7 στις 10 εταιρείες τεχνολογίας σχεδιάζουν συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2023

Την επάνοδο της τεχνολογίας στο προσκήνιο των επιχειρηματικών συμφωνιών τροφοδοτεί, μεταξύ άλλων, η μείωση των αποτιμήσεων στον κλάδο, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί τη διάθεση για συμφωνίες εντός του έτους

Επανεκκίνηση της επιχειρηματικής κινητικότητας στον τομέα της τεχνολογίας αναμένεται το 2023, με την αγορά των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο να επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά από μια κακή χρονιά, στην οποία εξελίχθηκε το 2022.

Για του λόγου το αληθές, σήμερα περισσότερες από 7 στις 10 εταιρείες τεχνολογίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κάποια συμφωνία για συγχωνεύσεις και εξαγορές το τρέχον έτος. Ειδικότερα, το 72% των CEOs στον κλάδο της τεχνολογίας θα επιδιώξει συγχωνεύσεις και εξαγορές τους επόμενους 12 μήνες.

Το αντίστοιχο ποσοστό των CEOs στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας, που θα επιδιώξει συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2023, είναι πολύ χαμηλότερο, της τάξης του 59%.

Την επάνοδο της τεχνολογίας στο προσκήνιο των επιχειρηματικών συμφωνιών τροφοδοτεί, μεταξύ άλλων, η μείωση των αποτιμήσεων στον κλάδο, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί τη διάθεση για συμφωνίες εντός του 2023. Με αυτήν τη διαπίστωση συνηγορεί η έρευνα της EY, “EY 2022 CEO Outlook Survey, Technology edition”.

Στο μεταξύ, όπως διαπιστώνει έτερη έρευνα της εταιρείας (Top 10 opportunities for technology companies in 2023), η μεγαλύτερη ευκαιρία για τις εταιρείες τεχνολογίας το 2023, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της κάμψης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, είναι να υιοθετήσουν μια ενεργή στρατηγική Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Σ&Ε).

 

Στην κορυφή της ατζέντας

Μάλιστα, η στρατηγική συμφωνιών βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των ευκαιριών για τις τεχνολογικές επιχειρήσεις το 2023. Η πλήρης κατάταξη των 10 κορυφαίων ευκαιριών στην τεχνολογία για το 2023 είναι:

– Επιτάχυνση της υλοποίησης της στρατηγικής Συγχωνεύσεων και Εξαγορών για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών

– Πειραματισμός με νέα τεχνολογικά οικοσυστήματα με στόχο τον μετασχηματισμό της αγοράς

– Επιμονή στην αποκεντροποίηση δραστηριοτήτων, ακόμα και αν αυτό έχει κόστος

– Προτεραιοποίηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας

– Εισαγωγή του pay as you go για τη δημιουργία συμπληρωματικών ροών εσόδων

– Αξιοποίηση των εργαλείων analytics για τη βελτιστοποίηση των εσόδων

 

– Επενδύσεις στο οικοσύστημα edge computing για τη βελτίωση των λειτουργιών και των εμπειριών

– Κυβερνοασφάλεια – διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων

– Δημιουργία μιας ευέλικτης στρατηγικής ταλέντων για την ευθυγράμμιση των πόρων με τις ανάγκες της εταιρείας

– Προετοιμασία για την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση.

Η τεχνολογία στην εφοδιαστική αλυσίδα

Οι προσπάθειες βελτιώσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα τα τελευταία χρόνια προσέκρουαν στην επιδείνωση του πολιτικού, οικονομικού και χρηματοοικονομικού κλίματος. Στην τρίτη θέση στη φετινή κατάταξη, βρίσκεται η ευκαιρία για τις επιχειρήσεις τεχνολογίας να μειώσουν την εξάρτησή τους από γεωπολιτικά ασταθείς γεωγραφικές περιοχές, εντείνοντας τις προσπάθειες για μετατόπιση πηγών προμηθειών τους σε γεωγραφικές περιοχές, που βρίσκονται πιο κοντά τους.

Τη στρατηγική αυτή φαίνεται να υιοθετούν τα στελέχη του κλάδου της τεχνολογίας, με το 78% των στελεχών να σχεδιάζουν τώρα τη μετακίνηση δραστηριοτήτων πιο κοντά στην έδρα και τις αγορές τους (nearshoring and reshoring).

Διατήρηση κορυφαίων ταλέντων

Η ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να οικοδομήσουν μια ευέλικτη στρατηγική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού βρίσκεται στην ένατη θέση της κατάταξης. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τεχνολογικές επιχειρήσεις, σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, ήταν η “Μεγάλη Παραίτηση”.

Με δεδομένη την αναπροσαρμογή των εργασιακών προτεραιοτήτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το 56% των εργαζομένων στην τεχνολογία που απάντησαν στην έρευνα EY 2022 Work Reimagined Survey, δήλωσε ότι σκέφτεται να εγκαταλείψουν τη θέση εργασίας τους, επιδιώκοντας υψηλότερες αμοιβές, καλύτερα προγράμματα ευζωίας (wellbeing) και νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας.

“Σήμερα, ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στον τομέα αυτό, οι οποίες δεν εντοπίζονται μόνο στις ελλείψεις ταλέντων για να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά και στο πάγωμα των προσλήψεων, καθώς και στις απολύσεις εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας”, αναφέρει η έρευνα.

Εdge computing

Η έκθεση προβλέπει, επίσης, ότι η περιβαλλοντική βιώσιμη ανάπτυξη θα επηρεάσει τον τεχνολογικό τομέα το 2023 περισσότερο απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό καθώς οι εταιρείες προσαρμόζονται, ώστε να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς για τη δημοσιοποίηση των κινδύνων, που σχετίζονται με τις εκπομπές αερίων και την κλιματική αλλαγή.

Τέλος, μια ευκαιρία που εμφανίζεται για πρώτη φορά, στην έβδομη θέση της κατάταξης, είναι η προοπτική να ωριμάσει το edge computing στους επόμενους 12 μήνες για όσες επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να επενδύσουν σε νέες αρχιτεκτονικές πληροφορικής.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mega Stories – Δείτε την σημερινή εκπομπή(00.10) αφιερωμένη σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων(με την συμμετοχή του Λιμενικού, Γιώργου Παπαδόπουλου)

Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων και οι οποίοι  μέσω του μοιράσματος αυτής τους της εμπειρίας στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας προς το τηλεοπτικό κοινό. Μεταξύ αυτών ο κύριος Γιώργος Παπαδόπουλος που υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα και ο 

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Μετάβαση στο περιεχόμενο