«Σκάει» η ωρολογιακή βόμβα του δημογραφικού – «Η Ελλάδα βιώνει πληθυσμιακή κατάρρευση»

Στην κυριότερη μακροχρόνια απειλή για τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας έχει εξελιχθεί η υπογεννητικότητα. Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για το αριθμό που θα ανέρχεται ο ελληνικός πληθυσμός το 2050.

Μάλιστα, το ζήτημα το ανέδειξε και με πρόσφατη ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Έλον Μασκ. «Η Ελλάδα είναι μία από τις δεκάδες χώρες που βιώνουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων», σχολίασε ο δισεκατομμυριούχος.

Με βάση τις προβλέψεις, έως το 2050 θα είναι 1 εκατ. λιγότεροι Έλληνες, με αποτέλεσμα η ηλικιακή ομάδα 15-64 ετών, η παραγωγική ομάδα του συνολικού πληθυσμού, δεν θα επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των άνω των 65 ετών, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, από την κρίση χρέους και έπειτα ο πληθυσμός συρρικώνεται ταχύτατα και σταθερά. Συγκεκριμένα, από το 2010 έως και το 2022 μειώθηκε κατά 5,9%.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως ο πληθυσμός της Ελλάδος το 2050 αναμένεται να παρουσίασει νέα δραματική μείωση κατά 1 εκατ. ανθρώπους, κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική δομή της χώρας.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τη δεξαμενή πολιτικού προβληματισμού, σκέψης και λόγου στη ∆ΕΘ HELEXPO, η ∆ρ. Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια ερευνών της διαΝΕΟσις τόνισε ότι «Βρισκόμαστε κάτω από το κρίσιμο όριο που αναπληρώνεται ο πληθυσμός. Είμαστε κάτω από το όριο της ακραίας χαμηλής γονιμότητας που είναι το 1,3 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας».

Τους πυλώνες του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος περιέγραψε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο Newsbomb.gr

Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, έπειτα από εκτενή διαβούλευση, η εθνική στρατηγική για την αντιµετώπιση του δηµογραφικού ζητήµατος, θα είναι έτοιμη στις αρχές Μαΐου. Η υπουργός μιλώντας στο Newsbomb.grαποκαλύπτει τα μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει για να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη στους νέους γονείς.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εισάγει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης των γεννήσεων. Αυτό το σχέδιο προβλέπει μια σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων για την προώθηση της γεννητικότητας, την υποστήριξη της οικογενειακής πολιτικής, την ενίσχυση της απασχόλησης και της εκπαίδευσης των νέων για να δημιουργηθούν συνθήκες που ευνοούν την οικογενειακή ζωή και την ανάπτυξη του πληθυσμού. Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι δημογραφικές προκλήσεις και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας στο μέλλον.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο