Έρχονται αυξήσεις στον κατώτατο μισθό από 1η Ιανουαρίου 2026 – Τι ισχύει με τις τριετίες – Ποιοι θα δουν ενίσχυση έως και 13,5%

Σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων φέρνει το 2026, καθώς σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, ο κατώτατος μισθός θα ενισχυθεί από 3,5% έως και 13,5% από την 1η Ιανουαρίου 2026, με χιλιάδες εργαζόμενους να βλέπουν αναπροσαρμογές στους μισθούς τους.

Περισσότεροι από 200.000 νέοι εργαζόμενοι, που συμπληρώνουν τριετία μέσα στο 2025, αναμένεται να λάβουν αύξηση μεγαλύτερη του 10%, ενώ το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι μέσοι μισθοί θα ξεπεράσουν τις κυβερνητικές προβλέψεις και θα φτάσουν τα 1.650 ευρώ, έναντι του στόχου των 1.500 ευρώ που είχε τεθεί για το 2027.

Από τα 880 στα 911 ευρώ – Στα 1.000 ευρώ οι μεικτές αποδοχές με τις τριετίες

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Κυριακάτικη Απογευματινή”, ο κατώτατος μισθός από τα σημερινά 880 ευρώ θα αυξηθεί στα 911 ευρώ μέσα στο 2026, μειώνοντας την απόσταση από τον κυβερνητικό στόχο των 950 ευρώ που έχει τεθεί για το 2027.

Η διαφορά των 39 ευρώ από τον στόχο του 2027 φαίνεται πως θα καλυφθεί σταδιακά, ωστόσο για όσους συμπληρώνουν τριετία και εργάζονται με κατώτατο μισθό, η πραγματική αύξηση είναι εντυπωσιακή: θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 118,5 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 13,5%, με τις μικτές αποδοχές να πλησιάζουν τα 1.000 ευρώ.

Τι προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος

Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, εμφανίζεται αισιόδοξη για την εξέλιξη των μισθών τα επόμενα χρόνια. Όπως αναφέρεται, η προώθηση συλλογικών διαπραγματεύσεων σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο μοχλό αύξησης του εισοδήματος των μισθωτών.

Παράλληλα, εφόσον η μείωση εισφορών και η αύξηση μισθών συνοδευτούν από άνοδο του αριθμού των ασφαλισμένων, τότε τα έσοδα των Ταμείων όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά ενδέχεται να ενισχυθούν.

Πώς οδηγηθήκαμε εδώ: Τα νούμερα των τελευταίων ετών

Η συνολική τάση αυξήσεων στην ελληνική αγορά εργασίας ξεκίνησε το 2019 και συνεχίζεται με συστηματικές αναπροσαρμογές:

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 640 ευρώ το 2019, στα 880 ευρώ το 2024.

Το «πάγωμα» στις τριετίες (που ίσχυε από τα χρόνια της κρίσης) άρθηκε, δίνοντας περιθώριο μεγαλύτερων αποδοχών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Η πολιτική ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος συνδυάζεται με προσαρμογή στον πληθωρισμό, χωρίς να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Τι σημαίνει αυτό για τον εργαζόμενο

Εργαζόμενοι που σήμερα αμείβονται με κατώτατο μισθό και θα έχουν συμπληρώσει τριετία έως το 2026, θα δουν διψήφιες αυξήσεις.

Η επαναφορά των προσαυξήσεων τριετίας αποτελεί καθοριστικό βήμα για την αποκατάσταση της διαβάθμισης μισθών με βάση την εμπειρία.

Η συνολική πορεία δείχνει ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, χωρίς μεγάλες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Ποιοι αρχηγοί θα πάνε Προεδρικό, ποιοι… το σκέφτονται, ποιοι είπαν «όχι» και ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η φετινή δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους πολιτικούς

Ο «αστυνομικός» γάτος Nimis που «περιπολεί» τους δρόμους του Άμστερνταμ

Η «αστυνομική γάτα» του Άμστερνταμ έχει γίνει viral στο TikTok, με τα βίντεό της να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια προβολές. Ο γάτος, που ονομάζεται Nimis, ζει σε ένα πλωτό σπίτι και ξεχωρίζει χάρη στο κίτρινο γιλέκο που φορά, το οποίο θυμίζει αστυνομική στολή. Κάθε μέρα συνοδεύει την ιδιοκτήτριά του, Lydia Farber, στις βόλτες τους στα κανάλια

Κακοκαιρία μέχρι το Σάββατο: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες – «Κόκκινη προειδοποίηση»

Κακοκαιρία προβλέπεται από την Παρασκευή 24/7 μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 25/7 στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται από κατά τόπους ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια),