Ναυπηγήσεις: Σε ιστορικό υψηλό 13 ετών η αξία των νεότευκτων

Ενεργειακή κρίση και έλλειψη εργατικού δυναμικού εκτόξευσαν το κόστος ναυπήγησης

Στην αγορά νεότευκτων, ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνει τις τιμές των νεότευκτων που βρίσκονται σε υψηλό 13 ετών σχετίζονται άμεσα με την αύξηση των τιμών της ενέργειας και του χάλυβα.

Αυτή η αύξηση των τιμών στον τομέα των νεότευκτων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες παραγγελίες νέων πλοίων στο εγγύς μέλλον.

Όπως επισημάνει ο ναυλομεσιτικός οίκος Xclusiv Shipbrokers είναι αξιοσημείωτο ότι όσον αφορά τις τιμές των δεξαμενόπλοιων αργού νεόδμητου, ένα VLCC εκτιμάται σε 116 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ένα Suezmax στα 78 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ενώ ένα Aframax περίπου στα 60 εκατομμύρια δολάρια.

Συγκρίνοντας αυτές τις τιμές με επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2021, παρατηρείται αύξηση 26% για VLCC, 23% για Suezmax & 18% για Aframax.

“Τα ναυπηγεία πρέπει να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τον πληθωρισμό και το υψηλότερο κόστος αλλά και την έλλειψη εργατικού δυναμικού” επισημαίνουν οι αναλυτέςτου ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv.

Σύμφωνα με πηγές, καθώς η ναυπηγική αγορά άρχισε να καταρρέει το 2013, πολλοί εργαζόμενοι μετακόμισαν σε άλλου είδους βιομηχανίες ή συνταξιοδοτήθηκαν μειώνοντας την προσφορά εργατικού δυναμικού στη ναυπηγική.

Καθώς το βιβλίο παραγγελιών αυξήθηκε σημαντικά στην εποχή μετά την Covid-19, πολλά ναυπηγεία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη εργατική δύναμη. Στη Νότια Κορέα, τα ναυπηγεία υπολογίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν έλλειψη 9.500 εργαζομένων μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Μηνάς Τσαμόπουλος

Ναυπηγήσεις: Σε ιστορικό υψηλό 13 ετών η αξία των νεότευκτων

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρεγάτες: Οι Γάλλοι έμαθαν στην Ερυθρά Θάλασσα αυτό που ήδη ξέρουν οι Έλληνες ναύαρχοι

Φρεγάτες: Οι Γάλλοι έμαθαν στην Ερυθρά Θάλασσα αυτό που ήδη ξέρουν οι Έλληνες ναύαρχοι αναφορικά με τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων. Τον τελευταίο καιρό, λόγω έλλειψης πληρωμάτων παγκοσμίως, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την μείωση του αριθμού των πληρωμάτων στα

ΥΕΘΑ: Στο Καστελόριζο ο Νίκος Δένδιας – Επισκέφθηκε Επιτηρητικά φυλάκια μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ [vid, pics]

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε σήμερα, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024, Επιτηρητικά Φυλάκια της περιοχής ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ, στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου και τον Διοικητή της

Ελεύθερος μετά από παρέμβαση του ΥπΕξ ο Έλληνας αστυνομικός στα Ιεροσύλημα

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, υπό κράτηση τέθηκε προσωρινά το Μεγάλο Σάββατο (4/5) Έλληνας αστυνομικός, μέλος της φρουράς του πρόξενου στην Ιερουσαλήμ. Είχε προηγηθεί επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως. Ο Έλληνας αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος μετά

Οι χρεώσεις για τις αποσκευές «βραχνάς» στα αεροπορικά εισιτήρια

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί όταν σχεδιάζουν πώς θα μεταφέρουν την αποσκευή τους, όπως και όταν κάνουν κράτηση για την πτήση τους. Τα τέλη αποσκευών αλλάζουν και αυξάνονται σε όλο τον κλάδο. Σήμερα, αν παραδώσετε μία βαλίτσα στις United Airlines, American

Μετάβαση στο περιεχόμενο