15 χρόνια χαράτσι σε 800.000 συνταξιούχους – Ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση και επιστροφές χρημάτων

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Η ΕΑΣ επιβλήθηκε το 2010 ως “έκτακτο μέτρο” σε συνταξιούχους του Δημοσίου με μικτές συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, και υπολογίζεται επί του συνολικού μικτού ποσού. Παρότι υποτίθεται προσωρινή, παραμένει σε ισχύ 15 χρόνια μετά και αφορά ακόμα περίπου 800.000 συνταξιούχουςσυνέχιση της επιβολής της ΕΑΣ θεωρείται αντισυνταγματική διότι:

  • Εισάγει άνιση μεταχείριση μόνο στους συνταξιούχους άνω των 1.400 ευρώ.
  • Δεν εφαρμόζεται σε εργαζόμενους με αντίστοιχα ή και υψηλότερα εισοδήματα.
  • Η εισφορά δεν υπολογίζεται κατά κλιμάκια, όπως οι φόροι, αλλά επί του συνόλου, και μάλιστα επί του μικτού εισοδήματος, όχι του καθαρού.

 

Είναι δηλαδή ένα «χαράτσι» χωρίς καμία προοδευτικότητα, χωρίς καμία αναλογικότητα και χωρίς προσωρινό χαρακτήρα.

Με την κατάθεση προσφυγής-πιλότου στο Ελεγκτικό Συνέδριο από τον πρόεδρο ε.τ. του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Νικόλαο Αγγελάρα, τίθεται σε ανοιχτή αμφισβήτηση η συνταγματικότητα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Το νομικό σκεπτικό της προσφυγής βασίζεται σε αρχές του κράτους δικαίου και της φορολογικής ισότητας, υποστηρίζοντας ότι η ΕΑΣ συνιστά υπερβολική και μονομερή επιβάρυνση εις βάρος μόνο των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Στηρίζεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καταγγέλλει τη «μονιμοποίηση ενός έκτακτου μέτρου» και επιχειρεί να αναδείξει πως η ΕΑΣ είναι αντίθετη όχι μόνο με το Σύνταγμα, αλλά και με τη στοιχειώδη έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης. Εάν γίνει αποδεκτή, η προσφυγή μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση της ΕΑΣ για 800.000 συνταξιούχους, αλλά και σε αξιώσεις επιστροφών εισφορών προηγούμενων ετών.

Απόσπασμα από το σκεπτικό της προσφυγής:

«Η επιλεκτικά μονομερής δεκαπενταετής διατήρηση της ΕΑΣ σε βάρος μόνο της κατηγορίας των συνταξιούχων αποτελεί γι’ αυτήν υπέρμετρη θυσία… η οποία συνιστά άνιση μεταχείριση και παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών.»

Νομολογία που στηρίζει την προσφυγή

  • Ελεγκτικό Συνέδριο (Ολομέλεια):
    • Αποφάσεις 244/2017 και 32/2018: Η ΕΑΣ κρίθηκε αντισυνταγματική για όλους τους συνταξιούχους.
    • Όμως, με την 1477/2021, το Ε.Σ. επανεκτίμησε πως η αντισυνταγματικότητα ισχύει μόνο έως 31/12/2018, επειδή μετέπειτα έληξαν τα μνημόνια και άλλαξαν οι συνθήκες.
  • Η νέα προσφυγή του κ. Αγγελάρα βάλλει κατά αυτής της “στροφής”, υποστηρίζοντας πως η εισφορά παραμένει αυθαίρετη και άδικη, ανεξαρτήτως του αν η χώρα είναι σε μνημόνιο ή όχι.

Βασικά επιχειρήματα κατά της ΕΑΣ, όπως διατυπώνονται:

1. Ανισότητα – Μονομερής επιβάρυνση συνταξιούχων

Η ΕΑΣ πλήττει μόνο μία κατηγορία πολιτών: τους συνταξιούχους του Δημοσίου με άνω των 1.400 ευρώ, και όχι άλλες εισοδηματικές ομάδες.

2. Παραβίαση της αρχής της ισότητας

Κατάφωρη παραβίαση των άρθρων 4 και 25 του Συντάγματος:

  • Ισότητα απέναντι στον νόμο
  • Ισότητα στην κατανομή δημόσιων βαρών
  • Αρχή της αναλογικότητας

3. Παράλογη μεθοδολογία υπολογισμού

Η ΕΑΣ:

  • Δεν είναι προοδευτική
  • Δεν υπολογίζεται ανά εισοδηματικό κλιμάκιο, αλλά στο σύνολο
  • Υπολογίζεται επί του ακαθάριστου εισοδήματος, άρα φορολογείται ακόμα και το ποσό που αφαιρείται

4. Ασυμμετρία μεταξύ εισφοράς και συνταξιοδοτικών αναγκών

Η ΕΑΣ δεν χρηματοδοτεί άμεσα την τρέχουσα γενιά συνταξιούχων, αλλά υποτίθεται πως δημιουργεί αποθεματικά για τις μελλοντικές. Δηλαδή, απαιτείται θυσία από τους σημερινούς για κάτι που δεν τους αφορά.

5. Αντισυνταγματική μονιμοποίηση προσωρινού μέτρου

Η συνέχιση της ΕΑΣ χωρίς χρονικό όριο και χωρίς αναθεώρηση αποτελεί καταστρατήγηση των αρχών του κράτους δικαίου.

ΠΗΓΗ: workenter.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

15 χρόνια χαράτσι σε 800.000 συνταξιούχους – Ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση και επιστροφές χρημάτων

Η ΕΑΣ επιβλήθηκε το 2010 ως “έκτακτο μέτρο” σε συνταξιούχους του Δημοσίου με μικτές συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, και υπολογίζεται επί του συνολικού μικτού ποσού. Παρότι υποτίθεται προσωρινή, παραμένει σε ισχύ 15 χρόνια μετά και αφορά ακόμα περίπου 800.000

Τα ελληνικά προϊόντα που κινδυνεύουν από τους δασμούς – Η διπλή πρόκληση

Τους κλάδους των εξαγωγών που ενδέχεται να πληγούν από τους δασμούς των ΗΠΑ διερευνά η Εθνική Τράπεζα. Καθώς το διεθνές εμπόριο εισέρχεται σε μια εποχή έντονων προκλήσεων με επίκεντρο τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, η σχετικά μικρή έκθεση των ελληνικών εξαγωγών στην αγορά των

Ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ για τον ΘΧΣ: Μονομερείς και χωρίς νομικές συνέπειες οι ελληνικές αξιώσεις

Tο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απορρίπτει ως «μονομερή» όσα αποτυπώνονται στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ελληνική πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές αξιώσεις δεν έχουν νομικές συνέπειες για την Τουρκία. Συνεχίζοντας, υποστηρίζει ότι παραβιάζουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας

ΟΛΠ: Το λιμάνι του Πειραιά σε ετοιμότητα για την πασχαλινή κίνηση με νέα έργα

Έτοιμη να υποδεχθεί το αυξημένο επιβατικό κοινό της πασχαλινής περιόδου δηλώνει η ΟΛΠ Α.Ε., έχοντας ολοκληρώσει σειρά αναβαθμίσεων στις υποδομές του λιμένα Πειραιά. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Οργανισμού, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την ανακαίνιση κτιριακών υποδομών στους σταθμούς επιβατών, την

Μετάβαση στο περιεχόμενο