Το 2023 επανέρχονται οι μισθοί στα προ της πανδημίας επίπεδα

Το βαρύ κόστος του κορωνοιού για τις αμοιβές. Οι δύο αυξήσεις του 2022 και το αίτημα της ΓΣΕΕ για νέο κατώτατο στα 809 ευρώ.

Διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό αναμένεται να δοθεί εντός του 2022, ωστόσο οι μέσοι μισθοί δεν πρόκειται να επανέλθουν στα προ της πανδημίας επίπεδα, πριν από τις αρχές του 2023.

Την ίδια ώρα η ακρίβεια καλπάζει και η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν το κύμα ανατιμήσεων να επελαύνει εδώ και μήνες στη χώρα μας. Μετά τα 751 ευρώ η Συνομοσπονδία προτείνει να ακολουθήσει η προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ.

Ωστόσο όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το μέσο επίπεδο των μισθών στην χώρα μας, θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, τον Ιανουάριο του 2023. Δηλαδή θα διαμορφωθεί στα 1.195 ευρώ (μεικτά), ποσό που αντιστοιχεί στους μισθούς του Δεκεμβρίου του 2019, δύο μόλις μήνες πριν το πρώτο lockdown. Αντιστοίχως, η ελληνική οικονομία – ως προς το ύψος του ΑΕΠ – θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, επίσης αρχές του 2023.

Οι απώλειες του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης μισθωτών, μειώθηκε κατά 2,5% στην διάρκεια της πανδημίας.

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με μελέτη του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) οφείλονταν κυρίως στη μείωση των ωρών εργασίας. Σύμφωνα, με μελέτη της Oxford Economics (Μάϊος 2021), το μέσο επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της πανδημίας στο τέλος του 2022.

Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από μελέτη των πανεπιστημιακών κ. Σ. Ρομπόλη (ομότιμου καθηγητή του Παντείου πανεπιστημίου) και Β. Μπέτση (διδάκτορα του ιδίου πανεπιστημίου) υπό το πρίσμα της οποίας τίθενται το επίπεδο των μισθών και οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά από αυτή.

Ένας επιπλέον λόγος, που θα συμβάλει στην καθυστερημένη επάνοδο των μισθών, είναι η αυξημένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας (ελαστικό οκτάωρο, μη αμειβόμενη υπερωρία, ατομική συμφωνία, παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δραστηριότητας, κ.λ.π.).

Στην έρευνα ασκείται οξύτατη κριτική στην επιλογή της κυβέρνησης για την επιλογή συγκεκριμένων μέτρων που επιφέρουν απώλειες εισοδήματος όπως η εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου και η μείωση της αμοιβής των υπερωριών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο