Διακλαδική Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ – 22» και με τη συμμετοχή του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ(φωτο)

Από την Κυριακή 22 έως την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, διεξήχθη η Διακλαδική Εθνική Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ – 22» στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Την τελική φάση της Άσκησης παρακολούθησε εν πλώ επί του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Σκοπός της Άσκησης ήταν η βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων και η μεγιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας και συνέργειας, μέσω της εκτέλεσης ρεαλιστικών σεναρίων αυξημένης δυσκολίας που αφορούν στο σύνολο των μορφών πολέμου και περιελάμβαναν Ειδικές Επιχειρήσεις, Ναρκοπόλεμο, Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο, Αεροπορικές Επιχειρήσεις, καθώς και αντικείμενα συνεργασίας με μονάδες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ).

Στην Άσκηση η οποία ήταν τύπου LIVEX (Live Exercise) συμμετείχαν μονάδες της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, υπό τον συντονισμό του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), όπως παρακάτω:

  • ΔΕΠ

– Λόχος Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (ΜΑΛ).

– Λόχος Πεζοναυτών (ΠΖΝ).

– Τμήμα Ειδικού Τάγματος Εθνοφυλακής (ΕΤΕΘ).

– Λόχος Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών (ΜΑΚ).

  • ΣΞ

– Επιθετικά Ελικόπτερα (Ε/Π) AH-64.

– Ε/Π UH-1H.

– Σύστημα Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣΜΗΕΑ) SPERWER.

– Λόχος (-) της Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (Α/Μ ΤΑΞ)..

– Μονάδες και Τμήματα της ΑΣΔΕΝ.

  • ΠΝ

Φρεγάτες (Φ/Γ), Πλοία Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ), Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ), Αρματαγωγά (Α/Γ), Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ), Κανονιοφόροι (Κ/Φ), Υποβρύχια (Υ/Β), Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ), Ε/Π, Ναρκοθηρευτικά (Ν/Θ) και Πλοία Διοικητικής Μερίμνης.

  • ΠΑ

– Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) F-16, Μ-2000/5 και F-4 τα οποία πραγματοποίησαν 94 εξόδους.

– Μεταγωγικά Α/Φ C-130.

– Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) EMB-145Η.

  • ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

– Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ)

– Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ)

Παράλληλα με την Διακλαδική Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ – 22», εκτελέστηκαν επίσης:

  • Η Διακλαδική Άσκηση Ενεργητικής και Παθητικής Αεράμυνας Μεσαίας Κλίμακας «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ – 22» που αφορά στην αντιμετώπιση εναέριας και δορυφορικής απειλής.
  • Η Διακλαδική Άσκηση «ΚΑΘΑΙΡΕΤΗΣ – 22» που αφορά στις διαδικασίες Τακτικού Ελέγχου Αντιαεροπορικών Μέσων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Συστήματος Αεράμυνας.
  • Η Αεροπορική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «ΑΝΤΑΙΟΣ ΙΙΙ» που αφορά στην Διαχείριση Κρίσεων και στην αποτελεσματική αντίδραση σε ταχέως εξελισσόμενες καταστάσεις με παράλληλη εξέταση σεναρίων εξέλιξης των επιχειρήσεων.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο