Ελληνοτουρκικά: Με πλοία των 45 κόμβων βάζει δύσκολα στην Τουρκία η Ελλάδα

Θέλει ταχύτητα στις αντιδράσεις της η Ελλάδα.
Ελληνοτουρκικά: Με πλοία των 45 κόμβων σοκάρει την Τουρκία η Ελλάδα – Τέσσερα έως έξι αμερικανικά MK VI από τα αποθέματα της αμερικανικής ακτοφυλακής στην Αθήνα.
Το Mark VI έχει μήκος 25,8 μέτρα, διαθέτει 10μελες πλήρωμα ενώ μπορεί να μεταφέρει οκτώ επιπλέον άτομα.
Το σκάφος μπορεί να εκτελέσει αποστολές, όπως περιπολία ρηχών περιοχών, επιχειρήσεις έρευνας και κατάσχεσης, συνοδεία υψηλής αξίας μονάδων του στόλου σε ξένα λιμάνια και υποστήριξη δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων.
Έχει μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβους (83 χιλιόμετρα την ώρα) και ταχύτητα πλεύσης 25 κόμβους.
Το επιχειρησιακό του εύρος φτάνει στα 1.280 χλμ.
Ο τυπικός οπλισμός του αποτελείται από δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα Mk 38 Mod 2 25 mm και έξι πολυβόλα Browning .50
Από το πίσω κατάστρωμα των MK VI μπορούν να εκτοξεύονται μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και μη επανδρωμένα υποθαλάσσια οχήματα (UUV).
Στις αρχές του 2021, το Ναυτικό των ΗΠΑ εξέφρασε την πρόθεσή του να τα εκποιήσει μέχρι το τέλος του έτους για λόγους εξοικονόμησης κόστους.
Από αυτό το απόθεμα η Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα πάρει τέσσερα έως έξι πλοία.
H Oυκρανία ήδη πήρε δύο MK VI ενώ συνολικά θα πάρει δωρεάν έξι (σ.σ. άλλα τέσσερα) και θα πληρώσει τα υπόλοιπα δέκα (σ.σ. σύνολο 16).
Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ρωτήθηκαν εάν ήταν δυνατή η πώληση των «Blackhawk» και «Osprey V22» στην Ελλάδα, κατόπιν παραγγελίας, με το ελληνικό αίτημα να διαβιβάζεται προφορικά πρόσφατα.
Δεν έχει ληφθεί ακόμη απάντηση από τις ΗΠΑ, οι οποίες για τα Osprey V22 μέχρι στιγμής έχουν δώσει ειδική άδεια μόνο για την Ιαπωνία.
Το Osprey V22 είναι ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών, με δυνατότητες κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) και σύντομης απογείωσης και προσγείωσης (STOL).
Έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζει τη λειτουργικότητα ενός συμβατικού ελικοπτέρου με την μεγάλη εμβέλεια και υψηλή ταχύτητα ενός ελικοφόρου αεροσκάφους.
Η Ελλάδα έχει ξανακάνει αίτημα για τα Osprey V22 όμως τότε δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημα από τις ΗΠΑ.
Τα συγκεκριμένα ελικοφόρα αεροπλάνα τα έχει ζητήσει και το Ισραήλ ενώ θεωρούνται ιδανικά για ταχεία μεταφορά προσωπικού σε ελληνικά νησιά ή ακόμα και την Κύπρο αν χρειαστεί.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο