1. Σας γνωρίζουμε ότι, κάθε χρόνο , κατά το μήνα Σεπτέμβριο, έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας , η οποία για το τρέχον έτος θα πραγματοποιηθεί την 27 Σεπτεμβρίου 2018 , ημέρα Πέμπτη και με θέμα : « IMO 70 : H KΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ»( ‘’IMO 70 : OUR HERITAGE -BETTER SHIPPING FOR A BETTER FUTURE’’).
2. Ως γνωστό ο Ναυτιλιακός Τομέας αποτελεί ζωτικό κρίκο της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς είναι ο μοναδικός πραγματικά αξιόπιστος και οικονομικά συμφέρων μαζικός τρόπος μεταφοράς ενέργειας , πρώτων υλών, τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην αειφόρο ανάπτυξη. Η συνθήκη που ιδρύει το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organization- IMO) υιοθετήθηκε στη Γενεύη το 1948 και η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το 1959. Το κύριο καθήκον του IMO ήταν να αναπτύξει και να διατηρήσει ένα περιεκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη ναυτιλία, το οποίο περιλαμβάνει την ασφάλεια ναυσιπλοΐας, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, τη ναυτική ασφάλεια, νομικά ζητήματα, τεχνική συνεργασία και την αποδοτικότητα της ναυτιλίας.
Σήμερα ο IMO είναι ένας εξειδικευμένος οργανισμός του ΟΗΕ, με 173 κράτη – μέλη και 3 συνδεδεμένα μέλη, με έδρα το Λονδίνο. Οι επιτροπές και υποεπιτροπές του IMO εργάζονται για την ενημέρωση της υπάρχουσας νομοθεσίας και την ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων κανονισμών με συναντήσεις με αντιπροσώπους των κρατών – μελών, καθώς και με κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 2018
«IMO 70: Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ – ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ»
Χαιρετισμός κ. Kitack Lim
Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)
Αυτό το έτος, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) γιορτάζει δύο μεγάλες επετείους: τα 70 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΙΜΟ και τα 60 χρόνια από την ημέρα που αυτή τέθηκε σε ισχύ.Σήμερα απευθύνομαι σε εσάς από το “Church House”, τον ιστορικό χώρο του Λονδίνου στον οποίο έλαβε χώρα η πρώτη Σύνοδος του ΙΜΟ.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για φέτος είναι «Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) 70: Η Κληρονομία μας – Καλύτερη Ναυτιλία για ένα Καλύτερο Μέλλον». Με αυτό τον τρόπο παρέχεται η ευκαιρία να αναδειχθεί και να προβληθεί ο τρόπος με τον οποίο ο ΙΜΟ εξελίχθηκε και προσαρμόστηκε, ενώ ταυτόχρονα παρέμεινε συνεπής στη γενική του αποστολή – να προάγει μια ασφαλή, φιλική προς το περιβάλλον, αποδοτική και βιώσιμη ναυτιλία.
Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε κατά κύριο λόγο χάρις στη συναίνεση ανάμεσα στα 173 Κράτη- Μέλη τουΟργανισμού.
Τα πάνω από 50 διεθνή όργανα που υιοθετήθηκαν από τον ΙΜΟ , καλύπτουν όλες τις πτυχές της διεθνούς ναυτιλίας – συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού πλοίων, κατασκευών, εξοπλισμού,στελέχωσης, πλοήγησης, λειτουργίας και διάλυσής τους.
Η συμμόρφωση με αυτά τα πρότυπα συνιστά πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του ΙΜΟ είναι η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μέσα από κανονισμούς που εφαρμόζονται ομοιόμορφα σε όλες τις χώρες. Αυτή η προσέγγιση ενθαρρύνει επίσης την καινοτομία και την αποδοτικότητα.
Από την ίδρυσή του, ο ΙΜΟ εργάζεται για να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι παγκοσμίως θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τη ναυτιλία, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς επίσης στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες σχετικά με τα επίπεδα ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος, κοινωνικής ευθύνης κλπ.
Με τη ναυτιλία να μεταφέρει πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου σε επιβάτες και εμπορεύματα ανά τον κόσμο, είναι σαφές ότι η δράση του ΙΜΟ έχει επιπτώσεις και πέραν του πεδίου ντων πλοίων.Η κληρονομιά του ΙΜΟ επί 70 χρόνια, είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την περαιτέρω βελτίωση των νόρων λειτουργίας της ναυτιλίας. Η πρόκλησή μας για τα επόμενα χρόνια παραμένει στη διατήρηση της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό να βελτιωθεί η ναυτιλία – στοχεύοντας σ’ ένα καλύτερο μέλλον.