Νέες ταυτότητες: Πότε θα σταματήσουν να ισχύουν οι παλιές

Οι νέες ταυτότητες δεν θα διαθέτουν σύστημα γεωεντοπισμού, δηλαδή δεν θα μπορεί κάποιος να εντοπίσει τη θέση του κατόχου

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, θέμα που έχει προκαλέσει την αντίδραση μερίδας πολιτών που διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Η νέα ταυτότητα θα είναι πλαστική και στο μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Εκτός από τα γνωστά στοιχεία, θα αναγράφεται προαιρετικά η ομάδα αίματος. Αντί για το εμφανές δακτυλικό αποτύπωμα, θα υπάρχει ηλεκτρονικό τσιπ που θα το περιέχει.

Είναι υποχρέωση όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν τέτοιου είδους ταυτότητες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Τον Αύγουστο του 2026, είναι το χρονικό όριο για την κατοχή της νέας ταυτότητας καθώς, μετά τις 6 Αυγούστου του 2026 η παλιά ταυτότητα δεν θα έχει ισχύ, δηλαδή δεν θα μπορεί να αποτελεί ένα ταξιδιωτικό έγγραφο για να ταξιδέψει ένας πολίτης στο εξωτερικό.

Όσοι πάνε στα αστυνομικά τμήματα για να προλάβουν να βγάλουν την παλιά ταυτότητα τον Αύγουστο του 2026 θα έχουν μια ταυτότητα η οποία μπορεί να αποτελεί ένα έντυπο ταυτοπροσωπίας για το εσωτερικό της χώρας, δεν θα έχει όμως την ισχύ της ταυτότητας.

Να σημειωθεί ότι οι παλιές ταυτότητες, έως τώρα, είχαν ισχύ 15 χρόνια.

Σχετικά με το τσιπάκι για το οποίο γίνεται τόσος ντόρος, διευκρινίζεται ότι υπάρχει και στα νέα διαβατήρια, το οποίο όμως έχει μπει σύμφωνα με τις υποδείξεις που έχει κάνει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και δεν έχει στοιχεία γεωεντοπισμού. Σχετική απάντηση έχει δοθεί και στη Βουλή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε σχετικές ερωτήσεις που είχαν καταθέσει η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Ποια στοιχεία θα αναγράφει

Σύμφωνα με την «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 8200/0-297647/ 10.4.2018 κοινής υπουργικής απόφασης «Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών» (Β’ 1476)» που εκδόθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β 824/17.02.2023,

  • Στην εμπρόσθια όψη θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης, η αρχή έκδοσης και ο Αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN.
  • Στην οπίσθια όψη θα υπάρχουν το όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η ομάδα αίματος (προαιρετικά), το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας), και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.

Στοιχεία που θα αποθηκεύει

Στις νέες ταυτότητες θα αποθηκεύονται τα βιομετρικά χαρακτηριστικά: ύψος και ηλεκτρονική υπογραφή.

Θα υπάρχει ηλεκτρονική υπογραφή για να γίνουν πιο εύκολες οι συναλλαγές με το Δημόσιο, ενώ δεν θα μπορεί εύκολα κάποιος να τις πλαστογραφήσει ή να τις παραχαράξει, όπως γίνεται τώρα με τις παλαιού τύπου ταυτότητες, καθώς θα υπάρχουν πολλά επίπεδα ασφαλείας.

Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία

Θα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα ταυτοποίησης που θα σκανάρουν τις νέες ταυτότητα π.χ. σε αστυνομικά τμήματα και σε αεροδρόμια.

Δεν θα μπορεί κάποιος να εντοπίσει τη θέση του κατόχου,  διότι δεν θα διαθέτουν σύστημα γεωποντισμού, θα λειτουργούν όπως ακριβώς και οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Τέλος, δεν θα υπάρχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε είναι κάποιος κοντά στον κάτοχο είτε όχι.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο