13ο μέρισμα σε 62.000 απόστρατους

Από 67 έως 204 ευρώ ανάλογα με το βαθμό το έκτακτο μέρισμα ΜΤΣ που πληρώνεται αύριο Παρασκευή (05/05/23) σε 62.000 σε απόστρατους ΣΞ και ΕΛ.ΑΣ. – Έξτρα αυξήσεις από 20 ως 51 ευρώ σε όσους αποχώρησαν με το βαθμό του Ταξίαρχου και άνω

Το έκτακτο μέρισμα είναι στην ουσία το Δώρο (13ο μέρισμα) που παίρνουν ήδη οι απόστρατοι από τα άλλα δύο μετοχικά ταμεία (Αεροπορίας και Ναυτικού) και οι μόνοι που δεν είχαν ανάλογη παροχή ήταν οι απόστρατοι του Στρατού Ξηράς.

Αποθεματικά

Το 13ο μέρισμα ψηφίστηκε και για αυτούς με διάταξη νόμου (άρθρο 31, νόμος 5018/9/2/2023), με τον όρο ότι για να πληρωθεί αυτή η έκτακτη παροχή θα πρέπει το ΜΤΣ να έχει τα χρήματα-αποθεματικά. Με τα δεδομένα αυτά το Ταμείο έκανε εισήγηση προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία εγκρίθηκε, και μόλις χθες το ΜΤΣ ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει στην πληρωμή του έκτακτου μερίσματος άμεσα, ήτοι αύριο Παρασκευή 5 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, κατόπιν αποφάσεως του ΔΣ/ΜΤΣ και εγκρίσεως από τον κ. ΥΕΘΑ, θα χορηγήσει την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, στους μερισματούχους μηνός Δεκεμβρίου 2022, έκτακτο επίδομα ύψους ενός (1) μικτού μερίσματος χωρίς κρατήσεις».

Δικαιούχοι

Το ΜΤΣ είναι το πολυπληθέστερο μετοχικό ταμείο των Ενόπλων Δυνάμεων και απαριθμεί περίπου 62.000 συνταξιούχους στρατιωτικούς. Ωστόσο, έχει σχεδόν το μισό μέρισμα από αυτά που πληρώνουν τα μετοχικά της Αεροπορίας και του Ναυτικού.

Δικαιούχοι του έξτρα μερίσματος είναι τόσο οι απόστρατοι Στρατού Ξηράς όσο και ένα μέρος από τους απόστρατους της ΕΛΑΣ (πρώην Χωροφυλακής κ.ά.) που καταβάλουν εισφορές στο ΜΤΣ. Οι υπηρετούντες στην ΕΛ.ΑΣ. που καταβάλλουν εισφορές για μέρισμα στο Μετοχικό Ταμείο του Δημοσίου (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων), παρότι ανήκουν στο ίδιο Σώμα με συναδέλφους τους στο ΜΤΣ, εντούτοις αποκλείονται από το 13ο μέρισμα διότι έχουν άλλο Ταμείο στο οποίο δεν προβλέπεται ανάλογο Δώρο.

Τα ποσά

Το έκτακτο μέρισμα ανάλογα με το βαθμό και τα έτη υπηρεσίας κυμαίνεται μεταξύ 67 ευρώ (υπολοχαγός με 29 έτη) και 204 ευρώ (Α/ΓΕΣ με 35 έτη).

Τα ποσά που θα πληρωθούν οι απόστρατοι του ΜΤΣ από το 13ο μέρισμα, σύμφωνα με τον πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα ο «Ε.Τ.», ανάλογα με το βαθμό και τα έτη υπηρεσίας διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για απόστρατους με βαθμό στρατηγού (αρχηγός ΓΕΣ, διοικητής Στρατιάς) και 35 έτη, θα πληρωθεί μέρισμα 204 ευρώ. Με τον ίδιο βαθμό και 33 έτη το μέρισμα είναι 185 ευρώ, ενώ στα 31 έτη είναι 179 ευρώ, και όσοι έχουν 29 έτη δικαιούνται 172 ευρώ.
  • Για απόστρατους με βαθμό αντιστράτηγου και 35 έτη, θα πληρωθεί μέρισμα 180 ευρώ. Στον ίδιο βαθμό με 33 έτη το μέρισμα είναι 174 ευρώ, με 31 έτη είναι 168 ευρώ και με 29 έτη δικαιούνται 162 ευρώ.
  • Για υποστράτηγους με 35 έτη, θα πληρωθεί έκτακτο μέρισμα 156 ευρώ. Στον ίδιο βαθμό με 33 έτη το μέρισμα είναι 150 ευρώ, με 31 έτη είναι 145 ευρώ και με 29 έτη δικαιούνται 140 ευρώ.

Όσο κατεβαίνουν οι βαθμοί τόσο μικρότερο γίνεται και το μέρισμα.

Έτσι, ο αντισυνταγματάρχης με 35 έτη θα πάρει έκτακτο μέρισμα 126 ευρώ, ο ταγματάρχης 114 και ο λοχαγός 90 ευρώ.

Στα 29 έτη οι ίδιοι βαθμοί (αν/χης, τ/χης, λ/γός) θα πάρουν 113, 102 και 81 ευρώ, ενώ ο υπολοχαγός με 29 έτη θα πάρει ως έκτακτο μέρισμα μόλις 67 ευρώ.

Δύο… ταχύτητες

Τα άλλα δύο μετοχικά (Αεροπορίας, Ναυτικού) δίνουν για τους ίδιους βαθμούς σχεδόν διπλάσια μερίσματα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι απόστρατοι Στρατού Ξηράς μέσω της Ένωσής τους ζητούν από το υπουργείο Άμυνας να ενοποιηθούν τα μερίσματα των τριών Ταμείων σε ένα ποσό ίδιο για όλους, καθώς από την εξίσωση αυτή θα αυξηθούν τα δικά τους μερίσματα. Η πρότασή τους ωστόσο συναντά διαφωνίες από τα άλλα Ταμεία που φοβούνται μήπως η εξίσωση κατεβάσει τα δικά τους μερίσματα.

Ποιοι θα λάβουν έξτρα μερίδια

Πολύ σύντομα οι απόστρατοι του ΜΤΣ με βαθμό ταξίαρχου και άνω θα λάβουν έξτρα μερίδια και τα μερίσματά τους θα αυξηθούν ως και 51 ευρώ. Όπως προβλέπει διάταξη του νόμου 5018/2023 (άρθρο 28), τα μερίσματα προσαυξάνονται ως εξής:

  • Κατά 10 μερίδια στους διατελέσαντες αρχηγούς ΓΕΕΘΑ.
  • Κατά 9 μερίδια στους διατελέσαντες αρχηγούς ΓΕΣ, πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.
  • Κατά 8 μερίδια στους διατελέσαντες γενικούς επιθεωρητές Στρατού και διοικητές Στρατιάς και αντίστοιχους πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.
  • Κατά 6 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό αντιστράτηγου.
  • Κατά 5 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό υποστράτηγου.
  • Κατά 4 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό ταξίαρχου.

Με δεδομένο ότι η τιμή κάθε μεριδίου είναι 5,1 ευρώ, οι μηνιαίες αυξήσεις που προκύπτουν στα μερίσματα για τους εν λόγω βαθμούς είναι από 20 ευρώ (ταξίαρχος) ως 51 ευρώ (Α/ΓΕΕΘΑ).

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης- Η υποδειγματική στάση της δημοκρατικής και ουμανιστικής πατρίδας μας, σε αντιδιαστολή με τον τούρκικο αναθεωρητισμό..

Του Αντιστρατήγου Π.Σ. ε.α. Γιάννη Σταμούλη Με πρόσφατη την επανεκλογή του Προέδρου της εξ ανατολών γείτονας, είναι ιδιαίτερο σημαντικό στην πατρίδα μας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, αλλά το κυριότερο, στοιχισμένες στην διεθνή νομιμότητα, ειδικά για τα ζητήματα

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης…

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν με πνευμονικό οίδημα, ο αγαπημένος τραγουδιστής, Γιάννης Φλωρινιώτης. Ο Γιάννης Αποστολίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε… στις 15 Φεβρουαρίου του 1947 στη Φλώρινα. Ξεκίνησε να

Αναγκαίοι οι ναυαγοσωστικοί σταθμοί στο Αιγαίο

Πάρης Τσιριγώτης • [email protected] Την ανάγκη ύπαρξης επιχειρησιακού σχεδίου στο Αιγαίο, με τη δημιουργία ναυαγοσωστικών σταθμών για την ταχεία και άμεση αντιμετώπιση έκτακτων ναυτικών συμβάντων, επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΕΠΡΝ) Παύλος Ξηραδάκης.   Με αφορμή

15η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην πόλη της Χαλκίδας[Βίντεο]

Ο Ευβοϊκός Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών διοργάνωσε το, Σάββατο 3 Ιουνίου, την 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην πόλη της Χαλκίδας. Πάνω από 80 φουσκωτά σκάφη από όλη την Ελλάδα πέρασαν από την Παλαιά Γέφυρα του Ευρίπου. Το Eviathema επιβιβάστηκε

Μετάβαση στο περιεχόμενο