Στο 10,7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, στο 8,1% στην ευρωζώνη

Σε νέο υψηλό ρεκόρ διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, δοκιμάζοντας την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούλιο, θα είναι αρκετή για να δαμάσει την επίμονη αύξηση των τιμών.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 8,1% τον Μάιο από το 7,4% τον Απρίλιο, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 7,7%, καθώς η αύξηση των τιμών συνέχισε να διευρύνεται.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός σημείωσε άλμα στο 10,7% από 9,1% τον Απρίλιο, που αποτελεί το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό, πίσω από το 20,1% της Εσθονίας, το 18,5% της Λιθουανίας, το 16,4% της Λετονίας, και το 11,8% της Σλοβακίας.

Η αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 10,7% τον Μάιο για την Ελλάδα προμηνύει ένα νέο ιστορικό υψηλό και για τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τις πρώτες μέρες του Ιουνίου και να ξεπερνάει κατά πολύ το 11%.

Αμέσως μετά την Ελλάδα βρίσκονται η Ολλανδία με πληθωρισμό 10,2%, το Βέλγιο με 9,9% και το Λουξεμβούργο με 9,1%. Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες του νότου, η Ιταλία είχε τον Μάιο πληθωρισμό 7,3%, η Ισπανία 8,5% και η Πορτογαλία 8,3%. Το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού για τον Μάιο καταγράφεται και πάλι στη Μάλτα με 5,6%, ενώ ελάχιστα υψηλότερος, στο 5,8%, ήταν ο πληθωρισμός της Γαλλίας. Η Γερμανία κινήθηκε αρκετά υψηλότερα με πληθωρισμό 8,7%.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε όλη την Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, αρχικά εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά την πανδημία, στη συνέχεια λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποδηλώνοντας ότι μια νέα εποχή ταχείας αύξησης των τιμών σαρώνει τη δεκαετία του ιδιαίτερα χαμηλού πληθωρισμού. Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 39,2%, των ανεπεξέργαστων τροφίμων (κρέατα, ψάρια, νωπά λαχανικά και φρούτα) κατά 9,1% και των επεξεργασμένων τροφίμων, αλκοολούχων και καπνού κατά 7%.

Αν και ο πληθωρισμός διαμορφώνεται τέσσερις φορές υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, τα μέλη της Τράπεζας μπορεί να είναι πιο ανήσυχοι από τη ραγδαία αύξηση των υποκείμενων τιμών, που υποδεικνύουν ότι αυτό που αρχικά θεωρούνταν μεταβατική άνοδος των τιμών, τώρα φαίνεται ότι ενσωματώνεται.

Ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο στο 4,4% από το 3,9% ενώ ο δομικός δείκτης που εξαιρεί επίσης τις τιμές αλκοόλ και καπνού, ενισχύθηκαν στο 3,8% σε ετήσια βάση από το 3,5% τον Απρίλιο.

Στο 10,7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, στο 8,1% στην…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: «Θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο»

 «Η πρόληψη είναι πολύ βασική για εμάς», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας «Φέτος θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, η κλιματική κρίση είναι εδώ» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές

Σύμη: Εντοπισμός 14 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους

Στη σύλληψη 42χρονου διακινητή προέβησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σύμης. Ο 42χρονος μετέφερε με ταχύπλοο σκάφος 14 αλλοδαπούς από την περιοχή Ντάτσα της Τουρκίας στην περιοχή Νημπορείου της Σύμης. Οι αλλοδαποί είχαν καταβάλλει το χρηματικό ποσό των τριών 3.800€ ο

Πολιτικοί αρχηγοί: Πασχαλινή «ανάσα» πριν από την τελική ευθεία των ευρωεκλογών – Τι σηματοδοτεί η επιστροφή τους στην Αθήνα

 Με την επιστροφή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από την Τήνο, στην Αθήνα θα ανοίξει και επίσημα η αυλαία της «γαλάζιας» προεκλογικής εκστρατείας και μετά την επιστροφή του  Στέφανου Κασσελάκη από την Κέρκυρα, κλιμακώνεται η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Οι αργίες του

Κορύφωση του Θείου Δράματος τη Μεγάλη Παρασκευή – Στιγμές κατάνυξης στις εκκλησίες όλης της Ελλάδας

Την Ανάσταση του Θεανθρώπου αναμένουν οι απανταχού Ορθόδοξοι. Το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού κορυφώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή και σε κλίμα κατάνυξης -όπως προστάζει η μέρα- έγινε η περιφορά του Επιτάφιου. Οι πιστοί περιέφεραν -στολισμένη με λουλούδια και κεριά- την εικόνα του Χριστού στους δρόμους

Μετάβαση στο περιεχόμενο