Μήνυμα Μπάιντεν σε Πούτιν: Μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα άλλαζε τον κόσμο

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν έχει μόλις παραδώσει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσιγκτον στις απαιτήσεις της Μόσχας. Από το περιεχόμενο τους εξαρτάται εάν η ρωσο-ουκρανική κρίση θα οδηγηθεί σε αποκλιμάκωση ή σε περαιτέρω εντάσεις.

«Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, προτιμούμε τη διπλωματία και είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε όπου υπάρχει πιθανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας εφ’ όσον η Ρωσία αποκλιμακώσει τις επιθετικές της ενέργειες έναντι της Ουκρανίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα συνεχίζει την επίδειξη ισχύος με ταυτόχρονες στρατιωτικές ασκήσεις στη μεθόριο με την Ουκρανία, την Κριμαία, τη Βαλτική αλλά και τη θάλασσα του Μπάρεντς στην Αρκτική. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν απειλεί με κυρώσεις εναντίον του ίδιου του Ρώσου προέδρου Πούτιν με το επιχείρημα ότι ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

«Εάν ο Πούτιν εισέβαλλε με όλες αυτές τις δυνάμεις, θα επρόκειτο για τα μεγαλύτερη εισβολή μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα άλλαζε τον κόσμο», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου που προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα έβλαπτε προσωπικά τον Πούτιν αλλά θα ισοδυναμούσε με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

«Δεν είναι οδυνηρό, είναι πολιτικά καταστροφικό», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αν και το Λονδίνο δείχνει να συμφωνεί με την Ουάσιγκτον όσον αφορά τις στοχευμένες προσωπικές κυρώσεις, άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και για αυτό η Άνγκελα Μέρκελ κι εγώ παροτρύναμε τους Ευρωπαίους εταίρους να ξεκινήσουν ένα δομημένο διάλογο με τη Ρωσία πριν από λίγους μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο και με την ίδια αποφασιστικότητα αλλά και νηφαλιότητα θα μιλήσω στο Ρώσο πρόεδρο Πούτιν το πρωί της Παρασκευής», επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Κι ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δηλώνει ότι η απειλή εναντίον της Ουκρανίας ισοδυναμεί μα απειλή εναντίον της Ευρώπης, το Κίεβο προσπαθεί να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα δεν είναι αρκετές για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Ανάλυση

Η επιβολή κυρώσεων στον ηγέτη μιας μεγάλης δύναμης και μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι απλή υπόθεση. Ενδεχόμενες δυτικές κυρώσεις εναντίον του Ρώσου προέδρου Πούτιν θα προκαλούσαν χάος στον ΟΗΕ και θα δυσχέραιναν τη συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα όπως η αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Θα καθιστούσαν επίσης δύσκολη ή και αδύνατη τη συνάντηση Δυτικών ηγετών με τον Πούτιν και τη μετάβαση του ίδιου στη Γενεύη.

Στην πράξη, η επιβολή κυρώσεων θα είχε ελάχιστο αντίκτυπο στην προσωπική περιουσία του Πούτιν, που όπως λένε Ρώσοι ειδικοί είναι κρυμμένη σε ένα περίπλοκο δίκτυο εταιρειών και τρίτων προσώπων.

Σε κάθε περίπτωση, για να έχουν οι κυρώσεις αποτέλεσμα πρέπει να επιβληθούν από πολλούς. Και μπορεί Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες να εμφανίζονται διατεθειμένες να προχωρήσουν σε στοχευμένες κυρώσεις εναντίον του Ρώσου προέδρου, όμως η ομοφωνία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Μήνυμα Μπάιντεν σε Πούτιν: Μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα άλλαζε τον κόσμο – ertnews.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο