Παραμένουν τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κάσου-Καρπαθίας με τον Πειραιά

Στον αέρα βρίσκεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κάσου-Καρπαθίας αφού η πλοιοκτήτρια εταιρεία του το Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS δεν προσκόμισε πιστοποιητικά ότι αποκατέστησε τις παρατηρήσεις που είχαν βρει οι επιθεωρητές του Λιμενικού και οποίες ήταν η αιτία να του απαγορευτεί ο απόπλους και να μην εκτελέσει το πρώτο για το καλοκαίρι δρομολόγιο του την περασμένη Τρίτη.

Η προσωρινή λύση που δόθηκε για το σημερινό δρομολόγιο της Παρασκευής ήταν μέσω του Speedrunner Jet SeaJets το οποίο απέπλευσε το πρωί από τον Πειραιά για Σαντορίνη-Σητεία με ολική ναύλωση για τα συγκεκριμένες δρομολόγησες που είναι εκτός δρομολογίου του και από εκεί, τη Σητεία θα συνεχίσει το προγραμματισμένο του δρομολόγιο που είναι για Κάσο-Κάρπαθο-Χάλκη-Ρόδο και επιστροφή στη Σητεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αν και αναζητά άλλο πλοίο είναι δύσκολο να βρεθεί αφού το κονδύλι που έχει συμφωνηθεί για τη συγκεκριμένα άγονη γραμμή ήταν πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση οπότε δεν υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθεί άλλη εταιρεία να το αναλάβει σε σταθερή εβδομαδιαία βάση Τρίτη και Παρασκευή.

Αν η εταιρεία του «Olympus» καταφέρει να αποκαταστήσεις τις παραλείψεις έστω και εκπρόθεσμα (σήμερα Παρασκευή έληγε η προθεσμία που της είχε δοθεί ) τότε θα δοθεί η άδεια απόπλου. Σε διαφορετική περίπτωση τα προβλήματα της θαλάσσιας συγκοινωνιακής κάλυψης της Κασο-Καρπαθίας θα συνεχιστούν με μέσω τουριστικής περιόδου.

Το συγκεκριμένο δρομολόγιο είναι στη γραμμή Πειραιάς – Μήλος – Θήρα – Ανάφη – Ηράκλειο – Σητεία – Κάσος – Κάρπαθος – Διαφάνι Καρπάθου – Χάλκη – Ρόδος.

Την 11-07-2022 από το λιμάνι του Πειραιά ανακοινώνονται τα κάτωθι:

Η εταιρεία ΣΗ ΣΠΙΝΤ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε. (πλοιοκτήτρια εταιρεία του Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS) συμμετείχε στο διαγωνισμό για τις άγονες δρομολογιακές γραμμές α. ΘΗΡΑ – ΣΗΤΕΙΑ- ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, σε συνέχεια δρομολογίων από Πειραιά, β. ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ-ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, σε συνέχεια δρομολογίων ΠΕΙΡΑΙΑ – ΜΗΛΟΥ – ΘΗΡΑΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ με δυνατότητα προσέγγισης σε ενδιάμεσους λιμένες και γ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΔΙΑΦΑΝΙ –ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, όπου το τμήμα ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΣΗΤΕΙΑ δεν επιδοτείται, καθώς και δ. ΠΕΙΡΑΙΑΣ ή ΛΑΥΡΙΟ – ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ και επιστροφή, με μισθούμενο τμήμα: ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ και επιστροφή.

Μετά την άσκηση προσφυγών στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Προδικαστικών Προσφυγών και το Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση συζητήθηκε στο ΣτΕ την 08/02/2022 και την 29/04/2022 δημοσιεύτηκε απόφαση του δικαστηρίου με την οποία απέρριψε την αίτηση ανταγωνίστριας εταιρείας έναντι της εταιρείας SEA SPEED LINES.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την 09/05/2022 και αμέσως κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάθεση των δρομολογιακών γραμμών.

Την 21/06/2022 εκδόθηκε πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε ότι δύνανται να συναφθούν οι συμβάσεις για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων άγονων γραμμών με την εταιρεία ΣΗ ΣΠΙΝΤ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε. και την 06/07/2022 υπογράφηκαν οι συμβάσεις με την εταιρεία ΣΗ ΣΠΙΝΤ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε..

Την 11/07/2022 τo Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο ‘’OLYMPUS’’ ελέγχθηκε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Πλοίων του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων στο λιμένα του Πειραιά, σύμφωνα με τις διαδικασίες του π.δ 93/2019, για την ασφαλή εκτέλεση των τακτικών δρομολογίων με επιβατηγά πλοία ro-ro και ταχύπλοα σκάφη.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε πριν την έναρξη των δρομολογίων του και, όπως προβλέπεται, αμέσως μετά τον εφοδιασμό του ανωτέρω πλοίου με τα απαραίτητα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα την 10 και 11/07/2022 αντίστοιχα.

Από τον έλεγχο του ΚΕΠ, διαπιστώθηκε σημαντικός αριθμός παρατηρήσεων-ελλείψεων του πλοίου σε διάφορους τομείς ασφάλειας του πλοίου και επιβλήθηκε το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου (Detention) μέχρι την αποκατάστασή τους.

Μηνάς Τσαμόπουλος

Παραμένουν τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κάσου-Καρπαθίας με τον Πειραιά

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόβλεψη για δεύτερη οικονομική κρίση το 2026 για Ελλάδα και άλλες χώρες

Ως ορόσημο αναγνωρίζεται το 2026 για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, που προειδοποιούν πως χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Γαλλία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο επιστροφής σε μια δημοσιονομική

Η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων – Πώς τα €50 της αύξησης γίνονται €1 την ημέρα (Παραδείγματα)

Στους φτωχούς και πολύ φτωχούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα με τα εισοδήματα που εισπράττουν, στηρίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο θα πληρωθούν τα χρέη του παρελθόντος. Σύμφωνα με τα

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφτηκε την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, όπου τον υποδέχθηκαν o Διοικητής της 117 Πτέρυγας Μάχης (117ΠΜ), Ταξίαρχος (Ι) Ιωάννης Καραμάνης και ο Διοικητής του Κέντρου

Διεξαγωγή Σχολείου με Αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων»

Από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΓΕΕΘΑ το Διακλαδικό Σχολείο Εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ με αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων» (Strategic Deployment and Movement Planning), στις εγκαταστάσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο