ια άγρια γυναικοκτονία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, στην Καλαμάτα, με τον καθ’ ομολογίαν δράστη, 41 ετών, να δολοφονεί τη σύζυγό του, 39 ετών, με πολλαπλές μαχαιριές, ενώ τα δύο παιδιά του ζευγαριού, 6 και 10 ετών, κοιμόντουσαν στο διπλανό δωμάτιο.
Το ζευγάρι δεν είχε καταγεγραμμένο από την αστυνομία ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας, ούτε είχε σημειωθεί κάποια καταγγελία, ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, ερχόταν συχνά σε έντονη αντιπαράθεση και καβγάδες. Οι γείτονες ήταν που ειδοποίησαν τις αρχές ακούγοντας ουρλιαχτά, όμως, παρότι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν γρήγορα στο διαμέρισμα στην οδό Βασιλίσσης Ολγας, ήταν ήδη αργά για την 39χρονη.
Ορισμένοι περίοικοι υποστηρίζουν ότι η άγρια δολοφονημένη γυναίκα είχε ακουστεί πρόσφατα να φωνάζει στον σύζυγό της «εάν με ξαναχτυπήσεις, θα καλέσω την αστυνομία», ενώ κάποιοι μιλούν για παθολογική ζήλια του 41χρονου. Ο δράστης από την πλευρά του φέρεται να υποστηρίζει ότι η 39χρονη τον προσέγγισε κρατώντας μαχαίρι και εκείνος προσπάθησε να την αφοπλίσει. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το φονικό όπλο βρέθηκε στα χέρια της δολοφονημένης γυναίκας και εξετάζεται εάν το τοποθέτησε εκεί ο δράστης με σκοπό να παραπλανήσει τις αρχές.
Περισσότερες απαντήσεις αναμένεται πάντως να προκύψουν μετά την ιατροδικαστική έκθεση, αλλά και από τη νεκροψία – νεκροτομή. Τα δύο παιδιά του ζευγαριού μεταφέρθηκαν από τους αστυνομικούς στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας για προληπτικούς λόγους και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ η Εισαγγελία αναμένεται να αποφασίσει ποιος θα αναλάβει την επιμέλειά τους.
«Δεν είναι απλώς μια τραγωδία»
«Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την έμφυλη βία. Δεν πρόκειται να συνηθίσουμε τις γυναικοκτονίες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά, που ζητά οι γυναικοκτονίες να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένα περιστατικά και εγκλήματα πάθους και να προχωρήσει επιτέλους η θεσμική κατοχύρωση του όρου. Σε ακόμα μία διαλυμένη οικογένεια και δύο παιδιά που θα μεγαλώσουν με το τραύμα μιας αδιανόητης απώλειας αναφέρθηκε εκ μέρους του τομέα Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ η βουλεύτρια Ελενα Ακρίτα, που τόνισε ότι δεν πρέπει να συνηθίσουμε τις νεκρές γυναίκες χωρίς να λέμε ότι πρόκειται για γυναικοκτονίες.
Στο πολύ σοβαρό θέμα της φροντίδας των δύο παιδιών του ζευγαριού αναφέρθηκε χθες η Πρωτοβουλία κατά των γυναικοκτονιών, που μεταξύ άλλων σημειώνει: «Για την τύχη και τη ζωή των παιδιών που αφήνουν πίσω τους οι γυναικοκτονίες, καμία πρόνοια. Καμία ουσιαστική υποστήριξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ηλικιωμένοι παππούδες και γιαγιάδες, χωρίς επαρκείς πόρους και βοήθεια, αναλαμβάνουν τη φροντίδα των εγγονών τους. Το κάνουν ενώ παλεύουν με τον δικό τους πόνο και πένθος και ενώ προσπαθούν να παρακολουθήσουν τις δικαστικές διαδικασίες, διεκδικώντας τη δικαίωση της μνήμης των αγαπημένων τους ανθρώπων».
Την έντονη διαμαρτυρία της για τον τρόπο κάλυψης από τα τοπικά ΜΜΕ της άγριας γυναικοκτονίας ως «τραγωδίας» εξέφρασε, τέλος, η αυτοοργανωμένη συλλογικότητα της Καλαμάτας «Φεμινιστική».



