«Σκάει» η ωρολογιακή βόμβα του δημογραφικού – «Η Ελλάδα βιώνει πληθυσμιακή κατάρρευση»

Στην κυριότερη μακροχρόνια απειλή για τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας έχει εξελιχθεί η υπογεννητικότητα. Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για το αριθμό που θα ανέρχεται ο ελληνικός πληθυσμός το 2050.

Μάλιστα, το ζήτημα το ανέδειξε και με πρόσφατη ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Έλον Μασκ. «Η Ελλάδα είναι μία από τις δεκάδες χώρες που βιώνουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων», σχολίασε ο δισεκατομμυριούχος.

Με βάση τις προβλέψεις, έως το 2050 θα είναι 1 εκατ. λιγότεροι Έλληνες, με αποτέλεσμα η ηλικιακή ομάδα 15-64 ετών, η παραγωγική ομάδα του συνολικού πληθυσμού, δεν θα επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των άνω των 65 ετών, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, από την κρίση χρέους και έπειτα ο πληθυσμός συρρικώνεται ταχύτατα και σταθερά. Συγκεκριμένα, από το 2010 έως και το 2022 μειώθηκε κατά 5,9%.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως ο πληθυσμός της Ελλάδος το 2050 αναμένεται να παρουσίασει νέα δραματική μείωση κατά 1 εκατ. ανθρώπους, κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική δομή της χώρας.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τη δεξαμενή πολιτικού προβληματισμού, σκέψης και λόγου στη ∆ΕΘ HELEXPO, η ∆ρ. Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια ερευνών της διαΝΕΟσις τόνισε ότι «Βρισκόμαστε κάτω από το κρίσιμο όριο που αναπληρώνεται ο πληθυσμός. Είμαστε κάτω από το όριο της ακραίας χαμηλής γονιμότητας που είναι το 1,3 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας».

Τους πυλώνες του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος περιέγραψε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο Newsbomb.gr

Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, έπειτα από εκτενή διαβούλευση, η εθνική στρατηγική για την αντιµετώπιση του δηµογραφικού ζητήµατος, θα είναι έτοιμη στις αρχές Μαΐου. Η υπουργός μιλώντας στο Newsbomb.grαποκαλύπτει τα μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει για να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη στους νέους γονείς.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εισάγει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης των γεννήσεων. Αυτό το σχέδιο προβλέπει μια σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων για την προώθηση της γεννητικότητας, την υποστήριξη της οικογενειακής πολιτικής, την ενίσχυση της απασχόλησης και της εκπαίδευσης των νέων για να δημιουργηθούν συνθήκες που ευνοούν την οικογενειακή ζωή και την ανάπτυξη του πληθυσμού. Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι δημογραφικές προκλήσεις και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας στο μέλλον.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι «κρύβεται» πίσω από την αντίδραση της κυβέρνησης για τα ηλεκτρικά και τα πλοία

Η σύσταση του Υπουργείου, δηλαδή της κυβέρνησης να μην εισέρχονται εντός πλοίου ηλεκτρικά οχήματα, με φόρτιση άνω του 40% της συνολικής χωρητικότητας – αυτονομίας, σίγουρα δεν ήταν τυχαία. Η ένστασή μας ήταν ότι το Υπουργείο έπρεπε να λάβει απόφαση και όχι να δώσει το

Στη Σούδα ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου

Το πλοίο μπορεί να φιλοξενήσει 4.198 επιβάτες σε δίκλινα δωμάτια μέχρι τη μέγιστη χωρητικότητα των 5.510 επιβατών, καθώς και 1.663 άτομα πλήρωμα. Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί της Τρίτης (07/05) ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου το “Odyssey

Ηράκλειο: Ταλαιπωρία για 532 επιβάτες του POWER JET, μετά από βλάβη

Απαγορεύτηκε ο απόπλους στο επιβατηγό – οχηματαγωγό “POWER JET”, σημαίας Κύπρου, το πρωί της Τρίτης του Πάσχα, καθώς διαπιστώθηκε αδυναμία εκκίνησης των δεξιών κύριων μηχανών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας. Από Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, αρχικά, απαγορεύτηκε ο απόπλους, ενώ

Επενδυτικό σχέδιο εκατομμυρίων στο λιμάνι του Ηρακλείου

«Στο Ηράκλειο έχουμε ένα επενδυτικό σχέδιο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, θέλουμε να αναπτύξουμε τον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας, να φτιάξουμε ένα μεγάλο ξενοδοχείο, να εστιάσουμε στα φωτοβολταϊκά και την αιολική ενέργεια», αποκάλυψε ο Εμανουέλε Γκριμάλντι σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιταλική

Μετάβαση στο περιεχόμενο