«Καμπανάκι» για τα «βαρκάκια» που νοικιάζονται χωρίς δίπλωμα και τις ανεξέλεγκτες ταχύτητες σκαφών

«Βαρκάκια» χωρίς δίπλωμα, ανεξέλεγκτες ταχύτητες που αναπτύσσουν σκάφη και καταμαράν κατά τις εισόδους-εξόδους των λιμένων, σε στενά, διαύλους, καθώς και σε απόσταση αναπνοής από τους λουόμενους σε παραλίες.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών, κ. Βάλλης Γιώργος μιλά στο Iefimerida, για την επικινδυνότητα και τις συνέπειες που μπορεί να αποφέρει η κατάσταση που επικρατεί στο θαλάσσιο χώρο της χώρας μας. Ο ίδιος τονίζει τα προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια, για τα οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση.

«Δεν υπάρχει καμία λογική στο να νοικιάζονται βαρκάκια χωρίς δίπλωμα»

«Σκάφη, καταμαράν, ταχύπλοα μπαίνουν στα λιμάνια με 6 φορές υπέρβαση του ορίου ταχύτητας που ορίζει ο γενικος κανονισμός λιμένα χωρίς καμία επίπτωση. Βλέπουμε σε παραλίες με τους λουόμενους, ακτογραμμές, στενά, να μην υπάρχει καμία οριοθετήσει ανάλογα με την απόσταση και την ταχύτητα με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλα απόνερα και κυματισμούς και να βρίσκονται σε κίνδυνο και τα σκάφη αλλά και οι λουόμενοι.

Επιπλέον βαρκάκια νοικιάζονται χωρίς δίπλωμα ταχύπλοου. Οποιοδήποτε θέλει μέσω των διαφημίσεων στα social, με 50 και 100 ευρώ, μπορεί να πάρει, προκειμένου να κάνει κρουαζιέρα στα νησιά. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να πάρει μια βάρκα 30 μέτρων με μηχανή 50-60 ίππων, βάζει μέσα άλλους ανθρώπους και πάει γύρω γύρω στις παραλίες χωρίς να έχει καμία ιδέα. Αυτό γίνεται παντού. Είναι σαν να νοικιάσεις μηχανή ή αμάξι χωρίς δίπλωμα. Υπάρχει μία παλιά νομοθεσία που επιτρέπει να νοικιάζουν τα βαρκακια με μικρές μηχανές (μέχρι 30 ίππων) χωρίς δίπλωμα. Δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό».

Τα μέτρα

Ο κ. Βάλλης υποστηρίζει πως τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι αντίστοιχα με αυτά της Νότιας Γαλλίας.

«Ανάλογα με τις αποστάσεις ορίζονται και οι κόμβοι. Αυστηρή τήρηση του λιμένα με 5 κόμβους σε είσοδο και έξοδο. Ουσιαστικά να τηρούνται αυτά που ήδη υπάρχουν. Η Ελλάδα δεν έχει πάρει κάποια μέτρα, όπως για παράδειγμα στα στενά, περνάνε με ότι ταχύτητα θέλουν. Δεν έχουν οριοθετηθεί οι κομβοι. Όπως και στις παραλίες οι αποστάσεις και η ταχύτητα. Μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Εμείς μιλάμε για πρόληψη και ασφάλεια. Ακόμα δεν ξεκίνησε η σεζόν σκάφη παίρνουν φωτιά, ελικόπτερα πέφτουν, άνθρωποι αυτοκτονούν, φουσκωτά αναποδογυρίζουν».

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 100 ευρώ και αναδρομικά για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών

Νέα ρύθμιση προβλέπει επανυπολογισμό συντάξεων για δικαιούχους που εξαιρέθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Ποιοι ωφελούνται και τι αλλάζει Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις ειδικών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών φέρνει νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τους δικαιούχους να

Νέος ΚΟΚ: 100 ευρώ πρόστιμο σε κάθε επιβάτη που δεν φορά ζώνη

Παρότι η χρήση της είναι υποχρεωτική εδώ και δεκαετίες, πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να μην τη φορούν, υποτιμώντας τους κινδύνους αλλά και τις νομικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Τα πρόστιμα για οδηγούς και επιβάτες Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό

Το ψάρι που κλωνοποιεί τον εαυτό του και συνεχίζει να ευημερεί

Στα ποτάμια του Μεξικού και του νότιου Τέξας ζει ένα ιδιαίτερο είδος ψαριού που φαίνεται να αψηφά τους βασικούς κανόνες της εξέλιξης. Πρόκειται για την Amazon molly, ένα ψάρι που αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά άτομα και καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς τη συμβολή αρσενικών

Καταδίωξη ταχύπλοου με 31 μετανάστες στο Φαρμακονήσι – Συνελήφθη ο διακινητής

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ακτές του νησιού. Ο