13ο μέρισμα σε 62.000 απόστρατους

Από 67 έως 204 ευρώ ανάλογα με το βαθμό το έκτακτο μέρισμα ΜΤΣ που πληρώνεται αύριο Παρασκευή (05/05/23) σε 62.000 σε απόστρατους ΣΞ και ΕΛ.ΑΣ. – Έξτρα αυξήσεις από 20 ως 51 ευρώ σε όσους αποχώρησαν με το βαθμό του Ταξίαρχου και άνω

Το έκτακτο μέρισμα είναι στην ουσία το Δώρο (13ο μέρισμα) που παίρνουν ήδη οι απόστρατοι από τα άλλα δύο μετοχικά ταμεία (Αεροπορίας και Ναυτικού) και οι μόνοι που δεν είχαν ανάλογη παροχή ήταν οι απόστρατοι του Στρατού Ξηράς.

Αποθεματικά

Το 13ο μέρισμα ψηφίστηκε και για αυτούς με διάταξη νόμου (άρθρο 31, νόμος 5018/9/2/2023), με τον όρο ότι για να πληρωθεί αυτή η έκτακτη παροχή θα πρέπει το ΜΤΣ να έχει τα χρήματα-αποθεματικά. Με τα δεδομένα αυτά το Ταμείο έκανε εισήγηση προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία εγκρίθηκε, και μόλις χθες το ΜΤΣ ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει στην πληρωμή του έκτακτου μερίσματος άμεσα, ήτοι αύριο Παρασκευή 5 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, κατόπιν αποφάσεως του ΔΣ/ΜΤΣ και εγκρίσεως από τον κ. ΥΕΘΑ, θα χορηγήσει την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, στους μερισματούχους μηνός Δεκεμβρίου 2022, έκτακτο επίδομα ύψους ενός (1) μικτού μερίσματος χωρίς κρατήσεις».

Δικαιούχοι

Το ΜΤΣ είναι το πολυπληθέστερο μετοχικό ταμείο των Ενόπλων Δυνάμεων και απαριθμεί περίπου 62.000 συνταξιούχους στρατιωτικούς. Ωστόσο, έχει σχεδόν το μισό μέρισμα από αυτά που πληρώνουν τα μετοχικά της Αεροπορίας και του Ναυτικού.

Δικαιούχοι του έξτρα μερίσματος είναι τόσο οι απόστρατοι Στρατού Ξηράς όσο και ένα μέρος από τους απόστρατους της ΕΛΑΣ (πρώην Χωροφυλακής κ.ά.) που καταβάλουν εισφορές στο ΜΤΣ. Οι υπηρετούντες στην ΕΛ.ΑΣ. που καταβάλλουν εισφορές για μέρισμα στο Μετοχικό Ταμείο του Δημοσίου (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων), παρότι ανήκουν στο ίδιο Σώμα με συναδέλφους τους στο ΜΤΣ, εντούτοις αποκλείονται από το 13ο μέρισμα διότι έχουν άλλο Ταμείο στο οποίο δεν προβλέπεται ανάλογο Δώρο.

Τα ποσά

Το έκτακτο μέρισμα ανάλογα με το βαθμό και τα έτη υπηρεσίας κυμαίνεται μεταξύ 67 ευρώ (υπολοχαγός με 29 έτη) και 204 ευρώ (Α/ΓΕΣ με 35 έτη).

Τα ποσά που θα πληρωθούν οι απόστρατοι του ΜΤΣ από το 13ο μέρισμα, σύμφωνα με τον πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα ο «Ε.Τ.», ανάλογα με το βαθμό και τα έτη υπηρεσίας διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για απόστρατους με βαθμό στρατηγού (αρχηγός ΓΕΣ, διοικητής Στρατιάς) και 35 έτη, θα πληρωθεί μέρισμα 204 ευρώ. Με τον ίδιο βαθμό και 33 έτη το μέρισμα είναι 185 ευρώ, ενώ στα 31 έτη είναι 179 ευρώ, και όσοι έχουν 29 έτη δικαιούνται 172 ευρώ.
  • Για απόστρατους με βαθμό αντιστράτηγου και 35 έτη, θα πληρωθεί μέρισμα 180 ευρώ. Στον ίδιο βαθμό με 33 έτη το μέρισμα είναι 174 ευρώ, με 31 έτη είναι 168 ευρώ και με 29 έτη δικαιούνται 162 ευρώ.
  • Για υποστράτηγους με 35 έτη, θα πληρωθεί έκτακτο μέρισμα 156 ευρώ. Στον ίδιο βαθμό με 33 έτη το μέρισμα είναι 150 ευρώ, με 31 έτη είναι 145 ευρώ και με 29 έτη δικαιούνται 140 ευρώ.

Όσο κατεβαίνουν οι βαθμοί τόσο μικρότερο γίνεται και το μέρισμα.

Έτσι, ο αντισυνταγματάρχης με 35 έτη θα πάρει έκτακτο μέρισμα 126 ευρώ, ο ταγματάρχης 114 και ο λοχαγός 90 ευρώ.

Στα 29 έτη οι ίδιοι βαθμοί (αν/χης, τ/χης, λ/γός) θα πάρουν 113, 102 και 81 ευρώ, ενώ ο υπολοχαγός με 29 έτη θα πάρει ως έκτακτο μέρισμα μόλις 67 ευρώ.

Δύο… ταχύτητες

Τα άλλα δύο μετοχικά (Αεροπορίας, Ναυτικού) δίνουν για τους ίδιους βαθμούς σχεδόν διπλάσια μερίσματα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι απόστρατοι Στρατού Ξηράς μέσω της Ένωσής τους ζητούν από το υπουργείο Άμυνας να ενοποιηθούν τα μερίσματα των τριών Ταμείων σε ένα ποσό ίδιο για όλους, καθώς από την εξίσωση αυτή θα αυξηθούν τα δικά τους μερίσματα. Η πρότασή τους ωστόσο συναντά διαφωνίες από τα άλλα Ταμεία που φοβούνται μήπως η εξίσωση κατεβάσει τα δικά τους μερίσματα.

Ποιοι θα λάβουν έξτρα μερίδια

Πολύ σύντομα οι απόστρατοι του ΜΤΣ με βαθμό ταξίαρχου και άνω θα λάβουν έξτρα μερίδια και τα μερίσματά τους θα αυξηθούν ως και 51 ευρώ. Όπως προβλέπει διάταξη του νόμου 5018/2023 (άρθρο 28), τα μερίσματα προσαυξάνονται ως εξής:

  • Κατά 10 μερίδια στους διατελέσαντες αρχηγούς ΓΕΕΘΑ.
  • Κατά 9 μερίδια στους διατελέσαντες αρχηγούς ΓΕΣ, πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.
  • Κατά 8 μερίδια στους διατελέσαντες γενικούς επιθεωρητές Στρατού και διοικητές Στρατιάς και αντίστοιχους πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.
  • Κατά 6 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό αντιστράτηγου.
  • Κατά 5 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό υποστράτηγου.
  • Κατά 4 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό ταξίαρχου.

Με δεδομένο ότι η τιμή κάθε μεριδίου είναι 5,1 ευρώ, οι μηνιαίες αυξήσεις που προκύπτουν στα μερίσματα για τους εν λόγω βαθμούς είναι από 20 ευρώ (ταξίαρχος) ως 51 ευρώ (Α/ΓΕΕΘΑ).

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην ΕΕ με τους περισσότερους νέους εκτός εργασίας και εκπαίδευσης

Οι NEETs, όπως αποκαλούνται, (ακρωνύμιο από τις λέξεις neither in employment nor in education or training) στην ΕΕ για το 2023 ήταν περισσότεροι από 1 στους 10 (11,2%). Όμως εννέα κράτη μέλη κατέγραψαν ποσοστά ΝΕΕΤ άνω του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 11,2 %

Αύξηση απασχόλησης ναυτικών

Η ανάκαμψη της ναυτικής απασχόλησης από την κρίση της πανδημίας συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών (άτομα που είχαν έστω και μία ημέρα ασφάλισης στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο-ΝΑΤ ως μέλη πληρωμάτων πλοίων εντός του 2023) ανήλθε

Πάτρα: Φωτιά σε πλοίο μετά από έκρηξη σε αυτοκίνητο ΦΩΤΟ

Φωτιά ξέσπασε σε πλοίο στο λιμάνι της Πάτρας, μετά την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού σε αυτοκίνητο λίγα λεπτά μετά την επιβίβασή του. Αμέσως δόθηκε εντολή εκκένωσης, ενώ σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν για διάσωση ατόμων από τη θάλασσα και παράλληλα ελήφθησαν μέτρα

Δύο χτυπήματα σε δύο ημέρες

Ενώ οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, την ανηφόρα τραβούν και οι ναύλοι στα εμπορευματοκιβώτια. Χθες, μόλις μία ημέρα μετά τη θανατηφόρα επίθεση σε ελληνικό φορτηγό πλοίο, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας ναύτης

Μετάβαση στο περιεχόμενο