Υπ. Μετανάστευσης: Σε διαβούλευση το σ/ν για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες -Οι ασφαλιστικές δικλίδες

Από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Εθνικό Σύστημα επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων και πλαίσιο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων».

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο ρυθμίζει τα ζητήματα της επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων και της φιλοξενίας αυτών σε δομές που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας και υλοποιούν δράσεις κοινωνικής ένταξης. Ειδικότερα, στοχεύει στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του ν. 4554/2018 (Α’ 130), στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και λειτουργικού Εθνικού Συστήματος Επιτροπείας, καθώς και στη συγκρότηση ενός συνεκτικού πλαισίου για τους κανόνες και τις διαδικασίες που διέπουν το σύστημα φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η διαβούλευση (http://www.opengov.gr/immigration/?p=1673) αναμένεται να ολοκληρωθεί την Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022.

Τι αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Μετανάστευσης
Πηγές από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρινίζουν ορισμένες βασικές λεπτομέρειες για το προτεινόμενο σχέδιο νόμου περί των ανήλικων προσφύγων.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιες πηγές, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σαφούς, λειτουργικού, ευέλικτου και παιδοκεντρικού συστήματος επιτροπείας με διαφάνεια και λογοδοσία».

Βασικά χαρακτηριστικά του θα είναι:

-Ο εισαγγελέας ως ανεξάρτητη θεσμική εγγύηση διορίζει τον επίτροπο, ο οποίος είναι νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εξειδίκευση στην παιδική προστασία. Ο επίτροπος ασκεί τα καθήκοντά του δια των κατάλληλων φυσικών προσώπων που απασχολεί, τους «εντεταλμένους επιτροπείας».

Ως ασφαλιστικές δικλίδες του συστήματος και για τον καλύτερο συντονισμό και επίβλεψη του έργου του επιτρόπου προβλέπεται ο ρόλος του συντονιστή, ενώ παράλληλα αναλόγως της φύσης των υποθέσεων εποπτεία ασκούν το Συμβούλιο Επιτροπείας στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και ο Εισαγγελέας, οι οποίοι κατά περίπτωση αποφαίνονται επ’ αυτών. Την συνολική εποπτεία της εφαρμογής του θεσμού και της θέσης των προδιαγραφών έχει η Μονάδα Θεσμικής Προστασίας της Ειδικής Γραμματείας.

-Οι λειτουργίες της επιτροπείας είναι τρεις και αφορούν την επιμέλεια του ανηλίκου, την εκπροσώπησή του σε διαδικασίες ενώπιον αρχών, και εφόσον χρειάζεται, τη συνδρομή του σε περιουσιακά ζητήματα.

Επιπροσθέτως, καταλήγουν οι κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης:

Τίθεται για πρώτη φορά το πλαίσιο κανόνων για τη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας και των εποπτευόμενων διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης.
Θεσπίζεται το Εθνικό Μητρώο Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, για μια ολοκληρωμένη και συνολική καταγραφή των στοιχείων των ανηλίκων, και για την συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ειδικής Γραμματείας στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της.
Ορίζεται με διαφάνεια ποια είναι η διαδικασία διαχείρισης αιτημάτων στέγασης, την οποία επιλαμβάνεται η Μονάδα Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης και Μετεγκαταστάσεων.
Θεσπίζεται ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης ως λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας, για τον εντοπισμό και την άμεση παροχή προστασίας και φροντίδας των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται σε αστεγία ή επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.
Για πρώτη φορά θεσπίζεται και η δράση της συνοδείας ασυνόδευτων ανηλίκων, όπου εξειδικευμένο προσωπικό θα αναλαμβάνει να συνοδεύει τους ανήλικους από ένα σημείο της χώρας σε άλλο.

Υπ. Μετανάστευσης: Σε διαβούλευση το σ/ν για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες -Οι ασφαλιστικές δικλίδες

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις