ΗΠΑ: Γιατί επιλέξαμε την Αλβανία για την ανάπτυξη των Ειδικών Δυνάμεών μας

Η εγκατάσταση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην Αλβανία δεν έχει ημερομηνία λήξης και στοχεύει στην υποστήριξη της δέσμευσης που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ «όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και σε χώρες όπως το Κόσοβο, τη Βοσνία, τη Σερβία, την Κροατία και σε όλη την περιοχή».

Ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, υποστράτηγος Ντέιβιντ Τάμπορ (φωτογραφία, επάνω, από gazeta-shqip.com), σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Θύμι Σαμαρτζίου, στο πλαίσιο της εκπομπής «Zone Zero» του αλβανικού καναλιού TopNews, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων στην Αλβανία και στη χρονική διάρκεια παραμονής τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Υποστράτηγε Ντέιβιντ Τάμπορ, σας ευχαριστώ που βρήκατε την ευκαιρία και τον χρόνο για αυτή τη συνέντευξη προκειμένου να απαντήσετε σε ερωτήσεις που έχουμε σημειώσει.

Υποστράτηγος Ντέιβιντ Τάμπορ:

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι είμαι πολύ ευγνώμων που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω μαζί σας και να επικοινωνήσω με τον αλβανικό λαό και με όλους, για το ποιοι είναι οι στόχοι και τα σχέδιά μας.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την εξαιρετική υποστήριξη της αλβανικής κυβέρνησης και του αλβανικού λαού.

Είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτήν την ευκαιρία που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τον χρόνο σας και περιμένω τις ερωτήσεις σας. Ελπίζω, επίσης, να βρεθούμε μια μέρα, πολύ σύντομα πιστεύω.

Δημοσιογράφος: Και το πρώτο ερώτημα είναι γιατί η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ για την Ευρώπη επέλεξε την Αλβανία για να δημιουργήσει αρχηγείο της βάσης των Ειδικών Επιχειρήσεων;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Ναι. Ξέρω ότι αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση για οποιονδήποτε. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια περιφερειακή διοίκηση που θα χρησιμεύσει για να εμπλέξει τις δυνάμεις μας με πολλούς συμμάχους και εταίρους σε όλη την περιοχή.

Η κεντρική θέση της Αλβανίας

Ειλικρινά, αφού εξετάσαμε πολλές χώρες, παρατηρήσαμε την κεντρική θέση που έχει η Αλβανία, ενισχυμένη από την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε με τις αλβανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, προσθέτοντας εδώ την εξαιρετική υποστήριξη της αλβανικής κυβέρνησης και του αλβανικού λαού για να γίνει αυτό.


Εκπαίδευση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Αλβανία ( φωτογραφίες U.S. Marine Corps by Sgt. Devin J. Andrews)

Δημοσιογράφος: Ποιος θα είναι ο ρόλος αυτής της δύναμης;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Οπως ανέφερα, αυτή θα είναι μια δύναμη για την υποστήριξη της επιχείρησης και του ελέγχου των δυνάμεών μας που εμπλέκονται σε όλη την περιοχή.

Θα είναι μια σχετικά μικρή βάση, περίπου 10 έως 15 ατόμων, που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία εκ περιτροπής για να υποστηρίξει τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και σε χώρες όπως το Κόσοβο, τη Βοσνία, τη Σερβία, την Κροατία και σε όλη την περιοχή. Με το να είμαστε παρόντες, θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια πιο σταθερή σχέση σε αυτόν τον τομέα.

Δημοσιογράφος: Είναι αυτή η αποστολή βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Σε ό,τι μας αφορά, αυτή είναι μια διαδικασία που δεν έχει ημερομηνία λήξης. Πιστεύουμε ότι το ξεκινάμε ως μια μακροπρόθεσμη διαδικασία και σε αυτήν τη βάση θα συνεργαστούμε με τους υπέροχους συμμάχους μας εκεί στην Αλβανία. Οπως τόνισα, αυτό πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης. Οσο λοιπόν οι Αλβανοί είναι ευχαριστημένοι με την παρουσία μας εκεί, θα χαρούμε φυσικά να μείνουμε.

Οι κινήσεις της Ρωσίας

Δημοσιογράφος: Η απόφαση να εγκατασταθεί προηγμένο αρχηγείο στην Αλβανία ήταν στο πλαίσιο του ευρύτερου ανταγωνισμού δυνάμεων στην περιοχή; Η Ρωσία έχει ήδη προηγμένη βάση στη νότια Σερβία για παράδειγμα.

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Ναι, γνωρίζουμε τι κάνουν πολλές χώρες, αλλά δεν είναι αυτό που μας παρακινεί. Αυτό που πραγματικά μας παρακινεί είναι να εκπαιδευτούμε μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να χτίσουμε ακόμα μεγαλύτερη ικανότητα. Το τι κάνουν οι άλλες χώρες δεν είναι τόσο σημαντικό για εμάς.

Αυτό που ενδιαφέρει τους συμμάχους μας, ναι, έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Ετσι, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτές τις σχέσεις όποτε και όπου μπορούμε.

Δημοσιογράφος: Τι είδους αλληλεπίδραση θα έχετε με τις Αλβανικές Ενοπλες Δυνάμεις;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με την ευκαιρία που έχουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις άριστες σχέσεις που έχουμε με τις Αλβανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Οπως γνωρίζετε, η Αλβανία έχει συνεισφέρει εξαιρετικά σε προηγούμενες επιχειρήσεις, τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν.

Επιπλέον, κάναμε σειρά ασκήσεων με τις αλβανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων.

Ανυπομονούμε λοιπόν για την ευκαιρία να εκπαιδευτούμε και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο και να οικοδομήσουμε την απαραίτητη ικανότητα ώστε η Αλβανία να συνεχίσει να συνεισφέρει στη σταθερότητα της περιοχής, ακόμη και στο ΝΑΤΟ και πέρα από αυτήν.

Οι επιπτώσεις στην ασφάλεια

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ασφάλεια τόσο για την Αλβανία όσο και για την επικράτειά της;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Οπως είπα πριν, αυτή είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και ελπίζω ότι αυτό θα αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας σε όλη την περιοχή, το αίσθημα εμπιστοσύνης που έχουν άλλοι σε αυτήν την περιοχή, ακόμη και στο ΝΑΤΟ και πέρα από αυτό. 

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο καθένας μας είναι πολύ πιο δυνατός αν είμαστε όλοι μαζί παρά ο καθένας ξεχωριστά.

Δημοσιογράφος: Στο νομικό πλαίσιο, ποιες είναι οι νομικές συμφωνίες μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και της διοίκησης των ειδικών δυνάμεων για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων εντός και εκτός της αλβανικής επικράτειας;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Ενδιαφέρουσα ερώτηση, που έχει την απλή απάντηση. Τίποτα δεν άλλαξε. Θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε μέσω της παρουσίας μας εκεί υπό την ευθύνη της αλβανικής κυβέρνησης και του αλβανικού λαού, εργαζόμενοι μέσω της πρεσβείας μας και του γραφείου μας εκεί για τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Οπότε για εμάς είναι πολύ απλό. Ανυπομονούμε να είμαστε εκεί.

Δημοσιογράφος: Θα βοηθήσετε τις Αλβανικές Ειδικές Δυνάμεις; Για παράδειγμα, όσον αφορά τον ειδικό εξοπλισμό και οποιοδήποτε άλλο μέσο που τους δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Η ευκαιρία υπάρχει ήδη και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε την εγγύτητά μας με αυτήν την ευκαιρία για να ενισχύσουμε τις επαφές με τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις. Οπως είπα, θα εργαστούμε μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ, του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας για να αξιολογήσουμε και να βελτιώσουμε πραγματικά τις ικανότητες με βάση τη βούληση του αλβανικού στρατού γενικά και των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων ειδικότερα.

Ιράκ και Αφγανιστάν

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις δυνατότητες των Αλβανικών Ειδικών Δυνάμεων;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Θα ήθελα να επιστρέψω για άλλη μια φορά στην εμπειρία που είχαμε με τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τις εκπαιδευτικές επιχειρήσεις πρόσφατα. Μπορώ να σας πω ότι έχουμε να κάνουμε με μια αφοσιωμένη δύναμη και, όπως λέμε συνήθως εδώ, στις αμερικανικές ειδικές επιχειρήσεις, αυτό που μετράει περισσότερο είναι οι άνθρωποι και όχι ο εξοπλισμός.

Οπου υπάρχουν ικανοί άνθρωποι, που είναι επικεντρωμένοι στην αποστολή, προσηλωμένοι στην ασφάλεια και τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, όλα είναι πιθανά. Ετσι, έχουμε μια καλή βάση με τις αλβανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και προσβλέπουμε στην ευκαιρία να τις βοηθήσουμε να κάνουν αυτό που θέλουν οι ίδιοι να κάνουν.

Δημοσιογράφος: Θα υπάρξει Αρχηγείο που θα δημιουργήσει ειδικές μονάδες στην Αλβανία από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Κροατία, η Ουγγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα ή το Μαυροβούνιο;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Εχουμε πραγματικά καλή συνεργασία με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες εταίρους σε όλη την περιοχή. Αυτή η διοίκηση που συγκροτούμε είναι κέντρο διοίκησης για τις ειδικές μας επιχειρήσεις στην Ευρώπη και ως εκ τούτου δεν σχεδιάζουμε καμία άλλη συμμαχική χώρα να είναι μέρος της.

Φυσικά, σε συντονισμό με τον αλβανικό στρατό και την κυβέρνηση, θα είμαστε έτοιμοι να το εξετάσουμε εάν υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον. Πρέπει επίσης να πω ότι άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν σχέσεις με την Αλβανία και τον αλβανικό στρατό και πιστεύω ότι σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Αν λοιπόν προκύψουν τέτοιες ευκαιρίες, είμαστε σίγουρα έτοιμοι να τις διερευνήσουμε.

Πολλές εκπαιδεύσεις στην Αλβανία

Δημοσιογράφος: Υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη δυνάμεων μάχης ή εκπαίδευσης αλλού, στην περιοχή ή πέρα από αυτήν;

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Φυσικά, υπάρχουν πάντα ευκαιρίες, παντού. Οπως είπα, έχουμε κάνει πολλές εκπαιδεύσεις στην Αλβανία και η Αλβανία έχει συμμετάσχει σε ορισμένες από τις εκπαιδευτικές μας ασκήσεις και πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια από τις καλύτερες ευκαιρίες που θα προκύψουν με την ίδρυση αυτής της διοίκησης.


Συνεκπαίδευση αλβανικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων

Θα υπάρξουν περισσότερες επαφές με τις αλβανικές στρατιωτικές δυνάμεις και περισσότερη εμπλοκή τους σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ, είτε πρόκειται για ασκήσεις που γίνονται εντός Αλβανίας είτε για άλλες ασκήσεις στην ήπειρο, είτε οπουδήποτε στον κόσμο, εάν υπάρχει επιθυμία.

Μία από τις μεγάλες ασκήσεις μας, όπου θα συμμετάσχει η Αλβανία είναι η ετήσια άσκηση «Trojan Footprint», μαζί με άλλες τρεις χώρες της Ευρώπης. Ανυπομονούμε λοιπόν να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις υπάρχουσες ευκαιρίες, χρησιμοποιώντας αυτές τις ευκαιρίες για να αυξήσουμε τη δυναμικότητα.

Δημοσιογράφος: Στρατηγέ, ευχαριστώ πολύ. Σας εύχομαι καλές δουλειές και ανυπομονούμε να σας δούμε στα Τίρανα.

Υποστράτηγος Τάμπορ:

Θύμι, σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά. Εκτιμώ πραγματικά αυτήν την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω μαζί σας, να μιλήσω με τον αλβανικό λαό και ελπίζω να βρεθούμε σύντομα για έναν καφέ στα Τίρανα και να γνωρίσουμε και άλλους υπέροχους αλβανούς πολίτες. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά και σας εύχομαι μια όμορφη μέρα!

Πηγή: gazeta-shqip.com, echedoros-a.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι «κρύβεται» πίσω από την αντίδραση της κυβέρνησης για τα ηλεκτρικά και τα πλοία

Η σύσταση του Υπουργείου, δηλαδή της κυβέρνησης να μην εισέρχονται εντός πλοίου ηλεκτρικά οχήματα, με φόρτιση άνω του 40% της συνολικής χωρητικότητας – αυτονομίας, σίγουρα δεν ήταν τυχαία. Η ένστασή μας ήταν ότι το Υπουργείο έπρεπε να λάβει απόφαση και όχι να δώσει το

Στη Σούδα ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου

Το πλοίο μπορεί να φιλοξενήσει 4.198 επιβάτες σε δίκλινα δωμάτια μέχρι τη μέγιστη χωρητικότητα των 5.510 επιβατών, καθώς και 1.663 άτομα πλήρωμα. Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί της Τρίτης (07/05) ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου το “Odyssey

Ηράκλειο: Ταλαιπωρία για 532 επιβάτες του POWER JET, μετά από βλάβη

Απαγορεύτηκε ο απόπλους στο επιβατηγό – οχηματαγωγό “POWER JET”, σημαίας Κύπρου, το πρωί της Τρίτης του Πάσχα, καθώς διαπιστώθηκε αδυναμία εκκίνησης των δεξιών κύριων μηχανών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας. Από Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, αρχικά, απαγορεύτηκε ο απόπλους, ενώ

Επενδυτικό σχέδιο εκατομμυρίων στο λιμάνι του Ηρακλείου

«Στο Ηράκλειο έχουμε ένα επενδυτικό σχέδιο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, θέλουμε να αναπτύξουμε τον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας, να φτιάξουμε ένα μεγάλο ξενοδοχείο, να εστιάσουμε στα φωτοβολταϊκά και την αιολική ενέργεια», αποκάλυψε ο Εμανουέλε Γκριμάλντι σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιταλική

Μετάβαση στο περιεχόμενο