Reuters: Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν ιρανικό φορτίο πετρελαίου κοντά σε ελληνικό νησί

Εξηγήσεις από τον Έλληνα πρέσβη ζήτησε η Τεχεράνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέσχεσαν ένα ιρανικό φορτίο πετρελαίου που βρισκόταν σε πλοίο που διαχειρίζεται η Ρωσία κοντά στην Ελλάδα σύμφωνα με το Reuters.

Ειδικότερα, οι αρχές κατέσχεσαν τον περασμένο μήνα το υπό ιρανική σημαία Pegas, με 19 ρωσικά μέλη πληρώματος, κοντά στις ακτές του νότιου νησιού της Εύβοιας λόγω κυρώσεων της ΕΕ.

Ωστόσο, το πλοίο αφέθηκε αργότερα ελεύθερο λόγω σύγχυσης σχετικά με τις κυρώσεις στους ιδιοκτήτες του.

Το τάνκερ, που μετονομάστηκε σε Lana την 1η Μαρτίου και φέρει ιρανική σημαία από την 1η Μαΐου, παραμένει κοντά στα ελληνικά ύδατα από τότε.
Προηγουμένως ήταν όμως υπό ρωσική σημαία.

Πηγή στο υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας δήλωσε την Πέμπτη 26/5 ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο στο πλοίο είναι ιρανικό πετρέλαιο».

«Το φορτίο έχει μεταφερθεί σε άλλο πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η εξέλιξη έρχεται αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τετάρτη κυρώσεις σε αυτό που περιέγραψαν ως δίκτυο λαθρεμπορίου πετρελαίου και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία για τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, μολονότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αναβιώσει μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Η Τεχεράνη ζήτησε εξηγήσεις από τον Έλληνα πρέσβη

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν μετέδωσε την Τετάρτη ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τεχεράνη μετά την κατάσχεση του φορτίου ενός πλοίου που βρισκόταν «υπό τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα ελληνικά ύδατα και βρισκόταν ενημερώθηκε για τις έντονες αντιρρήσεις» της κυβέρνησης του Ιράν.

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες.

Η ομάδα United Against Nuclear Iran (UANI), η οποία παρακολουθεί την κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων που σχετίζονται με το Ιράν, δήλωσε ότι το Pegas είχε φορτώσει περίπου 700.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από το νησί Σίρι του Ιράν στις 19 Αυγούστου 2021.

Πριν από αυτό το φορτίο, το Pegas μετέφερε πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου το 2021, με περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια από αυτά να καταλήγουν στην Κίνα, σύμφωνα με την ανάλυση της UANI.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από