστά από άλλες ανταγωνιστικές χώρες».

Πιλοτικό πρόγραμμα 80 εκατ. για πρασίνισμα πλοίων

Όπως σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας η μεγάλη πρόκληση είναι το πώς θα «πρασινίσουμε» την ακτοπλοΐα, πώς θα φτάσουμε σε πράσινα πλοία στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. «Μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων καταφέρει να ξεκινήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα 80 εκατ. για πρασίνισμα πλοίων στις άγονες γραμμές με στόχο έπειτα να διαθέσουμε επιπλέον 360 εκατ».

«Στη ναυτιλία δεν θα έχουμε μόνο ένα πράσινο καύσιμο, θα έχουμε βιοαιθανόλη, θα έχουμε πράσινο υδρογόνο, θα έχουμε αμμωνία, θα έχουμε ηλεκτρικά… Είναι ακόμη απροσδιόριστο που θα καταλήξουμε γι αυτό και υπάρχει και μεγάλο θέμα λιμενικών υποδομών» πρόσθεσε.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους 600 εκατ. ευρώ με μεγάλη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη δημιουργία λιμενικών υποδομών για τα «πράσινα» πλοία περιγράφοντας τις ενέργειες που γίνονται για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ναυτιλίας.

«Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη στη ναυτιλία παγκοσμίως. Έχει πάνω από το 60% των πλοίων των ευρωπαϊκών πλοίων» σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «η ελληνική ναυτιλία και οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες».

Δεν θα υπάρχει νησί χωρίς πλοίο

Μιλώντας για τις άγονες γραμμές υποστήριξε ότι μετά τους σχετικούς διαγωνισμούς που έχουν γίνει «δεν υπάρχει νησί που δεν θα είναι διασυνδεδεμένο είτε με τον Πειραιά είτε με κοντινά μεγάλα νησιά»

Ερωτηθείς για τις τιμές των εισιτηρίων που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τόνισε ότι μέσω του παρατηρητήριο τιμών που λειτουργεί στο υπουργείο γίνονται συστάσεις στις ακτοπλοϊκές εταιρείες ενώ προειδοποίησε ότι «αν χρειαστεί θα καταλήξουμε στην παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Απαντώντας σε ερώτηση ποιος ρυθμίζει τις τιμές ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει γιατί η αγορά είναι ελεύθερη.

«Δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος και να επιβάλει τιμές. Θα ήταν και λάθος» είπε επισημαίνοντας ότι η ουσία είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Δεν παρέλειψε να πει ότι «μέχρι τώρα οι τιμές στα συμβατικά πλοία είναι λογικές».

Αναφερόμενος στις υποδομές στα νησιά δήλωσε ότι πρέπει να βελτιωθούν ενώ μιλώντας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά και τους κινδύνους που υπάρχουν κατά τη μεταφορά τους με πλοία παραδέχθηκε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μεγάλο θέμα της διεθνούς ναυτιλίας.

Πηγή: Συνδέσεις

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διημερίδα Έρευνας και Διάσωσης με την συμμετοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο Μπάρι της Ιταλίας

Κατά το χρονικό διάστημα 18-19 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε διημερίδα Έρευνας & Διάσωσης με την συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης. «ΘΕΜΙΣ 2024». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η

Πώς και πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους

Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι τον Δεκέμβριο 2024 μετά την έκτακτη εισφορά, που επιβάλλει στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους για επενδύσεις. Σημειώνεται πως

Κικίλιας: Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο – Εφιστώ την προσοχή σε όλους

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε δείκτη 5 στην Αττική, δηλαδή red code κατάσταση συναγερμού και δείκτη 4 σε άλλες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας από την Πολιτική Προστασία σχετικά με τον κίνδυνο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τα ξίφη στις νέες και νέους Ανθυπολοχαγούς

Τα ξιφη στους νέους και νέες Ανθυπολοχαγούς Τάξεως 2024 «Λοχαγός (ΜΧ) Σωτήριος Σταυριανάκος» επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής. Την Πρόεδρο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο