«Ξυπνάει» η αμυντική βιομηχανία με 12 deal για τις νέες φρεγάτες

Σημαντικές συμφωνίες υπέγραψαν ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας με τις τρεις γαλλικές Naval Group, Thales και MBDA. Άρχισε στη Λοριάν της Γαλλίας η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού.

Την ώρα που το πρώτο μπλοκ της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI HN μπήκε στη ναυπηγική δεξαμενή (dry dock) στο ναυπηγείο της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης του πλοίου, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία σηκώνει τα «μανίκια» δηλώνοντας έτοιμη να συμμετέχει και εκείνη σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα.

Δώδεκα ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας μετά από χρόνια δυσκολιών και κρίσης που οι αμυντικές παραγγελίες της χώρας είχαν κυριολεκτικά παγώσει, φέτος βγήκαν για πρώτη φορά στο εξωτερικό, στη μεγάλη διεθνή ναυτική έκθεση Euronaval 2022, με ελληνικό περίπτερο, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό, αφού κατά τη διάρκεια της έκθεσης υπογράφηκαν πάνω από 12 συμβάσεις με τις μεγάλες γαλλικές εταιρείες Naval Group, Thales και MBDA. Αυτές οι συμβάσεις προσφέρουν πολυάριθμες βιομηχανικές ευκαιρίες για την Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στη χώρα.

Οι συμβάσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος της Naval Group υπέγραψε πέντε συμβάσεις με ελληνικούς βιομηχανικούς εταίρους μεταξύ των οποίων:

 •  Για την Πλατφόρμα: Ναυπηγεία Σαλαμίς, και MEVACO
 •  Για το Σύστημα Μάχης: AKMON, MAREL (μέσω THEMYS, του κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού της Naval Group) και SIMON TECHNOLOGIES (μέσω THEMYS)

Επιπλέον, η Naval Group υπέγραψε τέσσερις συμφωνίες – πλαίσιο με τις MILTECH, PRISMA,SCYTALIS  και IDE INTRACOM ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές συμβάσεις και μακροπρόθεσμες συνεργασίες.

Μέχρι στιγμής, η Naval Group έχει υπογράψει περίπου είκοσι συμβάσεις συνολικά με δεκαπέντε ελληνικές εταιρείες από την έναρξη του προγράμματος FDI HN τον Μάρτιο του 2022.

Επιπροσθέτως, όλες οι ελληνικές εταιρείες που έχουν επιλεγεί, θα ενσωματωθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλα προγράμματα και μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητές τους καθώς και το πιθανό οικονομικό τους όφελος και προβολή στην παγκόσμια ναυτική αγορά.

Ορισμένες, δε, από τις συμβάσεις που υπογράφηκαν δεν σχετίζονται μόνο με το πρόγραμμα FDI. Για παράδειγμα, η σύμβαση με τη VIKING NORSAFE HELLAS που θα παράγει RHIB (Rigid-Hulled Inflatable Boats) τόσο για τις ελληνικές FDI αλλά και για άλλα προγράμματα εξαγωγών της Naval Group.

Επίσης η γαλλική THALES υπέγραψε συμβάσεις με τις εταιρείες AKMON, SSMART και SSA ενώ ακόμα μια γαλλική εταιρεία που εμπλέκεται στη κατασκευή των φρεγατών η MBDA υπέγραψε σε πρώτη φάση με την MILTECH και το Πανεπιστήμιο Πάτρας και αναμένεται συνέχεια με περισσότερες ελληνικές εταιρείες.

Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ γαλλικών και ελληνικών βιομηχανιών

Πέρα από τη Naval Group, το πρόγραμμα FDI υποστηρίζει την επένδυση στην Ελλάδα πολλών γαλλικών ναυτικών εταιρειών για την ανάπτυξη συνεργασιών με την ελληνική βιομηχανία, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας για τις επόμενες δεκαετίες. Το πρόγραμμα FDI προώθησε ήδη την προσέγγιση των δύο ναυτικών τομέων με GICAN και ΣΕΚΠΥ με την υπογραφή συμφωνίας εταιρικής σχέσης τον Φεβρουάριο του 2020.

Για παράδειγμα, οι συμβάσεις με τη MAREL και τη SIMON TECHNOLOGIES γίνονται μέσω της THEMYS, Γάλλου υπεργολάβου της Naval Group, η οποία θα αναθέσει μέρος της παραγωγής της στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει ότι η συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία δεν υποστηρίζεται μόνο από τη Naval Group αλλά και από ολόκληρο το ναυτικό οικοσύστημα του προγράμματος FDI.

Ποια είναι η φρεγάτα FDI HN – Οι δυνατότητές της

Η FDI HN διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς πολέμου: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και προβολή ειδικών δυνάμεων. Η προστασία της από εναέριες και απειλές επιφάνειας εξασφαλίζεται από τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Thales Sea Fire, του πρώτου πολυψηφιακού ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με ενεργό κεραία και σταθερά πάνελ.

Η FDI HN είναι εξοπλισμένη με έναν μοναδικό ενσωματωμένο ιστό που συγκεντρώνει όλους τους αισθητήρες εναέριας παρακολούθησης, που επιτρέπουν τη μόνιμη επιτήρηση 360°. Ως η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που είναι εγγενώς προστατευμένη από τις απειλές του κυβερνοχώρου, η FDI HN είναι εξοπλισμένη με δύο κέντρα δεδομένων όπου φιλοξενούνται σχεδόν όλες οι εφαρμογές του πλοίου.

Τεχνικές προδιαγραφές της FDI HN:

 •     Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
 •     Μήκος: περ. 122 μέτρα
 •     Πλάτος: 18 μέτρα
 •     Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
 •     Αερο,εταφερόμενα μέσα: ελικόπτερο κλάσης 10 τόνων, μη επανδρωμένο αεροσκάφος VTOL (UAV)

Τα κύρια οπλικά συστήματα της FDI HN είναι:

 •     32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA
 •     8 πύραυλοι Exocet MM40 B3C που αναπτύχθηκαν από την MBDA
 •     Πύραυλοι RAM
 •     Τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από την Naval Group
 •     Πυροβόλο 76 χλστ
 •     4 τορπιλοσωλήνες
 •     Αντιμέτρα CANTO που αναπτύχθηκαν από την Naval Group

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει την ΕΛ.ΑΣ.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η είδηση πως ο αστυνομικός φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος φέρεται να έμεινε απαθής μπροστά στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, είχε καταδικαστεί σε οκτώ

«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τέσσερις αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Χρονικά όρια εργασίας: Υπερεργασία και Υπερωρία

Ο επιτρεπόμενος χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κανόνες δημοσίου δικαίου και αυτό γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά δυναμικής των δύο πλευρών (εργοδότη και εργαζόμενου) σε μια σύμβαση εργασίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο