ΠΕΑΛΣ/Καύσωνας και εξωτερικές υπηρεσίες: Προτεραιότητα η διοικητική μέριμνα για την υγεία και την ασφάλεια των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ενόψει της κορύφωσης του καύσωνα και των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, η ΠΕΑΛΣ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την αγωνία της για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος να εκτελέσουν καθήκοντα σε εξωτερικούς χώρους, συχνά για πολλές ώρες, με απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Η πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά τα στελέχη, ειδικά σε περιβάλλοντα με ακραίες θερμοκρασίες, αναδεικνύει τη διαχρονική απουσία θεσμοθετημένης διοικητικής μέριμνας. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, εξακολουθεί να απουσιάζει μια συγκροτημένη πολιτική πρόληψης, υποστήριξης και προστασίας των στελεχών που ασκούν τα καθήκοντά τους, υπό συνθήκες ιδιαίτερης θερμικής καταπόνησης.

Κατανοούμε πλήρως ότι ο επιχειρησιακός ρόλος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θέτει στο επίκεντρο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την ασφάλεια των πολιτών. Ωστόσο, η φροντίδα για εκείνους που καλούνται να διαφυλάξουν αυτή την ασφάλεια δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο. Η ασφάλεια των πολιτών προϋποθέτει την ασφάλεια και την υγειονομική προστασία των στελεχών.

Η ΠΕΑΛΣ καλεί για:

  • την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης και υποστήριξης των στελεχών που εργάζονται σε εξωτερικές υπηρεσίες υπό ακραίες θερμοκρασίες (συνεχή δυνατότητα διανομής κρύου νερού, δημιουργία κλιματιζόμενων χώρων παραμονής/διαλείμματος των στελεχών κλπ)

  • την εν γένει θέσπιση σταθερού και θεσμοθετημένου πλαισίου διοικητικής μέριμνας.

  • την αυστηρή οριοθέτηση ωραρίου προσαρμοσμένου στις ανάγκες και απαιτήσεις των εξωτερικών υπηρεσιών ιδιαίτερα κατά τις εν λόγω συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΕΑΛΣ επαναφέρει την πρότασή της για τη σύσταση αυτόνομης Διεύθυνσης Διοικητικής Μέριμνας στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με αποστολή την καταγραφή, αξιολόγηση και ικανοποίηση των αναγκών των στελεχών. Η ύπαρξη μιας τέτοιας δομής δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία της υγείας, της ευημερίας και της αξιοπρέπειας του προσωπικού.

Για την ΠΕΑΛΣ η μέριμνα για τον άνθρωπο που υπηρετεί δεν αποτελεί απλώς ηθική υποχρέωση — είναι αναγκαία συνθήκη επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας.

Για το Δ.Σ.

              Ο Πρόεδρος            Ο Γενικός Γραμματέας

    Γραβάνης Γρηγόριος       Φύκας Γεώργιος

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαγοκέφαλοι, λεοντόψαρα και δεκάδες ξενικά είδη: Γιατί γεμίζουν οι ελληνικές θάλασσες με «εισβολείς»

Οι ελληνικές θάλασσες αλλάζουν με ρυθμούς που μέχρι πρόσφατα θα θεωρούνταν απίθανοι. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η κλιματική αλλαγή και η αυξημένη θαλάσσια διασύνδεση έχουν ανοίξει τον δρόμο για την εγκατάσταση δεκάδων ξενικών ειδών στις ελληνικές ακτές, μεταμορφώνοντας σταδιακά τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Το φαινόμενο αυτό

Stuttgarter Zeitung: «Σε ποιον ανήκει το Αιγαίο;»

Η Stuttgarter Zeitung φιλοξενεί ρεπορτάζ για την πολυετή νομική διαμάχη Ελλάδας–Τουρκίας για το προκλητικό τουρκικό τουριστικό σλόγκαν «Turkaegean» (Τουρκικό Αιγαίο). Το δημοσίευμα επισημαίνει: «Πολλοί άνθρωποι συνδέουν αυθόρμητα το Αιγαίο με ελληνικά νησιά διακοπών όπως η Μύκονος, η Πάρος ή η Σαντορίνη. Οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες, από την

Aνοικτά σύνορα εντός ΕΕ απαιτεί η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Γερμανία και οκτώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τερματίσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εντός του Χώρου Σένγκεν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, εκτός από τη Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία,