Διψήφιος ο πληθωρισμός Απριλίου από τρόφιμα και ρεύμα

Του Τάσου Δασόπουλου

Δίμηνο φωτιά για τον πληθωρισμό θα είναι ο Απρίλιος και Μάιος, με τον ρυθμό αύξησης των τιμών να κορυφώνεται προτού ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται από τον Ιούνιο, όταν θα αρχίσει και ουσιαστικά η παρέμβαση 3,2 δισ. ευρώ στα τιμολόγια του ρεύματος που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τον Απρίλιο, προάγγελος της νέας ανόδου του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν η εκτίμηση της Eurostat για τον “ευρωπληθωρισμό”, δηλαδή τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που έφτασε για την Ελλάδα στο 9,4% από το 8% που ήταν τον Μάρτιο.

Το αποτέλεσμα που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ αύριο θα έχει διαμορφωθεί από τις επιμέρους αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα και κυρίως στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τα τρόφιμα. Μάλιστα τα τρόφιμα με βάση τις μετρήσεις που έχουν τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης, ακολουθούν σταθερά ανοδική τροχιά.

Η αύξηση τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο είναι δεδομένη παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου υποχώρησε, ειδικά στις αστικές περιοχές (που είναι και οι πιο πυκνοκατοικημένες) λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.

Νέες αυξήσεις τον Μάιο
Ο Μάιος θα είναι επίσης δύσκολος μήνας. Η επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης του ρεύματος κατά 50% που περιλαμβάνεται στο πακέτο των 3,2 δις ευρώ θα περιορίσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Ωστόσο, για τον τρέχοντα μήνα αναμένονται νέες αυξήσεις στα τρόφιμα, τόσο τα ανεπεξέργαστα όσο και τα βιομηχανοποιημένα.

Μετά τις εορτές του Πάσχα τα αποθέματα των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων σε συσκευασμένα τρόφιμα έχουν εξαντληθεί και θα αντικατασταθούν με προϊόντα σε υψηλότερη τιμή. Μεγάλες ανατιμήσεις της τάξης του 10% αναμένονται επίσης και τα νωπά τρόφιμα (κρέατα, νωπά λαχανικά, φρούτα). Αυξήσεις μεγαλύτερες από 15% αναμένονται και στα δημητριακά, τόσο τα μερικώς επεξεργασμένα (δηλαδή τα άλευρα) όσο και τα τελικά προϊόντα (ψωμί, γλυκά δημητριακά για πρωινό) λόγω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία.

Το επίπεδο των τιμών
Η μεγάλη ανησυχία του οικονομικού επιτελείου πάντως δεν είναι τόσο η άνοδος του γενικού δείκτη. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από τον επόμενο μήνα, όταν οι φετινές υψηλές τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα θα αρχίσουν να συγκρίνονται με τις αυξημένες τιμές του 2021.

Η μεγαλύτερη απειλή για την πραγματική οικονομία είναι το υψηλό επίπεδο των τιμών. Αν δηλαδή ο πληθωρισμός αρχίσει να αποκλιμακώνεται “τεχνικά”, αλλά οι τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τότε η πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχιστεί με συνέπειες στην ιδιωτική κατανάλωση, τις δημόσιες επενδύσεις (ειδικά τα μεγάλα έργα υποδομής) αλλά και τις εξαγωγές, καθώς οι επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Με τη σημαντική παρέμβαση στα τιμολόγια τους ηλεκτρικού ρεύματος εκτιμάται ότι από τον Ιούνιο, εκτός από τον μετριασμό μιας μεγάλης δαπάνης που αποτελεί το κόστος του ηλεκτρισμού, θα υπάρξει και μια μικρή πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών, που θα μειώσει περαιτέρω και τον δείκτη του πληθωρισμού έως και 1%.

Διψήφιος ο πληθωρισμός Απριλίου από τρόφιμα και ρεύμα

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες των Σπαρτιατών αν ακυρωθεί η εκλογή τους

Στην ερώτηση που αρχικά κλήθηκε να απαντήσει, αν δηλαδή τον ικανοποιεί το σκεπτικό ότι οι Σπαρτιάτες έχουν αφανή ηγέτη τον Ηλία Κασιδιάρη, ο κ. Σωτηρέλης είπε «δεν είναι θέμα αν με ικανοποιεί αυτό το σκεπτικό. Είναι θέμα τα στοιχεία τα

Κώστας Σκρέκας: Στο τέλος του 2025 οι πρώτες γεωτρήσεις στα νοτιοδυτικά της Κρήτης

Οι πρώτες ενδείξεις μάς κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω απ’ το βυθό νοτιοδυτικά της Κρήτης, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας από το βήμα της 5ης Επιχειρηματικής Συνόδου Ανατολικής Μεσογείου του Economist, που έλαβε χώρα στη Ν.

«Σκάει» η ωρολογιακή βόμβα του δημογραφικού – «Η Ελλάδα βιώνει πληθυσμιακή κατάρρευση»

Στην κυριότερη μακροχρόνια απειλή για τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας έχει εξελιχθεί η υπογεννητικότητα. Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για το αριθμό που θα ανέρχεται ο ελληνικός πληθυσμός το 2050. Μάλιστα, το ζήτημα το ανέδειξε και με πρόσφατη ανάρτησή του στην πλατφόρμα

Ferryscanner: Oι δημοφιλέστεροι ακτοπλοϊκοί προορισμοί της χώρας τo 2023

Περισσότερα από 860.000 ταξίδια πραγματοποιήθηκαν μέσα από την Ferryscanner την περασμένη χρονιά με 640 πλοία να γεμίζουν από ταξιδιώτες που προέρχονταν από 181 χώρες του πλανήτη. Οι ταξιδιώτες κατευθύνθηκαν σε 400 προορισμούς σε 25 χώρες, με πιο δημοφιλείς να αναδεικνύονται

Μετάβαση στο περιεχόμενο