Πώς φεύγουν οι βάρκες για την Κρήτη από το «στρατόπεδο συγκέντρωσης» των δουλεμπόρων στο Τομπρούκ – Βίντεο ντοκουμέντο

Βίντεο-ντοκουμέντο από «στρατόπεδο συγκέντρωσης» δουλεμπορικού δικτύου στο Τομπρούκ της Λιβύης, από όπου εκκινούν γεμάτα με πρόσφυγες και μετανάστες τα μεγάλα σιδερένια αλιευτικά σκάφη αλλά και μικρότερα ξύλινα με προορισμό τη Γαύδο και την Κρήτη, δημοσιεύει το ieidiseis.

Το βίντεο γυρίστηκε μόλις πριν από περίπου έξι ημέρες και αποτυπώνει το πως οι διακινητές δίνουν εντολές στους μετανάστες να κάτσουν στοιβαγμένοι σε συγκεκριμένα σημεία στις ακτές του Τομπρούκ μέχρι να επιβιβαστούν στα σκάφη. Τα κυκλώματα διακινητών έχουν στήσει μία καλοκουρδισμένη μηχανή για να προωθούν χιλιάδες μετανάστες από τη Λιβύη στην Ελλάδα.

Απόβαση μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία του iEidiseis που δείχνει μεγάλα φορτηγά να μεταφέρουν στις ακτές του Τομπρούκ ογκώδη ξύλινα σκάφη, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα δρομολόγια Λιβύη-Γαύδος. Οι οργανώσεις των δουλεμπόρων δεν σταματούν τα ταξίδια παρά το χειμώνα και τις ακραίες σε πολλές περιπτώσεις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες. Τα τελευταία τέσσερα 24ωρα έφτασαν σε Κρήτη και Γαύδο από το Τομπρούκ τέσσερα διαφορετικά σκάφη, με πάνω από 700 μετανάστες.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες ένα αλιευτικό σκάφος με 540 μετανάστες έμεινε ακυβέρνητο ανοιχτά της Κρήτης, ξυπνώντας μνήμες από το εφιαλτικό ναυάγιο της Πύλου. Είχε αποπλεύσει το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου από το Τομπρούκ με τον καθένα από τους επιβαίνοντες να πληρώνει από 3000 έως 5000 ευρώ για να φτάσει στην Ελλάδα.

Το Λιμενικό μπόρεσε να διασώσει στις 20 Δεκεμβρίου (όταν δηλαδή έφτασαν 16 μίλια ανοιχτά της Γαύδου) όλους τους επιβαίνοντες, ενώ συνελήφθησαν πέντε Αιγύπτιοι ως διακινητές. Τα κυκλώματα της Λιβύης συνηθίζουν να βάζουν καπετάνιους Αιγύπτιους με εμπειρία στη θάλασσα.

Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα διασώθηκαν ακόμα 80 μετανάστες από δύο λέμβους και πάλι νότια της Γαύδου και πάλι βραδινές ώρες με κακές καιρικές συνθήκες. Και σε αυτή την περίπτωση το σημείο εκκίνησης ήταν το Τομπρούκ. Ένας 27χρονος Σουδανός αναγνωρίστηκε από τους επιβαίνοντες ως διακινητής.

Το περασμένο Σάββατο εντοπίστηκε στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου ένας 25χρονος Σουδανός, ο οποίος είναι διακινητής που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες από τη Λιβύη μαζί με 58 μετανάστες με προορισμό την Κρήτη. Η τελευταία άφιξη ήταν μόλις χθες όταν το Λιμενικό εντόπισε λέμβο με 35 μετανάστες 2,5 μίλια νότια της Ψαρής Φοράδας στην Ιεράπετρα.

Πηγές από την Κρήτη τονίζουν ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση εν μέσω του χειμώνα, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να λάβει χώρα κάποιο νέο πολύνεκρο ναυάγιο. Τα δίκτυα των διακινητών εμφανίζονται αποφασισμένα να συνεχίσουν να «σπρώχνουν» βάρκες στην Ελλάδα αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που διατρέχουν χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες που δεν ξέρουν μπάνιο και μωρά.

 

ieidiseis.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού είναι μύθος – Η πραγματική κρίση βρίσκεται αλλού

Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Από Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλα ναυλομεσιτικά γραφεία μέχρι διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες επάνδρωσης πλοίων, όλοι μιλούν για την έλλειψη αξιωματικών. Το τι φταίει όμως δεν μας έχει

Κικίλιας: Οι εκλογές θα κριθούν από τη δουλειά μας, όχι από τα νέα κόμματα…

«Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις όπως πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, κλπ- πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της ελληνικής

Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου – FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου * Το FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροναυτιλιακούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καθορίστηκε από περιφερειακές αεροναυτιλιακές διασκέψεις του ICAO, αναγνωρισμένο διεθνώς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2026 – Η ναυτιλιακή τεχνολογία αλλάζει ρυθμό και μετασχηματίζει τον κλάδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς εξέλιξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τα Ποσειδώνια 2026 να επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία έχει πλέον περάσει από το στάδιο της θεωρίας και των πιλοτικών εφαρμογών σε μια νέα εποχή ευρείας