Ακαθάριστα οικόπεδα: Σε εφαρμογή το σχέδιο ελέγχων σε όλη τη χώρα – Βαριά πρόστιμα

Έληξε τη Δευτέρα 22 Ιουνίου η προθεσμία για τον καθαρισμό και τη δήλωση οικοπέδων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη έλεγχοι για ακαθάριστα οικόπεδα σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου.

Συνολικά 765.489 δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων καταγράφηκαν με την ολοκλήρωση της σχετικής προθεσμίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Παρά την αύξηση των δηλώσεων σε σχέση με πέρυσι, το υπουργείο επισημαίνει ότι οι καθαρισμοί πρέπει να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ από χθες ξεκίνησαν οι έλεγχοι για τα ακαθάριστα οικόπεδα σε όλη τη χώρα.

Με την ολοκλήρωση της προθεσμίας για τον καθαρισμό και τη δήλωση οικοπέδων στην πλατφόρμα akatharista.gov.gr, καταγράφηκαν συνολικά 765.489 δηλώσεις καθαρισμού, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παρά τη σημαντική αύξηση των δηλώσεων, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί ιδιωτικοί και δημοτικοί χώροι που δεν έχουν ακόμη καθαριστεί, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συνέχιση των παρεμβάσεων πρόληψης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Από χθες Τρίτη 23 Ιουνίου τέθηκε σε εφαρμογή το πλαίσιο ελέγχων για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Οι Δήμοι έχουν την κύρια ευθύνη για τη διενέργεια των ελέγχων και την επιβολή των προβλεπόμενων μέτρων. Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες θα πραγματοποιούν ελέγχους επί των καταγγελιών, ενώ παράλληλα θα καταγράφουν ακαθάριστα οικόπεδα και επικίνδυνους χώρους και θα διαβιβάζουν τις σχετικές αναφορές στους αρμόδιους Δήμους.

Βαριά πρόστιμα

Πρόστιμο 500 ευρώ επιβάλλεται σε όλους όσοι δεν έχουν καθαρίσει το οικόπεδό τους και δεν έχουν υποβάλει δήλωση. 100 ευρώ επιβάλλεται σε όλους όσοι έχουν προχωρήσει σε καθαρισμό αλλά δεν έχουν υποβάλει τη σχετική δήλωση. Πρόστιμο ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για μη καθαρισμό οικοπέδου ή ακάλυπτου χώρου με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ και ανώτατο όριο τα 2000 ευρώ, ενώ η υποβολή ψευδούς δήλωσης τιμωρείται με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς δήλωσε:

«Η πρόληψη δεν σταματά με τη λήξη της προθεσμίας για τα ακαθάριστα και την πλατφόρμα. Υπάρχουν ακόμη αρκετοί χώροι που πρέπει να καθαριστούν και η προσπάθεια συνεχίζεται. Καλώ ιδιώτες και Δήμους να καθαρίσουν και να διατηρήσουν τους χώρους καθαρούς σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν τώρα δουλέψουμε για να αφαιρεθεί η καύσιμη ύλη και να μειώσουμε τον κίνδυνο, τότε θα πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι οι καθαρισμοί να γίνουν κουλτούρα και υποχρέωση όλων μας».

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα παρακολουθεί στενά την πορεία των ελέγχων και των παρεμβάσεων σε όλη τη χώρα, με στόχο τη μείωση της καύσιμης ύλης και την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

 ertnews.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Οι ΗΠΑ εγκρίνουν κινητήρες για το μαχητικό Kaan – Συμφωνία άνω των 700 εκατ. δολαρίων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται έτοιμες να δώσουν το «πράσινο φως» για την πώληση δεκάδων κινητήρων αεροσκαφών στην Τουρκία, σε μια συμφωνία που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η κίνηση αναμένεται να ενισχύσει το

Συμμετοχή του Γραφείου Αθλητισμού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στις «Ημέρες Θάλασσας 2026»

Το Γραφείο Αθλητισμού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, συμμετείχε ενεργά την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στην εκδήλωση του «Τζάμπολ Αγάπης», στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας 2026» στον Πειραιά. Η δράση, που συμπληρώνει δέκα χρόνια προσφοράς, αποτέλεσε μια γιορτή αθλητισμού

Βασίλης Κικίλιας από Ρώμη: Συμμαχία Ελλάδας- Ιταλίας για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και των λιμένων

«Η Ελλάδα και η Ιταλία θα συνεχίσουν να δίνουν κοινές μάχες για την υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και των ευρωπαϊκών λιμένων, καθώς και για μια δίκαιη και ρεαλιστική ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλιακής βιομηχανίας που δεν θα επιβαρύνει τη

Αποθήκευση ενέργειας: το επόμενο βήμα για να αξιοποιήσουμε το ενεργειακό πλεονέκτημα της Ελλάδας

 Η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: άφθονη παραγωγή καθαρής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προσφέρουν σήμερα από τις πιο οικονομικές μορφές ηλεκτροπαραγωγής και μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα. Το