Υπόθεση υποκλοπών: Ράμμος και Μενουδάκος στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου

Έχουν κληθεί σε συζήτηση, προκειμένου να ενημερωθούν οι ευρωβουλευτές σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων και τις εν εξελίξει έρευνες για τη χρήση κατασκοπικού λογισμικού στην Ελλάδα.

“Άρωμα Ελλάδας” για την υπόθεση υποκλοπών θα έχει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη Τρίτη, που εξετάζει το θέμα των παράνομων λογισμικών, με προσκεκλημένους να απαντήσουν για τις παρακολουθήσεις στη χώρα δύο προέδρους ανεξάρτητων Αρχών.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση «η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά το λογισμικό Pegasus και άλλα παρόμοια λογισμικά κατασκοπείας (σ.σ. PEGA) έχει καλέσει τον Χρήστο Ράμμο (πρόεδρο της Αρχής διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ΑΔΑΕ) και τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο (πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) σε συζήτηση, προκειμένου να μάθουν οι ευρωβουλευτές περισσότερα σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων και τις εν εξελίξει έρευνες για τη χρήση κατασκοπικού λογισμικού στην Ελλάδα».

υπόθεση υποκλοπών

Eurokinissi

Προστίθεται επίσης πως «η εν λόγω συζήτηση αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης δημόσιας ακρόασης της ίδιας επιτροπής σχετικά με τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας στην Ελλάδα, αλλά και της επακόλουθης διερευνητικής επίσκεψης στην Ελλάδα και την Κύπρο τον Νοέμβριο του 2022».

υπόθεση υποκλοπών

eurokinissi

Παράλληλα, σημειώνεται πως μετά τις τοποθετήσεις των δύο προέδρων και τα ερωτήματα που θα δεχθούν, «οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης με τον Michael O’Flaherty, διευθυντή του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο οποίος θα παρουσιάσει μια μερική επικαιροποίηση της έκθεσης του οργανισμού για το 2017 με τίτλο «Παρακολούθηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών: διασφαλίσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και διορθωτικά μέτρα στην ΕΕ».

Υπόθεση υποκλοπών: Η διερευνητική επίσκεψη

Από τις 1 έως τις 4 Νοεμβρίου, ευρωβουλευτές της εξεταστικής επιτροπής που ερευνούν τη χρήση του Pegasus και άλλων κατασκοπευτικών λογισμικών επισκέφθηκαν την Κύπρο και την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, συναντήθηκαν με ερευνητές δημοσιογράφους που εργάζονται για την αποκάλυψη περιπτώσεων κατάχρησης κατασκοπευτικού λογισμικού, βουλευτές από τις παρατάξεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την παράνομη παρακολούθηση του ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη (Σοσιαλιστές, Ελλάδα).

Σε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν επίσης ιδιαίτερα προβεβλημένες υποθέσεις παρακολούθησης και το ευρύτερο πλαίσιο της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκαν επίσης με τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και άλλα εξέχοντα άτομα που στοχοποιήθηκαν με κατασκοπευτικό λογισμικό, τον πρόεδρο της ελληνικής αρχής προστασίας δεδομένων ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμο, καθώς και ΜΚΟ και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπόθεση υποκλοπών

unsplash

“Δεν εντοπίσαμε σαφείς ενδείξεις διαφθοράς ή αυταρχικών πρακτικών”

Μετά την επίσκεψη, ο πρόεδρος της επιτροπής Jeroen Lenaers (ΕΛΚ, Ολλανδία) δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας στην Κύπρο και την Ελλάδα είχαμε πολλές εποικοδομητικές ανταλλαγές απόψεων με εκπροσώπους της κυβέρνησης, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Δεν εντοπίσαμε σαφείς ενδείξεις διαφθοράς ή το είδος αυταρχικών πρακτικών που παρατηρούμε στην Πολωνία ή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και στην Ουγγαρία, χρειάζεται όμως να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαφάνεια. Τυχόν καταγγελίες για κατάχρηση της πρακτικής της παρακολούθησης πρέπει να διερευνώνται ενδελεχώς και θα πρέπει να θεσπιστούν οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας. Είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι, εν αντιθέσει με αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας συνεργάστηκαν ενεργά με τα μέλη της επιτροπής μας και απάντησαν στις ερωτήσεις μας».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα φωτό της πρώτης ελληνικής FDI, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης

Στη δημοσιότητα έδωσε η Naval Group μια εικόνα από την εξέλιξη των εργασιών στην πρώτη φρεγάτα FDI ΗΝ, την “Κίμων” η οποία τώρα φτιάχνεται. Εκεί φαίνεται η εξέλιξη στο τμήμα της πλώρης. Η φωτό γίνεται καθώς σήμερα (24/3/23) συμπληρώνεται ένας

Το tweet του Frontex για την Εθνική Επέτειο

Ιδού το μήνυμα του Frontex επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821: “Χαρούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας, Ελλάδα! 545 αξιωματούχοι της Μόνιμης Δύναμης #StandingCorps ως επίσης 11 σκάφη, 2 αεροσκάφη και 34 περιπολικά οχήματα απασχολούνται αυτή την περίοδο

Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών και «μπόνους» από την Δευτέρα

Εβδομάδα πληρωμών είναι η επόμενη, καθώς πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ οι συντάξεις Απριλίου αλλά και το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε εκατομμύρια συνταξιούχους. Το μπαράζ πληρωμών ξεκινά από την Τρίτη (απόγευμα Δευτέρας) και ολοκληρώνεται την Παρασκευή με την εμβόλιμη πληρωμή του μπόνους 200 – 300 ευρώ

Ελληνοτουρκικά: Ευχές από Τσαβούσογλου σε Δένδια για την Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου

Στην καλύτερη φάση τους διάγουν προφανώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους δίδυμους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έστειλε ευχετήρια επιστολή στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια για την Ελληνική Εθνική

Μετάβαση στο περιεχόμενο