Τάνκερ: Φρενίτιδα επιστροφών στο Ομάν με την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας ειρήνης ΗΠΑ – Ιράν

Του Γεράσιμου Σεραφειμίδη

Ξεκίνησε η μεγάλη επιστροφή των VLCCs στον Περσικό Κόλπο με την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, ωστόσο η εξεύρεση απασχόλησης για όλα αυτά τα πλοία ενδέχεται να αποδειχθεί πιο δύσκολη από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Maritime Optima, συνολικά 58 VLCCs βρίσκονταν χθες στον Κόλπο του Ομάν, μετά και την επίσημη επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ την Πέμπτη.

Μεταξύ των πιο πρόσφατων αφίξεων συγκαταλέγονται τρία πλοία της νοτιοκορεατικής Sinokor: το VLCC Angola Prosperity χωρητικότητας 300.000 dwt (κατασκευής 2021), το V Advance 299.700 dwt (κατασκευής 2019) και το Croatia Prosperity 298.000 dwt (κατασκευής 2010).

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την τάση μεγάλων πλοιοκτητών να εκμεταλλευθούν την αναμενόμενη έκρηξη ναυλώσεων που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει με την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Όμως, η Fearnleys σύμφωνα με το TradeWinds εμφανίζεται πιο επιφυλακτική απέναντι στο αφήγημα της “βιαστικής επιστροφής” των πλοίων στον Περσικό Κόλπο. Όπως επισημαίνει, οι πλοιοκτήτες θα απαιτήσουν ιδιαίτερα υψηλά ναύλα για να αναλάβουν το ρίσκο ενός ταξιδιού προς τον Κόλπο, ενώ οι ναυλωτές ενδέχεται να μην είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τα ποσά που τους ζητάνε.

“Υπάρχει μια τιμή για τα πάντα, καθώς το χρήμα μιλάει. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των απαιτήσεων των πλοιοκτητών που είναι διατεθειμένοι να κινηθούν εκτός των συνηθισμένων προτύπων και των ποσών που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν οι ναυλωτές θα χρειαστεί εξαιρετική διαμεσολάβηση για να γεφυρωθεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Fearnleys.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν τις τελευταίες ημέρες ότι η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ  θα λειτουργήσει θετικά, αν και με αυξημένη μεταβλητότητα, για την αγορά των δεξαμενόπλοιων. Θεωρούν, επίσης, ότι τα πρώτα πλοία που θα αποπλεύσουν θα είναι εκείνα που βρίσκονται ήδη φορτωμένα εντός του Περσικού Κόλπου, και με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και η Fearnleys.

Η ναυλομεσιτική εταιρεία σημειώνει επίσης ότι οι πλοιοκτήτες αξιολογούν πλέον και εναλλακτικές εμπορικές διαδρομές, συγκρίνοντας τις αποδόσεις που μπορούν να επιτύχουν εκτός Μέσης Ανατολής.

Ενδεικτικά, την Τετάρτη το Tankers International ανέφερε ότι το VLCC New Achievement χωρητικότητας 314.000 dwt (κατασκευής του 2015), που συνδέεται με την κινεζική China Merchants Energy Shipping μέσω της AMCL, ναυλώθηκε από τη Vitol για ταξίδι από τον Κόλπο του Ομάν προς την Κίνα με ημερήσιο ισοδύναμο ναύλο σχεδόν 159.000 δολάρια.

Τα VLCCs κατέγραψε επίσης την Πέμπτη μία ακόμη  ναύλωση, που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής,  για το πλοίο New Spring χωρητικότητας 296.400 dwt (κατασκευής του 2011), επίσης της AMCL, με ημερήσιο ισοδύναμο ναύλο 110.364 δολάρια για το ίδιο δρομολόγιο. Και τα δύο πλοία αναμένεται να φορτώσουν φορτία στις αρχές Ιουλίου, προσφέροντας μια πρώτη ένδειξη για τα επίπεδα στα οποία ενδέχεται να κινηθεί η αγορά των VLCCs μετά την επανεκκίνηση των εξαγωγών πετρελαίου από την περιοχή.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατευθυνόμενα βλήματα SPIKE NLOS στα Apache: Άρχισε η διαδικασία τοποθέτησης των συστημάτων στα επιθετικά ελικόπτερα

Η διαδικασία τοποθέτησης των κατευθυνόμενων βλημάτων SPIKE NLOS στα επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού έχει πλέον αρχίσει, σηματοδοτώντας ένα από τα σημαντικότερα βήματα αναβάθμισης της ισχύος πυρός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πληροφορίες του OnAlert αναφέρουν ότι στελέχη της ισραηλινής κατασκευάστριας εταιρείας Elbit σε συνεργασία με τεχνικούς της Αεροπορίας

Πειραιάς: Πως έφερε η Αστυνομία στο “φως” μεγάλο “κύκλωμα” απατεώνων. Πως εξαπατούσαν τους πολίτες

Διεθνές «κύκλωμα» απατεώνων, που εξαπατούσαν, με διάφορα τεχνάσματα, ανύποπτους πολίτες, αποκαλύφθηκε στον Πειραιά! Η… άκρη του νήματος βρέθηκε όταν μετά από καταγγελία μιας γυναίκας αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πειραιά συνέλαβαν έναν 30χρονο αλλοδαπό, που είχε προσπαθήσει να

Έμπρακτη στήριξη της Ε.Α.Α.Λ.Σ στα εν ενεργεία στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. – Δωρεά εξοπλισμού στο ΠΛΣ 624

Πειραιάς, 19 Ιουνίου 2026 Αρ.Πρωτ.: 49/26 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΕΑΑΛΣ) βρίσκεται σταθερά και με υπερηφάνεια στο πλευρό των συναδέλφων μας που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, αναγνωρίζοντας το δύσκολο και απαιτητικό έργο που επιτελούν καθημερινά

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στον Πειραιά

Ο Δήμος Πειραιά γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και προσκαλεί τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, την Κυριακή 21 Ιουνίου 2026, στις 18:00, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Με τη συμμετοχή χορωδιών,