Μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα: Αυτονόητη η αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας όταν δεν κατατίθενται σχέδια πτήσης για το FIR Αθηνών

Την άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας προκάλεσαν οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι η Αθήνα κλιμακώνει την ένταση στις σχέσεις της με την Τουρκία επειδή απογείωσε «οπλισμένα F-16» κατά «άοπλου τουρκικού αεροσκάφους επιτήρησης».

Τα κρατικά αεροσκάφη πρέπει να υποβάλλουν σχέδια πτήσης πριν από την είσοδό τους στο FIR Αθηνών ξεκαθάρισαν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχολιάζοντας όσα ανέφεραν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Από το Πεντάγωνο επισημάνθηκε επίσης ότι «κάθε κρατική πτήση οφείλει να υποβάλει σχέδιο πτήσης, σύμφωνα με τους κανόνες του ICAO, για να εισέλθει στο FIR Αθηνών» απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις κουτοπονηριές της Τουρκίας περί «ενημέρωσης» της Αθήνας μέσω ΝΑΤΟ.

«Όταν αυτό δεν γίνεται (σ.σ. η κατάθεση σχεδίων πτήσης), η ελληνική Πολεμική Αεροπορία οφείλει να προβαίνει σε διαδικασία αναγνώρισης αγνώστου εισερχόμενου ίχνους», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε ισχυριστεί ότι η πτήση του τουρκικού αεροσκάφους ήταν εν γνώσει του ΝΑΤΟ και των ελληνικών αρχών και ότι η Ελλάδα, «σε αυτό το άοπλο αεροσκάφος αντέδρασε με δύο οπλισμένα αεροσκάφη F-16 από το αεροδρόμιο του Καστελίου στην Κρήτη».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αυτήν την εβδομάδα, δύο οπλισμένα τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου την περασμένη Δευτέρα, χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβιάζοντας το FIR Αθηνών. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν από ελληνικά.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού είναι μύθος – Η πραγματική κρίση βρίσκεται αλλού

Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Από Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλα ναυλομεσιτικά γραφεία μέχρι διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες επάνδρωσης πλοίων, όλοι μιλούν για την έλλειψη αξιωματικών. Το τι φταίει όμως δεν μας έχει

Κικίλιας: Οι εκλογές θα κριθούν από τη δουλειά μας, όχι από τα νέα κόμματα…

«Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις όπως πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, κλπ- πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της ελληνικής

Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου – FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου * Το FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροναυτιλιακούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καθορίστηκε από περιφερειακές αεροναυτιλιακές διασκέψεις του ICAO, αναγνωρισμένο διεθνώς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2026 – Η ναυτιλιακή τεχνολογία αλλάζει ρυθμό και μετασχηματίζει τον κλάδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς εξέλιξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τα Ποσειδώνια 2026 να επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία έχει πλέον περάσει από το στάδιο της θεωρίας και των πιλοτικών εφαρμογών σε μια νέα εποχή ευρείας