Π.Ο.Λ. : H Δημοκρατική εκπροσώπηση ΔΕΝ καταργείται – Αποσύρθηκε η διάταξη για το συνδικαλισμό στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Ψηφίστηκε την 19-04-22 από τη Βουλή των Ελλήνων νόμος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις»

Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε πως στα άρθρα του νόμου δεν έχει συμπεριληφθεί διάταξη συνδικαλιστικού νόμου στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. ως προσθήκη στο άρθρο 30 του Ν.1264/82 με παράγραφο δ., η οποία αρχικά είχε ενταχθεί στο προσχέδιο του νομοσχεδίου όπως αυτό είχε δημοσιευτεί σε διάφορα μέσα στο διαδίκτυο με την Ομοσπονδία μας να καταγγέλλει δημόσια τη προώθησή του ζητώντας από τον ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη την απόσυρσή του.

Ταυτόχρονα αποστείλαμε σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ.Μητσοτάκη Κυριάκο, στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Κωστή Χατζηδάκη ,σε όλα τα κόμματα και στους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου τονίζοντας πως οι διατάξεις που περιλαμβάνει είναι αντισυνταγματικές και έρχονται να καταργήσουν εκ των υστέρων νόμιμες δικαστικές αποφάσεις ίδρυσης σωματείων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλισμού στην χώρα μας ονοματίζονταν στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 συγκεκριμένα σωματεία καταργώντας ταυτόχρονα μία άλλη νόμιμα ιδρυμένη ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια σωματεία της.

Η συγκεκριμένη διάταξη η οποία δεν αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης με τα συνδικαλιστικά όργανα του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ,περιλάμβανε ρυθμίσεις που θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων καθώς προέβλεπε :

1. Κατάργηση του δικαιώματος εκλογής σε όσους υπηρετούν σε θέση ευθύνης θέτοντας εκτός δικαιώματος του εκλέγεσθαι μία μεγάλη μερίδα στελεχών , τη στιγμή μάλιστα που ανάλογη διάταξη δεν υφίσταται για καμία κατηγορία εργαζομένων στον 1264/82.

2. Απαγόρευε την ένστολη διαμαρτυρία.

3. Απαγόρευε τη συμμετοχή μας σε άλλα συνδικαλιστικά όργανα.

4. Καταργούσε σημαντικά προνόμια των συνδικαλιστικών οργάνων τα οποία ισχύουν με τον Ν.1264/82 για όλους τους εργαζόμενους συμπεριλαμβανομένων και των υπηρετούντων σε Σώματα Ασφαλείας και Στρατό.

5. Με φωτογραφικές διατάξεις απέκλειε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε μεγάλο αριθμό στελεχών.

Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική τη παρέμβαση δεκάδων βουλευτών όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου από κάθε Νομό της παρτίδας μας που κατανόησαν πως η συγκεκριμένη διάταξη ήταν αντισυνταγματική ,στρέφονταν κατά την ελεύθερης εκπροσώπησης των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και εξυπηρετούσε μικροσυνδικαλιστικά συμφέροντα αυτών που εξαργύρωσαν την ανυπαρξία τους με τη κατάργηση της δημοκρατικής εκπροσώπησης όπως αυτή εκφράζεται από το συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 .

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) θεωρούμε ως θετική την ανταπόκριση του ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη στις εισηγήσεις των βουλευτών του κυβερνόντος κόμματος της ΝΔ αλλά και όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,ΚΚΕ ,Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 που ύστερα από σειρά συναντήσεων που πραγματοποιήσαμε το τελευταίο καιρό κατανόησαν πως μία τέτοια διάταξη θα φέρει βαρύ πλήγμα στη Δημοκρατία και για το λόγο αυτό ενίσχυσαν με τις παρεμβάσεις τους την απόσυρση της διάταξης.

Το μεγάλο ευχαριστώ όμως της Ομοσπονδίας μας ανήκει στους απλούς συναδέλφους που το διάστημα αυτό προώθησαν το δίκαιο αίτημά μας για ελεύθερη εκπροσώπηση των στελεχών οι οποίοι εδώ και 2 έτη έχουν αποφασίσει πως επιθυμούν μία διαφορετική φωνή, αυτή της Π.Ο.Λ., να εκφράζει τις δικές τους ανησυχίες και τις δικές τους διεκδικήσεις, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Για εμάς η εξέλιξη αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το συνάδελφο, έχοντας την καθολική αναγνώριση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας .

omospondia.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο