Σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ΔΣ και υπάλληλοι

Έρευνες στην Ελλάδα για το σκάνδαλο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τι ψάχνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Αθήνα διεξήγαγε έρευνες μέχρι το πρωί για τις απάτες σε βάρος των γεωργικών ταμείο αλλά και δωροδοκία στην οποία φαίνεται να εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι του (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Ειδικότερα, από το 2019 έως και το 2022, σημαντικός αριθμός προσώπων εμφανίστηκαν ως νέοι ή νέοι γεωργοί και έλαβαν δικαιώματα ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), βάσει ψευδών δηλώσεων.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την ιδιοκτησία ή τη μίσθωση βοσκοτόπων που είναι επιλέξιμοι για επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα την ψευδή εμφάνιση ενεργών γεωργικών δραστηριοτήτων.

Σε πολλές περιπτώσεις οι δηλωθέντες βοσκότοποι ήταν στην πραγματικότητα δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες προηγουμένως είχαν διατεθεί μόνο για χρήση από κτηνοτρόφους που δεν διέθεταν ιδιωτική γεωργική γη.

Έφοδος των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα εικονικά βοσκοτόπια

Οι βοσκότοποι αυτοί βρίσκονταν πολύ μακριά από τον πραγματικό τόπο κατοικίας των ατόμων που ισχυρίζονται ότι είναι ιδιοκτήτες ή μισθωμένοι.

Μέχρι και το 2024, τα ίδια άτομα συνέχισαν να υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου, καθιστώντας δυνατή τη χορήγηση δημόσιων βοσκοτόπων, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την ενεργοποίηση και τη διατήρηση των δικαιωμάτων ενίσχυσής τους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η παράνομη πρακτική ενδέχεται να έχει οργανωθεί συστηματικά με τη συμμετοχή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διέταξε τη διενέργεια τεσσάρων ερευνών στην Αθήνα και στην Κρήτη.

Όμως, η συγκέντρωση ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων στην έδρα του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδείχθηκε πολύ δύσκολη υπόθεση και καθυστέρησε σημαντικά μέχρι τα ξημερώματα.

Οι έρευνες διεξήχθησαν χάρη στην υποστήριξη του Τμήματος Εξέτασης Ψηφιακών Στοιχείων του Τμήματος Εγκληματολογικών Επιστημών της Ελληνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού είναι μύθος – Η πραγματική κρίση βρίσκεται αλλού

Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Από Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλα ναυλομεσιτικά γραφεία μέχρι διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες επάνδρωσης πλοίων, όλοι μιλούν για την έλλειψη αξιωματικών. Το τι φταίει όμως δεν μας έχει

Κικίλιας: Οι εκλογές θα κριθούν από τη δουλειά μας, όχι από τα νέα κόμματα…

«Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις όπως πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, κλπ- πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της ελληνικής

Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου – FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου * Το FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροναυτιλιακούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καθορίστηκε από περιφερειακές αεροναυτιλιακές διασκέψεις του ICAO, αναγνωρισμένο διεθνώς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2026 – Η ναυτιλιακή τεχνολογία αλλάζει ρυθμό και μετασχηματίζει τον κλάδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς εξέλιξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τα Ποσειδώνια 2026 να επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία έχει πλέον περάσει από το στάδιο της θεωρίας και των πιλοτικών εφαρμογών σε μια νέα εποχή ευρείας