Ψηφίστηκε η τροπολογία για την ακρίβεια: Μείωση τιμής τουλάχιστον 5% για έξι μήνες σε προϊόντα επιλογής των προμηθευτών

Στην Βουλή ψηφίστηκε σήμερα η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται τρεις παρεμβάσεις για την μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ, εστιάζονται και στη μείωση τιμών στο ράφι, αλλά κυρίως στον έλεγχο της αισχροκέρδειας.

Σύμφωνα με την πρώτη παρέμβαση
Οι προμηθευτές των σούπερ μάρκετ πρέπει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να επιλέξουν ένα ή περισσότερα τρόφιμα ή είδη νοικοκυριού και σε αυτά τα προϊόντα να κάνουν μείωση τιμής τουλάχιστον κατά 5% και για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Εάν το κάνουν αυτό, τότε το προϊόν που θα επιλέξουν στο ράφι θα το υποδεικνύουν, Θα το βλέπουν οι καταναλωτές με ένα ταμπελάκι που θα λέει μόνιμη μείωση τιμής. Όσοι δεν το κάνουν, όπως ακριβώς το αναφέρει η τροπολογία, θα έχουν πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Δύο ακόμα υποχρεώσεις των μεγάλων αλυσίδων
Τα σούπερ μάρκετ με τζίρο πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ πρέπει κάθε εβδομάδα να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων και το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώνει τις ενδεικτικές τιμές στους καταναλωτές, μέσω των ιστοτόπων του υπουργείου Ανάπτυξης και της γενικής γραμματείας Εμπορίου, καθώς και του «e-katanalotis». Για τους παραβάτες το πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ, εκτός αν η παράλειψη της ανακοίνωσης τιμών οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας ή αντικειμενικούς λόγους τεχνικής αδυναμίας.

 

Επιπλέον θα πρέπει όποτε αλλάζουν οι τιμοκατάλογοι χονδρικής από τους προμηθευτές, αυξάνονται δηλαδή οι τιμές, θα πρέπει να ενημερώνεται το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για να δουν αν υποκρύπτεται περίπτωση αισχροκέρδειας.

Η πρωτοβουλία για την «Μόνιμη Μείωση Τιμής» θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 31 Μαΐου του 2024 και οι επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να το δηλώσουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2023.

Η δέσμευση των επιχειρήσεων για τη «Μόνιμη Μείωση Τιμής» περιλαμβάνει:
-τον μοναδικό κωδικό («barcode»),
-την επωνυμία,
-το είδος και το περιεχόμενο του προϊόντος, ανά μονάδα μέτρησης,
-την αντισυμβαλλόμενη επιχείρηση
-και τη δέσμευση για τη μείωση της τιμής πώλησης.

Ρεκόρ στην ακρίβεια
Η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά λόγω του υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα. Η Ελλάδα με 21% είναι δεύτερη, πίσω από την Πορτογαλία με 22%, στην Ε.Ε. όσον αφορά στην αύξηση των τιμών σε πολλά αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση ύστερα από αύξηση κατά 17% στο α’ τρίμηνο, με την αύξηση να είναι δεκαπλάσια από αυτή του μέσου όρου της Ε.Ε.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στο ελαιόλαδο (56% έναντι αύξησης 48% στην Ε.Ε.), στο γάλα (32% έναντι μείωσης 2% στην Ε.Ε.), στα αυγά (21% έναντι αύξησης 31% στην Ε.Ε.), στα φρούτα (16% έναντι αύξησης 18% στην Ε.Ε.), στα λαχανικά (11% έναντι αύξησης 13% στην Ε.Ε.) και στα δημητριακά (7% έναντι μείωσης 31% στην Ε.Ε.).

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την ακρίβεια: Μείωση τιμής τουλάχιστον 5% για έξι μήνες σε προϊόντα επιλογής των προμηθευτών

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΑΛΣ: Ανοιχτή Επιστολή προς ΥΠΕΘΑ – Άμεση διευθέτηση εκκρεμοτήτων επί αιτήσεων ΒΟΕΑ και δανείων από το ΜΤΝ

“Το τελευταίο διάστημα, έχουμε γίνει αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών και της δυσθυμίας στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος αναφορικά με τη μη χορήγηση των δικαιούμενων Βοηθημάτων Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) καθώς

ΑΑΔΕ: Προσωπικά δεδομένα απεστάλησαν σε λάθος παραλήπτες σε βεβαιώσεις τελών κυκλοφορίας 2018

Στο πλαίσιο της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας έτους 2018 σε 89.494 οφειλέτες, που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά απαλλαγής τους από τα τέλη, τα μηνύματα κοινοποίησης των τελών κυκλοφορίας σε ορισμένους οφειλέτες περιέλαβαν – λόγω τεχνικής αστοχίας – ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη – username (όχι

Ναυτιλία: Ποιοι είναι οι δέκα μεγαλύτεροι ναυλομεσίτες στον κόσμο

Η Lloyd’s List παρουσίασε τους 10 μεγαλύτερους ναυλομεσίτες στο κόσμο μεταξύ των οποίων είναι και ένας Έλληνας, ο Δημήτρης Κουκάς, της Optima Shipping. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ο κατάλογος των 10 κορυφαίων ναυλομεσιτών καταρτίζεται από την Lloyd’s List και

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλήφθηκαν την 28η Νοεμβρίου 2023 ως προσωρινοί αναπληρωτές για το διδακτικό έτος 2023-2024, προκειμένου αυτοί να μεταβούν στην περιοχή τοποθέτησης και ανάληψης υπηρεσίας. Ειδικότερα: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Με κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων

Μετάβαση στο περιεχόμενο