30 χρόνια χωρίς Σοβιετική Ένωση

Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έφερε ελευθερία σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν όμως κατηγορείται ότι οραματίζεται την επιστροφή της πάλαι ποτέ υπερδύναμης.

(φωτο)Μέλος του άλλοτε πανίσχυρου κομμουνιστικού κόμματος διαδηλώνει στη Μόσχα

Στις 25 Δεκεμβρίου του 1991 υπεστάλη η σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στο Κρεμλίνο σηματοδοτώντας το τέλος της πάλαι ποτέ υπερδύναμης. Ο τότε πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτήθηκε βλέποντας τις μεταρρυθμίσεις που δρομολόγησε να καταλήγουν σε αδιέξοδο. Επισήμως η 26η Δεκεμβρίου θεωρείται το τέλος του πρώτου κομμουνιστικού κράτους, το οποίο διαλύθηκε 70 περίπου χρόνια μετά την ίδρυσή του.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη με αφορμή την επέτειο ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά για «τραγωδία»: «Ό,τι χτίσαμε σε μια χιλιετία χάθηκε σε σημαντικό ποσοστό», δηλώνει ο ρώσος προέδρος για τη ρωσική αυτοκρατορία, από την οποία πέντε περίπου χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 προέκυψε η Σοβιετική Ένωση με τις 15 δημοκρατίες της.

Σφυγμομέτρηση του κρατικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Wziom με αφορμή τα 30 χρόνια από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης δείχνει ότι ο κόσμος θυμάται από την κομμουνιστική περίοδο κυρίως το κράτος πρόνοιας, τη σταθερότητα και την αίσθηση ότι ζούσε σε μια υπερδύναμη με παγκόσμια ακτινοβολία. Πολλοί είναι εκείνοι που λησμονούν ωστόσο τη σκοτεινή πλευρά της Σοβιετικής Ένωσης: με τις ελλείψεις λόγω της κατευθυνόμενης οικονομίας, τις ουρές στα καταστήματα και τις πολιτικές διώξεις.

Σχέδια Λουκασένκο για προσχώρηση στη Ρωσία;

Πούτιν, Σοβιετική Ένωση, ΕΣΣΔ, «Τραγωδία» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Πούτιν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ

Η αμερικανίδα πολιτικός Βικτόρια Νούλαντ έκανε πρόσφατα λόγο σε ακροαματική διαδικασία στη Γερουσία στην Ουάσιγκτον για ανησυχίες αναφορικά με τις προσπάθειες του προέδρου Πούτιν να «αποκαταστήσει την Σοβιετική Ένωση». Η ειδική σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αναφέρονταν κυρίως στην συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. Γενικότερα η Δύση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και κυρίως στη Λευκορωσία, η οποία βρίσκεται υπό πίεση λόγω της επιβολής κυρώσεων.

Παρά την μεγάλη οικονομική εξάρτηση του Μινσκ από τη Μόσχα, ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο διατείνεται ότι η χώρα του παραμένει ανεξάρτητη. Όμως όσο περνά ο χρόνος τόσο παίρνει αργά, αλλά σταθερά σάρκα και οστά η σχεδιαζόμενη ένωση των δύο κρατών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Λευκορωσία που φοβούνται ότι σύντομα η πατρίδα τους θα προσχωρήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη γειτονική Ρωσία.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι ουδείς οραματίζεται επιστροφή στη Σοβιετική Ένωση. Την ίδια στιγμή όμως ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο κατηγορεί τη Δύση ότι στέκεται εμπόδιο σε προσπάθειες επαναπροσέγγισης των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών τονίζοντας ότι «οι δυτικές χώρες θέλουν να μετατρέψουν τη μετασοβιετική ευρύτερη περιοχή σε ζώνη μόνιμων διενέξεων και εντάσεων». Ο ρώσος αξιωματούχος υπονοεί  μεταξύ άλλων τις προσπάθειες που καταβάλλουν Ουκρανία και Γεωργία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η Ρωσία “αμέλησε να ανανεωθεί”

Σοβιετική Ένωση, Αστέρι, σφυροδρέπανοΑστέρι και σφυροδρέπανο τα σύμβολα της Σοβιετικής Ένωσης

Με αφορμή τα 30 χρόνια από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης πραγματοποιούνται πλήθος εκδηλώσεις και συνέδρια για τις αιτίες και τις επιπτώσεις κατάρρευσης της πάλαι ποτέ υπερδύναμης. Η άσχημη οικονομική κατάσταση, η απουσία οικονομικών μεταρρυθμίσεων, οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και οι υψηλές αμυντικές δαπάνες οδήγησαν την αχανή χώρα στην χρεοκοπία. Παρά τις προσπάθειες του τότε προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις παρακολούθησε εν τέλει ανήμπορος την ανακήρυξη ανεξαρτησίας αρχικά των βαλτικών χωρών και στη συνέχεια των υπόλοιπων σοβιετικών δημοκρατιών.

Σε σύγκριση με τη γειτονική της Κίνα η Ρωσία είναι οικονομικά αδύναμη και το μόνο που μπορεί να κάνει σήμερα όπως και πριν από 30 χρόνια είναι να απειλεί ως υπερεξοπλισμένη πυρηνική δύναμη, εκτιμά στην έκθεση «Η θέση της Ρωσίας στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι» ο βρετανός ειδικός Μπάρι Μπουζάν υπογραμμίζοντας ότι η τεράστια αυτή χώρα «αμέλησε να ανανεωθεί».

Ουλφ Μάουντερ, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΕΑ: Ορκίστηκαν 159 νέοι Ίκαροι στην αεροπορική βάση Δεκέλειας

Η ορκωμοσία των νέων Ικάρων, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, στην αεροπορική βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, παρουσία του αρχηγού του ΓΕΑ αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΑ. Όπως ανακοινώθηκε, συνολικά, ορκίστηκαν 159 Ίκαροι, από τους οποίους 144 από

Στο ΦΕΚ η τροποποίηση του ΠΔ 87/2021 “Κανονισμού  Οργανικής σύνθεσης και κατανομής του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη Μόνιμη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης “

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5115 Β /30-09-2022 η τροποποίηση του ΠΔ 87/2021  “Κανονισμού  Οργανικής σύνθεσης και κατανομής του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη Μόνιμη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης “  

Πτήση Αρχηγού ΓΕΑ στην 115ΠΜ και Επίσκεψη στην 133ΣΜ

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Σούδας, όπου συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού αεροσκαφών F-16 Block 52+, σε αποστολή Αέρος – Εδάφους,

Ορκωμοσία Πρωτοετών Δοκίμων Υπαξιωματικών 43ης Σειράς ΣΜΥΝ

Την Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Υπαξιωματικών της 43ης Σειράς της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) του Πολεμικού Ναυτικού, στις εγκαταστάσεις της ΣΜΥΝ, στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. Στην τελετή ορκωμοσίας παρέστη ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης