Προσλήψεις 2.500 εποχικών πυροσβεστών και 500 «δασοκομάντος» στις φετινές μάχες με τις φωτιές

Οι φωτιές είναι, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, ένας εφιάλτης για τους κατοίκους αρκετών περιοχών της ελληνικής επικράτειας. Κάθε χρόνο χάνονται περιουσίες και πολλά στέμματα δάσους.

Με περίπου 90 εναέρια μέσα, διπλάσιες περιπολίες, διπλάσιο αριθμό εθελοντών και 500 δασοκομάντος, καθώς και 250 πυροσβέστες από 6 χώρες από την Ευρώπη που θα εδρεύουν στη χώρα μας Ιούλιο και Αύγουστο, ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, της οποίας τον στρατηγικό σχεδιασμό παρουσίασαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, και ο υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά.

Στο πλαίσιο της πρόληψης ξεκίνησε ήδη ο καθαρισμός 40.000 στρεμμάτων δασών σε όλη τη χώρα, το κόστος του οποίου ανέρχεται περίπου σε 50 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι ο φετινός στρατηγικός σχεδιασμός βασίζεται στην εμπειρία τού παρελθόντος και ειδικότερα των περσινών πυρκαγιών, ενώ είπε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» γι’ αυτό το βασικό δόγμα είναι πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα και άμεση επέμβαση, καθώς και για το οτιδήποτε γίνεται πρέπει να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και να αξιοποιηθεί στο έπακρον το ανθρώπινο δυναμικό.

Στο πλαίσιο αυτό μετά από 24 χρόνια ξεκίνησε η συνεργασία δασικής υπηρεσίας με την Πυροσβεστική ενώ ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες όπως ο στρατός, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές. Το κόστος συνολικά για την πρόληψη και την καταστολή πρόκειται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ μεγάλο μέρος του οποίου θα καλυφθεί από χρηματοδότηση της ΕΕ, καθώς και από χορηγίες.

Πρόκειται για μία μεγάλη εθνική προσπάθεια που στοχεύει στην ολιστική αναδιάρθρωση του μηχανισμού διαχείρισης κινδύνων της χώρας μας, δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό ως μία δομικού τύπου συνεργασία που σκοπό έχει να θωρακίσει και να προστατεύσει εκτός των άλλων τους αρχαιολογικούς χώρους από τις δασικές πυρκαγιές μέσω του προγράμματος δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμών σε 11 αρχαιολογικούς χώρους τής Ελλάδας και σε περιαστικά δάση.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των προληπτικών καθαρισμών, ANTINERO, ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο που έχει εκπονηθεί και υλοποιείται από το ΥΠΕΝ.

Μέσω του ANTINERO, όπως είπε ο κ. Αμυράς, θα καθαριστούν περίπου 40.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων σε βάθος χρόνου τριών μηνών, θα συντηρηθούν σχεδόν 11.000 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και θα διανοιχθούν 1.625 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών.

Δείτε ολόκληρο το Σχέδιο Αντιπυρικής Περιόδου 2022:

Προσλήψεις 2.500 εποχικών πυροσβεστών και 500 «δασοκομάντος» στις φετινές μάχες με τις φωτιές

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού είναι μύθος – Η πραγματική κρίση βρίσκεται αλλού

Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Από Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλα ναυλομεσιτικά γραφεία μέχρι διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες επάνδρωσης πλοίων, όλοι μιλούν για την έλλειψη αξιωματικών. Το τι φταίει όμως δεν μας έχει

Κικίλιας: Οι εκλογές θα κριθούν από τη δουλειά μας, όχι από τα νέα κόμματα…

«Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις όπως πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, κλπ- πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της ελληνικής

Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου – FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου * Το FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροναυτιλιακούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καθορίστηκε από περιφερειακές αεροναυτιλιακές διασκέψεις του ICAO, αναγνωρισμένο διεθνώς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2026 – Η ναυτιλιακή τεχνολογία αλλάζει ρυθμό και μετασχηματίζει τον κλάδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς εξέλιξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τα Ποσειδώνια 2026 να επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία έχει πλέον περάσει από το στάδιο της θεωρίας και των πιλοτικών εφαρμογών σε μια νέα εποχή ευρείας