Βορίδης από τη Χίο: Προτεραιότητα οι επιστροφές και η αποσυμφόρηση των δομών

«Η κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει ήδη αποδώσει αποτελέσματα, είναι η μείωση των ροών. Γι’ αυτό και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 καταγράφεται μείωση 27% στις αφίξεις, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, κατά την επίσκεψή του στη Χίο με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Σφαγής του νησιού το 1822, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση.

Στο περιθώριο των επετειακών εκδηλώσεων, ο κ. Βορίδης επισκέφθηκε την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Χίου (ΒΙΑΛ), όπου συνομίλησε με στελέχη της διοίκησης και του προσωπικού και ενημερώθηκε αναλυτικά για τη λειτουργία της εγκατάστασης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Παράλληλα, συναντήθηκε με εκπροσώπους της κοινότητας Χαλκειούς. Στη συνέχεια μετέβη στο Δημαρχείο Χίου, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο, Ιωάννη Μαλαφή.

Μετά τη συνάντηση, υπουργός τόνισε ότι στον ενάμιση μήνα που βρίσκεται στο υπουργείο ήδη έχει εφαρμόσει πολιτική περιορισμού του αριθμού των διαμενόντων στις δομές, πολιτική που αποδίδει, καθώς οι δομές έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12,9%. «Αυτή η πολιτική παραμένει σταθερή. Αποτελεί μέρος της κυβερνητικής μας ατζέντας και αυτό θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι «πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ενίσχυση των επιστροφών». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τη σημασία της λειτουργίας των δομών υπό ασφαλείς συνθήκες: «Έχει τεράστια σημασία οι δομές, για όσο διάστημα παραμένουν σε λειτουργία, να παρέχουν συνθήκες ασφάλειας τόσο για τους πολίτες όσο και για τους διαμένοντες. Και βεβαίως, οι τοπικές κοινωνίες που υφίστανται την πίεση των μεταναστευτικών ροών θα στηρίζονται -και θα συνεχίσουν να στηρίζονται- από την κυβέρνησή μας, κυρίως μέσω του μηχανισμού του Ταμείου Αλληλεγγύης».

Τον υπουργό συνόδευαν ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης, ο γγ Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Δημήτρης Γλυμής και ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, Αριστείδης Ματιάτος.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαγοκέφαλοι, λεοντόψαρα και δεκάδες ξενικά είδη: Γιατί γεμίζουν οι ελληνικές θάλασσες με «εισβολείς»

Οι ελληνικές θάλασσες αλλάζουν με ρυθμούς που μέχρι πρόσφατα θα θεωρούνταν απίθανοι. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η κλιματική αλλαγή και η αυξημένη θαλάσσια διασύνδεση έχουν ανοίξει τον δρόμο για την εγκατάσταση δεκάδων ξενικών ειδών στις ελληνικές ακτές, μεταμορφώνοντας σταδιακά τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Το φαινόμενο αυτό

Stuttgarter Zeitung: «Σε ποιον ανήκει το Αιγαίο;»

Η Stuttgarter Zeitung φιλοξενεί ρεπορτάζ για την πολυετή νομική διαμάχη Ελλάδας–Τουρκίας για το προκλητικό τουρκικό τουριστικό σλόγκαν «Turkaegean» (Τουρκικό Αιγαίο). Το δημοσίευμα επισημαίνει: «Πολλοί άνθρωποι συνδέουν αυθόρμητα το Αιγαίο με ελληνικά νησιά διακοπών όπως η Μύκονος, η Πάρος ή η Σαντορίνη. Οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες, από την

Aνοικτά σύνορα εντός ΕΕ απαιτεί η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Γερμανία και οκτώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τερματίσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εντός του Χώρου Σένγκεν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, εκτός από τη Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία,